[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..


Yuhuu!!! Patin dh balik!! Ha kawan2!! Kali nih aku nk citer psl kakak aku plak.. ( Sebenanye, tgh tensen ngn sumone.. drpd aku carut, baek aku layan blog aku nih.. ) Oh ye, sempena mengingati citer2 Allahyarham P. Ramlee, aku telah mengambil inisiatif utk menukar nama blog aku nih kepada Isketambola!! Huhu~~

Kembali kepada tajuk asal !! ( kenape la aku asik melencong..)

Ari tuh my very very old sister call me maa.. x silap aku kelmarin.. kalo dia call aku, xsah kalo aku x gelak smpai nk terbelahak aku nye kerongkong.. Mcm2 r citer die.. katenye, die idop kat sne mmg JIMAT CERMAT abes.. mne taknye, sebijik buku dh RM 90+ dah.. Sian kat die.. Tapi yg aku xleh thnnye, cmni ha citer die...

Ari tuh g mkn kat cafe.. Dengan muke xde perasaannye, mcm biase, amik la nasi, kuah kari ngn paru goreng je.. (nk nangis aku mndengonye) Jumlahnye dianggarkan RM 1.50 r kire2.. Pas2 lak ttbe abg tu kate, "Ai dik, sikitnye makan.. diet ke jimat nih?". Kakak aku membalas tnpa rse malu, "Jimat r bang..". Abg cafe tuh pon ttbe bg seketul ayam yg berharga kira2 RM 1.70.. Masa nk bayar tuh kakak aku tnye la harga sumenye bape..

"Hah?? RM 1.70 je bang? (padahal ayam + paru goreng + nasi + kuah kari = RM 3.00)".. Pas2 abg tu jawab.. "Tak dik, 70 sen je.. takpe, abg belanje ari nih.."

Mangai.. mmg untung r wt mke cam pengemis kalo g cafe tuh kate kakak aku.. ceh, ade taktik rpenye nk dpt mknn free.. Kalo x sblm nih pon, kakak aku mkn fishball ngn sup je.. smpai kwn2 die pon sian kat die katenye..asl la zuhud beno kakak aku nih..

Bila aku citer kat ayah aku, ayah aku kate : "Amende laa.. mcm ade udang di sebalik mee je.. Dah le, kate kat dia jgn wat cm2.. mcm org tarak duit je.." Hmm..pape la family aku nih.. Tapi, lepas gelak2 dok mengenangkan kisah kat cafe tuh, kakakku sempat berpesan : "Simpan la duit mse kat skola menengah ni.. Baru aku tau betapa payahnye hidup ngn duit sndiri.."

Ye le, mane taknye, mase skola menengah dulu sehari leh abes 5 inggit beb.. Kadang2 kakak aku blnje kengkwn die smpai abeh bape puluh tah.. kdg2 sehari tuh abes trus duet blnje die.. Tapi dia kate, "Alaa lek r.. nnt kwn2 aku support aku balik.." Haha~ Baik gile nye kwn..

Dah le, aku pon tgh bengang balek psl org tu nih.. hishh..SABA JE LAAAAAAA.....

Kepada kakakku Doktor Nor Sakinah binti Che Jaafar (bakal), semoga hang trus berjaya belajar dgn tenang kat sana.. ingat apa tujuan kite blaja!! Demi Allah, mak ngn ayah.. Yahh..itulah matlamat kami adek bradek..

0 KOMENTAR:

Post a Comment

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini