[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

First skali, aku nk ucapkan HAPPY BIRTHDAY kepada kwnku yg bengal, Cupin..


Fuh~ dah lame rsenye x post blog nih..
"Aslah, bile nk post blog?? Lame x bce blog anti.." kata Izzat.
Cewahhh, malu r aku cmnih.. ade gak PEMINAT tertunggu-tunggu ape yg bakal aku post..haha~

Sebenarnye, dlm 2-3 hari nih aku dok sibuk menceburkan diri dalam bidang baru iaitu editing picture.. hoho~ tpi xde la selawa Am punye enn.. kalo Am, dia edit kat Photoshop (software)..aku plak edit nih kat Photobucket ngan Picnik ..pas2 ade gne Paint ngn PowerPoint gak..haha~(kuno btol..)

Ni la antara gamba2 yg aku edit..






Ohho.. gmba yg plg aku ske gmba 2nd tuh.. gmba tuh aku tujukan khas buat kwnku, Hasnoor!

Countdown balik asrama >>3 hari JE lagi..
*Keje umah x siap!
*Study pon tak!
*Depan komputer je 25 jam!
*Dh le asik mkn megi goreng je!
*Cuti nih sepenuhnye ENJOY!

Bile le aku nk insaff.....

Sebenonye aku nk try wat Moviemaker sblm nih.. tpi moviemaker kom aku nih gile la plak.. so, aku try la wt mnde len.. tpi, edit2 gmba nih mmg bes!

Try r buat kpd sesape yg blom! Aku pon mule2 mmg x pndai, tpi skang tau la gak nk buat walaupon x hebat enn...WE LEARN FROM MISTAKES!! tol x??

Psnih nk try wt mnde len la plak..haha~

*anan sudah pegi ke kelantan maa.. ym gua sunyi lorrhh.. seb bek r ade fatin..kn fatin?? agaga~*

Dah banyak sangat dok merepek pasal hidup aku.. so kali nih nak terangkan hati sikit, citer psl pengorbanan seorang mak demi anaknya.. Renung2kanlah..

"Nurse,boleh saya tengok bayi saya?"

ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dengan tidak kepada seorang jururawat. Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyuman meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu,diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuannya.


Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga. Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal,sesuatu yang cukup menggembirakan si ibu.

Masa terus berlalu...Pulang dari sekolah suatu tengahari,anak yang tiada cuping telinga itu kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan.

"Mereka kata saya cacat," katanya kepada si ibu.


Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan muncul sebagai pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga,si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk.


Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. Ayah kanak-kanak itu tidak mahu anaknya terus merasa rendah diri dengan keadaan diri yang cacat.

"Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma," kata pakar bedah.

Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban. Setahun berlalu...

"Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang penderma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan," kata si ayah.

Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang. Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajarannya. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

"Sebelum berangkat ke luar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya," kata si anak berkali-kali.

"Tak mungkin," balas si ayah.


"Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan.Tunggulah,masanya akan tiba."

"Bila?" tanya si anak.


"Akan tiba masanya anakku," balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk.

Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya. Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya,perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku. Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.


"Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si ayah berbisik ke telinga anaknya.

"Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat,dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya...tanyalah pada sesiapa pun kenalannya."


P/s:Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati.Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui. Selagi ibu kita ada di dunia ini, ciumlah dia, ciumlah tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya dengan bermasam muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah SYURGA DI BAWAH KAKI IBU, penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya masih ada,curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya, 'I LOVE U MOM'.


Huh.. aku sebenonye dh dgr byk kali dh citer nih.. tapi sebab aku rse aku nih makin jahat je ngn mak aku, sje la nk mengingatkan diri sndiri balik.. SO, kepada kwn2 di sana !! Ya, KAMU!! Hargailah mak ngn ayah kita walaupon apa yg dilakukannya terhadap kita menyakitkan hati..
[ Selalunya byk citer yg aku tgk, mak ngn ayah nih suke rahsiakn hal2 diorang drpd anak2 diorang.. mybe mak ayah kite pon cm2 gak.. (nanti besa kite cm2 ke tak ahh?? ) Pape pon, percayalah, Allah Maha Mengetahui.. pasti ada hikmah di sebalik stiap kejadian.. ]

Kali nih aku mau kongsi tentang salah satu sukan yg aku gemari, iaitu Golf.. maybe pada pndngn org rmai, golf nih hanya utk org yg kaya je.. Aku akui bahawasanya perkakas2 golf nih mmg mahal.. dan alhamdulillah ayah aku mampu utk membeli sdikit sebyk drpdnya.. Walaupon x lengkap 100% mcm Tiger Woods punye..Sbnrnya istilah golf utk org kaya tu x sesuai digunakan.. Selagi rezeki murah, selagi org tu mampu nk beli, selagi dia masih berminat, selagi tu la dia boleh men golf..

Dan aku tak nafikan yg rmai gak r org kata golf nih MEMBOSANKAN.. hakhak~ Tapi bg aku bes sbb jiwa aku sesuai dgn sukan yg slow & x berapa nk aktif..haha.. Hei.. sape kate men golf x penat?? baru pukul 10 bola dh stat brpeluh tau.. jgn men2~ kalo bola ke-100 lagi r bleh wt air kolah.. Lagi satu! Golf nih amat membantu utk kita melatih diri kita FOKUS.. masa main tuh kena kosongkan fikiran.. kalo x, mmg hampeh !

Mula2 masa ayah aku ajak men pon, aku rasa cam giv up je.. ye la, org len pukul bola gilakk jauh.. aku pukul bola tu die g patah balik kat aku.. mmg nmpk sgt kami x snggup nk brpisah.. Masa mula2 nk menceburkan diri dlm sukan tuh mmg putus asa gile... Masa pukul bola kat driving range tuh rse mcm buang duit je..

Tapi !!

Orang kata usaha tangga kejayaan.. alhamdulillah makin lama aku pukul makin ok la gak.. tp xdek r hebat sgt.. Bola tuh brgerak la gak, drpd sblm2 nih, kayu golf tuh yg lari dri aku..

OK!!
Tiba masanya utk aku perkenalkan serba sedikit perkara yg brkaitan dgn golf nih..
TADAAA!!!!


Gamba 1st : SET GOLF ( ayah aku punye daa.. beli kat Jusco Sunway Piramid ) >> terdiri drpd Wood, Iron, P (pitching) & Putter
Gamba 2nd : Buggy a.k.a Golf Car (bes gile naek mnde nih!! sesuai utk latihan memandu.. jgn naek ngn kakak aku, nnt accident.. )
Gamba 3rd : Proudly present... BEN 10 !! ( Inilah kasut aku.. dinamakan Ben 10 sbb kale die ijau... smart2~syg gile kasut nih... )
Gamba 4th : Inilah namanya driving range.. ( tmpt nk kawal bola biar kasi straight je dia pegi.. kalo kat pdg tuh, nmenye golf course )

Hmm.. k la, itu je yg aku nk betau..
[ Sebenonye, aku tgh bosan nih.. xtau nk tulih psl pe dah.. ]

Oh ye!! Lupa nk cakap..
DENGAN INI SAYA MENGUMUMKAN Bahawasanya telah termeterai Perjanjian PLKN new version >> Projek Latihan Kawal Nset antara Aslah dan Anan... Perjanjian ini dilaksanakan atas sebab penggunaan nset yg terlalu byk antara mereka.. (ini 1st tyme k.. tu la, dulu asik dok ngate kakak je..). Perjanjian ini telah berkuatkuasa mulai hari ini dan akan berakhir pada pagi selasa..
*p/s: Anan, JANGAN PERASAN!!!*


Yuhuu!!! Patin dh balik!! Ha kawan2!! Kali nih aku nk citer psl kakak aku plak.. ( Sebenanye, tgh tensen ngn sumone.. drpd aku carut, baek aku layan blog aku nih.. ) Oh ye, sempena mengingati citer2 Allahyarham P. Ramlee, aku telah mengambil inisiatif utk menukar nama blog aku nih kepada Isketambola!! Huhu~~

Kembali kepada tajuk asal !! ( kenape la aku asik melencong..)

Ari tuh my very very old sister call me maa.. x silap aku kelmarin.. kalo dia call aku, xsah kalo aku x gelak smpai nk terbelahak aku nye kerongkong.. Mcm2 r citer die.. katenye, die idop kat sne mmg JIMAT CERMAT abes.. mne taknye, sebijik buku dh RM 90+ dah.. Sian kat die.. Tapi yg aku xleh thnnye, cmni ha citer die...

Ari tuh g mkn kat cafe.. Dengan muke xde perasaannye, mcm biase, amik la nasi, kuah kari ngn paru goreng je.. (nk nangis aku mndengonye) Jumlahnye dianggarkan RM 1.50 r kire2.. Pas2 lak ttbe abg tu kate, "Ai dik, sikitnye makan.. diet ke jimat nih?". Kakak aku membalas tnpa rse malu, "Jimat r bang..". Abg cafe tuh pon ttbe bg seketul ayam yg berharga kira2 RM 1.70.. Masa nk bayar tuh kakak aku tnye la harga sumenye bape..

"Hah?? RM 1.70 je bang? (padahal ayam + paru goreng + nasi + kuah kari = RM 3.00)".. Pas2 abg tu jawab.. "Tak dik, 70 sen je.. takpe, abg belanje ari nih.."

Mangai.. mmg untung r wt mke cam pengemis kalo g cafe tuh kate kakak aku.. ceh, ade taktik rpenye nk dpt mknn free.. Kalo x sblm nih pon, kakak aku mkn fishball ngn sup je.. smpai kwn2 die pon sian kat die katenye..asl la zuhud beno kakak aku nih..

Bila aku citer kat ayah aku, ayah aku kate : "Amende laa.. mcm ade udang di sebalik mee je.. Dah le, kate kat dia jgn wat cm2.. mcm org tarak duit je.." Hmm..pape la family aku nih.. Tapi, lepas gelak2 dok mengenangkan kisah kat cafe tuh, kakakku sempat berpesan : "Simpan la duit mse kat skola menengah ni.. Baru aku tau betapa payahnye hidup ngn duit sndiri.."

Ye le, mane taknye, mase skola menengah dulu sehari leh abes 5 inggit beb.. Kadang2 kakak aku blnje kengkwn die smpai abeh bape puluh tah.. kdg2 sehari tuh abes trus duet blnje die.. Tapi dia kate, "Alaa lek r.. nnt kwn2 aku support aku balik.." Haha~ Baik gile nye kwn..

Dah le, aku pon tgh bengang balek psl org tu nih.. hishh..SABA JE LAAAAAAA.....

Kepada kakakku Doktor Nor Sakinah binti Che Jaafar (bakal), semoga hang trus berjaya belajar dgn tenang kat sana.. ingat apa tujuan kite blaja!! Demi Allah, mak ngn ayah.. Yahh..itulah matlamat kami adek bradek..


Hua3.. esok Fatin balik sini! (kalo x silap aku la...) Ah! takpe la..nk sedapkan ati enn..
Yes! Akhirnye keboringan aku akan berakhir.. Amiin~ Kalo fatin ade leh wat mnde2 baru yg smart sket.. ha..

[ Sebenonye, aku dah nekad dah tanak bukak kom ari nih.. sbb kalo aku bukak, konpem 100% aku akan on9! Tapi ari nih lak abang aku stat keje, adek aku si dilah tu plak g mne tah ngn kwn die.. saadah nk gne kom?? alah, korek idong je le.. Dah le CiPod aku pon adek aku g bwk kuar.. sian aku kesunyian.. Lagipon, aku sian nengok kom nih sorang2 je.. Better aku gne kn?? Ingat! JANGAN KUFUR NIKMAT!! >>pesan Mr. Zuzi... ]

Dah le, nak men game nih.. BURGERSHOP, i'm comin'!!

*mami, sori le.. aku x janji x on9 ekk..hehe~*


Hoho! Cuti kali nih agak bes r.. x tensen.. tp yang peritnya, SEKSA sungguh menahan rindu kat kawan2... hakhak

KEMBALI KEPADA TAJUK UTAMA !! :~

Mmg bosan dok umah tanpa homework! Jadual perancangn cuti dh tergadai dh.. kan dh xde semangat nk study.. Kalo ade homework dia cam ade rse TERKONGKONG sket, so kite akan wat gak walopon terpakse.. Masa xde homework mmg xde mnde nk wat.. mengade tol la.. masa org byk idea nk wt tyme cuti, tyme tu la ckgu dok bagi satu gunung everest homework..

TAPI,
naseb baik r ade menatang yg sudi meluangkan masa ngn aku..

PROUDLY PRESENT....




Ha.. inila iPod PINK yg family aku dpt hasil drpd cabutan bertuah mse g family day ari tuh.. atau lebih dikenali sbg iPod nano oleh adekku saadah..Puas ati gak r bile dgr lagu kat sini coz kite leh select lagu mne yg kite mau.. haha~
Pe lagi, layan indon r aku~

WALAUPUN BEGITU,
Pengubat segala ketenangan tetap satu, iaitu ZIKRULLAH (tanak la bg lagho sgt kn..)

K r, nk layan CiPod (nme yg aku bg) dulu..

p/s : Akhirnya aku dh tau IKRAM stand 4 what.. Institut Kerja Raya Malaysia rupenye.. thnx mak! Tp mak aku kate skang dh jdik KLIUC.. ah! lantak r.. maleh aku nk pk~

izzat kata : "RINDU hanya boleh terubat bila kita jumpa orang tu, dgr suara dia & dpt tau keadaan sebenar org tu.."


Ni ha.. aku nk share satu citer yg aku dpt dari iluvislam ... Rasa2nya mnde nih x terjadi kat aku (sama ada si arwah ataupun org trsebut). Yang pnting, kite layan dulu citer nih~~

Cuba anda bayangkan. Anda baru sahaja habis membaca bacaan surah Yassin yang di sedekahkan kepada arwah kawan anda. Bagi anda dia hanyalah teman sekelas sahaja. Tiba-tiba muncul seorang gadis yang tidak di kenali duduk di sisi anda. Dia menghulurkan anda sekeping kertas yang kumal kelihatannya. Dia mengkhabarkan kepada anda bahawa dia ialah kakak kepada arwah kawan anda itu.
Selepas itu dia meminta izin untuk meninggalkan anda. Anda cuba meneliti tulisan yang terpampang pada kertas itu. Alangkah terkejutnya anda. Arwah sahabat anda ada menuliskan sesuatu kepada anda, tetapi tidak sempat untuk diberikan kepada anda kerana kini dia sudah pun meninggalkan alam sementara ini. Anda pun membaca apa yang di tulisnya :
"Assalamualaikum sahabatku, Jika di ikutkan hati..aku tak sanggup beritahu semua ni..tapi aku tak tahan lagi untuk merahsiakan semua ni..tahukah kau??? Aku tengah sakit ni…bukan sakit hati tau..tapi doktor cakap aku ada penyakit ganjil..entah apalah penyakit aku ni… aku tak fahamlah apa yang dia cakap…tapi apa yang aku tahu penyakit aku ni masih tak ketemui penawarnya…ishhh!!! Aku takut lah…aku harap kau jangan risau ya..Tapi aku tak tahulah…bila kau akan baca apa yang aku tulis ni..mungkin semasa kau baca aku dah takde kot…jangan sedih
ya…ermm..sahabatku, kau perasan atau tak beberapa hari yang lalu…kau tak nampak aku kot…semasa waktu pulang dari sekolah…sewaktu aku ingin turun tangga…aku nampak kau dekat koridor..aku nak tegur kau…tapi aku malu dan takut..nanti kau cakap aku ni terhegeh-hegeh ambil tahu semua pasal kau….semasa tu aku dah nak turun tangga tingkat empat…tapi apabila terfikirkan kau, aku naik semula tangga ke tingkat empat..aku melihat kau masih di koridor tu… tapi kau sedang berbual rancak dengan teman-temanmu yang lain…aku malu jugak nak mencelah…supaya kau tak nampak bahawa aku ni naik semula ke tingkat empat semata-mata nak jumpa kau, aku cepat-cepat berlakon bahawa aku nak masuk semula ke kelas sebab nak ambil buku yang tertinggal…terasa malu pulak.. hmmm…tapi aku tak kisah semua tu…dan apa yang penting apa yang bakal aku beritahu ni…dah lama aku pendam…dan lama aku simpan perasaan ni…aku tak nak jadikannya sebagai pusaka lah…apa-apa pun, aku nak luahkan jugak..aku tak kisah, asalkan jika aku pergi…apa yang terbuku di hati sudah pun aku luahkan… Sahabatku, Aku sangat menyayangimu…aku sangat merinduimu di kala aku kesunyian…tetapi aku tahu siapa aku…tidak layak bagiku untuk berkata begini…tetapi inilah perasaan yang subur di hatiku…terukir namamu indah dalam hatiku..sebagai sahabat sejatiku…setiap kali kau bersuara, setiaku mendengar agar tenang dan senang kau merasa.. setiap kali kau sakit,kecewa,risau dan takut…aku cuba untuk mendampingimu agar kau tahu bahawa aku jujur dalam persahabatan ini…Tetapi di matamu, aku hanyalah orang awam sahaja dalam hidupmu…aku bagaikan melukut di tepi gantang…aku ada..aku tiada..semuanya sama bagimu…Aku tidak kisah semua itu sahabatku…kerana aku masih bersabar.. aku berdoa agar pintu hatimu terbuka untuk menerimaku…aku akan bersabar hingga ke akhir hayatku…akhir kalam,kutegaskan sekali lagi perasaanku ini…aku menyayangimu..aku merinduimu.ku mohon dan berdoa agar persahabatan kita kekal dunia akhirat..aku terpaksa pergi dulu..ibuku sedang memanggilku…aku terpaksa pergi ke hospital sekarang juga…aku pergi dulu sahabatku tersayang…sekian sahaja, wassalam… Daripada, Sahabatmu… "
Apakah perasaan anda sesudah sahaja membaca warkah ini. Tiada perasaan?? Merasakan bahawa semua itu hanyalah fenomena biasa,yang hidup akan pergi jua. Atau pun menyesal dengan sikap anda terhadapnya selama ini. Tetapi nasi sudah menjadi bubur. Apa yang mampu anda lakukan kini adalah mensedekahkan bacaan kalamullah kepadanya. Oleh itu, hargailah sahabat yang hadir dalam hidup anda. Jagalah perasaan mereka.


Akhirnya aku jumpa gak tempat yang dok ckp2 psl isu halal.. Carik kat Persatuan Pengguna x jumpa, ustaz Nazri yg suh carik kat situ.. Last2 skali jumpa la kat produkhalal.wordpress.com ..
Camni ha katanya..

Sejak kebelakangan ini kita sering didatangi e-mail yg mendakwa E471 adalah lemak babi yang secara mutlaknya, haram di sisi Islam.

Namun baru-baru ini, timbul pula persoalan, mengapa terdapat produk buatan Malaysia yang mendapat pensijilan Halal Jakim menunjukkan di “ingridient” nya E471. Sbg contoh: Ais Krim WALLS, Twiesties, Kopi Aik Cheong dan sebagainya.

Persoalannya, adakah Jakim terlepas pandang?

Maka ramailah pengguna Islam yg perihatin melemparkan persoalan ini, termasuk kepada saya.

Jadi, di sini saya ingin berkongsi penjelasan yang telah diberikan oleh pihak Walls Malaysia, yang bagi saya dapat meleraikan keraguan kita.

Kesimpulan yang dapat saya buat:

E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan.

Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.

Wallahu a’lam.

RESPON PEMBACA:~

  1. apollo halal ker?

  2. Adakah apollo halal?

  3. salam..
    apa nk ssh..
    kalo xmkn mknan yg mngandungi e471 tu korang gerenti xkebulur @ xleh nk hidop…makan je mknan yg korang yakin halal..mknan pelik2 tu xyah mkn..

Ada org kata Apollo Layer Cake je yg ade mnde tuh.. mknenye Roka xde la nih ye?? hua3~
Kesimpulannya, Allah saja tanak bagi aku boros dok beli roka je hari2.. dah le x berkhasiat mknn tuh.. hmm~ TAPI AKU TAKKAN MAKAN SAYUR!! haha~
(seb bek r ade cookies koop yang lazat..)

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini