[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

Assalamu'alaikum [WA'ALAIKUMUSSALAM]
Sbnrnye tajuk asal yg aku nk post kali ini ialah Lawatan ke Rumah Amal Limpahan Kasih.. Tapi, bile pk balik, rse mcm setiausaha kelab lak kalo tulih tajuk cm2... [sekadar angan2]

Best woooo~ (sbb yg aku g nih kat asrama putera diorang je..hehe~ asrama pu3 kat bukit puchong kot..)

Sbnrnye lawatan nih dianjurkn oleh kakigolf.com (ayah aku ajak skali satu famili join)...
Mule2 tuh, kitorang gi shopping brg2 utk keperluan diorang.. "Mengapa bayar lebih? Belilah dengan harga borong!" Kitorang pon dtg r satu rombongan gi Mydin (support Malaysia!)

Kawan2 ayah aku yg pegi >> Pak Ngah ngn Pak Akhir
~Ni gamba aku ngn Pak Akhir~baiiik pakciknye~
_____________________________________________

Sambil2 tuh, famili daku amik kesempatan r gak beli brg2 sndiri esp kaum2 wanita!(pompuan..biase le~)

Tapi aku tidak! Aku beli toiletries ngn jam je.. haa~ (sape jadi suami aku mmg jimat :P)
Barang yg plg aku ske jam ahh:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::~

JENG JENG JENG!! Ttbe ari nih mak ayah aku baik plak sbb melayan sikap kanak2 aku nih.. Akhirnye salah satu mnde yg aku nk buat dalam wish-list aku tercapai juga! SONOKNYE SONOK SONOK SONOK SONOK SONOK SONOK ...... Yay!!~~~~~

________________________________________

Hari nih mmg hari best aku r~ Alhamdulillah..

Aku jumpe sorang budak kcik kat umah nih.. PAKAI BAJU SPIDERMAN!! Huhu~ Dah la COMEL~ Malangnye aku xtau nme die ape.. hukhuk... Ni ha gamba die :~
____________________________________

Antara aktiviti kami di sana ialah
bermain golf bersama kanak2 tuh.. kena bagi pluang gak kat diorang merasa kayu golf nih...
Ni plak antara gamba2 yang aku amik kat sana.. (sikit je la aku masukkn.. x berdaya nk sumbat byk2)
Ada antara diorang nih yg mmg ade bakat trpendam ahh.. Mule2 tuh, sume malu2 nk try.. Tapi lepas Pak Akhir ngn Pak Ngah tawarkan habuan sebanyak RM 1 stiap kali masuk lubang, sume berebut2... (jangan ingat tak berharga ahh singgit tuh~ bleh beli roka 5 bijik).. Ade yg menang smpai 3 inggit... (Yang Si Tubin tuh keje die kutip bola je.. pemalas nk main tol..)

Bila terkenang balik muka hepi diorang mse main tuh, rse mcm bahagia sgt2~ Sbb tu la org kata harta tak pernah berkurang kalau kita kongsi ramai2.. Lagi satu, kebahagiaan yg kita ada apa salahnya kita rasa sama2 dgn org yg x pernah mengalaminya..


Itu sahaja laporan lawatan daripada saya, untuk Isketambola Dot Nerd..

Assalamu'alaikum [WA'ALAIKUMUSSALAM]


Yeehaa!! Besnye game baru yg dipromote oleh Fatin.. Jom r join~ Nama game nih Farmville... Boleh blajar berkebun..sonok~
Tapi yg xbesnye, aku baru je tubuhkan kebun nih, so xnmpk mcm kebun r~ Ade la gak rupe padang SMAPk.. Skang nih tgh pokai! Tunggu pokok membesar..

Ni la gamba ladang aku yg dhaif~

Kalo fatinnye kebun lak, kemas btol.. Comel gile dia susun lembu ngn kambing.. hehe~

Sape2 yg nk try men, join r kat facebook! Jangan lupe add aku yo!

*Sebenarnye tengah risau nanti balik asrama xdek org nk jaga kebun~ huhu*


Fuh~ Asal kali nih aku rse cuti lme gile ahh?? Sbb puasa kot..Uhu! Sonoknye.. Kalo cuti yg len2, byk masa kite luangkan utk makan (esp. Anan).. sbb tu r kot aku rse mse nih berlalu mcm tu je.. Hmm bagus2

Smlm ade org tu kate, blog aku dh bosan.. (uhuk)
Katenye sbb aku dh tak banyak brckp.. mksdnye die tak suke bace ape yg aku post cuti ramadhan kali nih sbb bukannye ayat dri mulut aku sndiri..
Takde.. sbnrnye skang nih aku tgh mempraktikkan "Diam itu lebih baik drpd berkata-kata kosong.." (leh pakai tak alasan nih?).. Bukannye ape, aku nih kalo brckp asyik2 kuar mnde yg x berfaedah & merepek je.. Lagipun, skang kan bulan Ramadhan (nak perbanyakkan post yg berilmiah r sket kononnye)..

Ok r, pasni insyaAllah aku try brckp mnde yg berilmiah sket, bru la org len sudi ziarah blog yg dhaif nih..

Hari nih aku ade edit secara simplenye gamba family & aku set as desktop background (sekali-sekala buat mak ayah terharu ~ >>kalo tak terharu wat malu je..)

Kata2 ilmiah hari ini :
Wahai kawanku,
Janganlah kamu mencintai aku selagi kamu tidak mencintai kedua ibu bapamu,
Janganlah kamu mencintai kedua ibu bapamu selagi kamu tidak mencintai dirimu,
Dan janganlah kamu mencintai dirimu selagi kamu tidak mencintai Allah dan RasulNya...

Sedehnye.. gamba aku g langkawi ari tuh ilang lepas pc ni diformat balik oleh ayah aku..
:(
:(
:(
:(
:(
:(
:(
sedehnye sedehnye sedehnye sedehnye sedehnye sedehnye
SEDEH SUNGGUH!!
SEDEH YG TERAMAT SANGAT!!

jam ilang, spek ilang, gamba ilang..

senasib ngn fatin r nih gmba ilang... huhu~ saba ye tin... kite geng..

tpi yg bestnye, moviemaker kat kom aku dh ok dh.. hehe~ (ade projek baru! yeehaa~~)
alhamdulillah dalam kesedihan tuh, masih ade kegembiraan~

oh ye!
nk kongsi satu tazkirah yg aku bru je dgr lps rakaat ke-4 terawih semalam..
"Salah satu ganjaran org yg puasa pd bulan Ramadhan ialah daging yg haram yg tumbuh dlm dirinya akan dicairkan.." >>> Maksudnye, kalo slame nih kite ade termakan mnde2 yg haram, insyaAllah darah daging yg haram tuh akan dicairkn dan dikeluarkan melalui berbagai-bagai cara oleh Allah subhanahuwata'ala.. TAPI dengan satu syarat! Puasa kite tuh mstilah penuh keikhlasan dan ketakwaan kepada Allah~

*nak gamba~~*

Assalamu'alaikum....
Kali ni aku nk kongsi satu cerita yg ada kaitan gak ar dgn puasa ni.. Camni citenye..

Dalam sebuah kitab karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Al-khaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahwa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Allah S.W.T telah berfirman yang ertinya: "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap kehadapan Allah S.W.T., kemudian Allah S.W.T berfirman yang ertinya: "Wahai akal berbaliklah engkau!", lalu akal pun berbalik.
Kemudian Allah S.W.T. berfirman lagi yang bererti: "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang da`if dan lemah." Lalu Allah S.W.T berfirman yang ertinya: "Wahai akal, tidak Aku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau." Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bererti: "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau."
Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bererti: "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau." Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu' (lapar) selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang ertinya: "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, " Aku adalah hamba-Mu dan Engkau adalah Tuhanku." Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahwa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa.



Kesimpulannya : Salah satu cara nk mengawal nafsu ialah dengan BERPUASA..

Aku baru je terbaca blog Kak Eyzzah.. kebetulan ade mnde menarik yg aku terjumpe..
Sebenarnye ni kajian oleh Dr. Fadzilah Kamsah.. tentang personaliti seseorang itu mengikut bulan..

MEI >> Gua

* Keras hati & tegas. [kadang2 r..]
* Kuat semangat & bermotivasi tinggi. [semangat je lebeh..buat nye hampeh]
* Pemikiran yang tajam. [diasah melalui rehat yg cukup dlm kelas..]
* Mudah marah apabila tidak dikawal. [nmpk gaye kne jdik kete control r psnih.. spe nk men??]
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain . [malu la..]
* Perasaan yang amat mendalam. [perasaan ape tu??]
* Cantik dari segi mental & fizikal. [WOW!]
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. [cepat je berubah fikiran]
* Mudah dipujuk. [patot laa....]
* Bersikap sistematik (otak kiri). [sebab tu r kot ade buku perancangan hidup ]
* Suka berangan. [aha]
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. [beware! i'll read ur mind]
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. [slalu saket gigi ade r.. kalo fatin lak slalunye mslh pancaindera die tuh]
* Daya khayalan yang tinggi. [asal asik ckp psl minda aku je nih..]
* Pandai berdebat. [fikir dulu sblm berkata-kata dgn gue.. haha]
* Fizikal yang baik. [mampu menumbuk dengan baik ]
* Kelemahan sistem pernafasan. [patot r asik ngntok je dlm kelas..]
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong. [a samad said! ]
* Tidak berapa suka duduk di rumah. [ x ske jln2 ade r!]
* Tidak boleh duduk diam. [ sbb tu r asik brpeluh je kot]
* Tidak punya ramai anak. [what??!!]
* Rajin dan bersemangat tinggi. [ ini merupakan satu doa ke?]
* Agak boros [ SANGAT BOROS]

OKTOBER >> Anan

* Suka berbual. [setuju banget]
* Suka orang yang sayang padanya. [ade ke org bnci kalo org len syg die?]
* Suka ambil jln tengah. [sme x mksdnye dgn x ske tdo tepi skali?]
* Sangat menawan & sopan santun. [hmmm...no komen ]
* Kecantikan luar & dalam. [errr...]
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura. [mne de! slalu je kelentong gua!]
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama. [emosi?]
* Cepat marah. [emosi lagi?]
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri. [@ suka buat tafsiran sendiri..hehe ]
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik. [asik ckp psl emosi je..]
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut. [again??]
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu. [e m o s i ]
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.

* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran. [haha]
* Mudah patah semangat


MAC >> Fatin

* Berpesonaliti menarik dan menawan.
* Mudah didampingi.
* Sangat pemalu dan pemendam rasa. [SANGAT pemalu?? sori skit..]
* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
* Suka pada kedamaian.
* Sangat peka pada orang lain. [walaupon ade mslh pancaindera]
* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
* Tidak cepat marah dan sangat amanah. [beza dgn gue..]
* Tahu membalas dan mengenang budi.
* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. [bahaya!]
* Suka berangan-angan. [asal sume suke berangan nih?? ]
* Suka melancong.
* SANGAT MANJA dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
* Kelam kabut dalam memilih pasangan. [hahaha]
* Suka dengan hiasan rumahtangga. [????]
* Punya bakat seni dalam bidang muzik. [pndai men gitar la kn..]
* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan


DISEMBER >>>Syano & Zetty

* Sangat setia dan pemurah. [aha..]
* Bersifat patriotik. [fuyooo]
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan. [menan baling selipar]
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa. [patot r asik g skola awal je.. >>syano jer la]
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang. [hah?]
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah. [ye ke?]
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik [logik gilek ahh!]

Secara keseluruhan, semuanya suka berangan kecuali kanak2 bulan 12 tu ha.. fuh~ Yang penting! Aku plik tol la,,,, asl yg bulan OKTOBER tuh asik ckp psl EMOSI je ekk?? hehe~


Kalo nk tau personaliti dlm bulan2 yg len, klik di sini.

*p/s: semua ni x semestinya betul..kajian telah dijalankan dan sifat2 tersebut mengikut kebanyakan org yg lahir dlm bulan2 tertentu.*

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa kuberada di bulan Ramadhan semula...

Betul tu.. pejam celik pejam celik, dah Ramadhan balik... Dalam bulan ni, yang paling aku suka ialah syaitan2 dan jin2 dirantai.. Tapi, kita still ada NAFSU yg perlu dilawan dlm bulan yg mulia nih.. Oleh itu, sama2lah kita berperang melawan nafsu!

Cuti ari tuh buku rehat je kat dalam beg, itu yg bes tuh!
Bile exam, jawab pekse pon masyukkk je tidoo..
Bile dpt result, xpayah dongak tinggi2 masa nk tgk board result exam tuh..
Ape nak buat, nasi dh jadik bubur (bubur pon sedap pe..)

Berikut merupakan keputusan markah July test saya :-

Biology - 53
Additional Mathematics - 43
Chemistry - 48
Physics - 27
Bahasa Melayu - 82
English - 51
Mathematics - 100
Pendidikan Syariah Islamiah - 64 (kot) >>gara2 tak hantar nota!
Sejarah - 70
Bahasa Arab Tinggi - 58
Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah - 64

Kali ni aku agak kesal la sbb +Maths aku x syok r markahnye.. tu la.. main2 lagi..spe suh.. Kali ni aku dapat nombo 67, drop 40 anak tangga brbnding ngn exam tgh tahun! hoho~

Dah la spek ilang, jam ilang, sume nk ilang.. Seb bek r ade tortoise abon aku ni ha..
Tolong la doakan aku jumpe barang2 aku yg tersayang!

* selamat berpuasa kepada semua muslim dan muslimah *

HEPI FRENSHIP DAY TO ALL MY FRENS!!

Cuti kali nih aku banyak tgk utube..

Banyak video Islam ditindas.. Kat utube tuh mmg byk r Israel kutuk Islam.. masih nk pertahankan diorang sndiri.. pdhal kebenaran Islam nih dh mmg terserlah dah.. semoga mereka yg tak tahu tu diberi hidayah oleh Allah.. Rajin2kanlah diri utk ambil berat ttg saudara kita sendiri ye..(bkn paksaan )

OH YE!
Tajuk asal: SAPE NK TERASE??
hehe~
YA!
KAMU!
Dah serik dengan kebahagiaan??
Dah lme tak terase ye??
Skang baru nk mengidam??

NOW
Saya dgn bangganye memperkenalkan
Satu blog yg membincangkan ttg isu Melayu zaman skang.. dan kebanyakannye menceritakan ttg Melayu yg beragama ISLAM...
Yg uniknya pada blog ini,
anda yg melakukan dosa atau tidak,
turut akan merasa pedasnye kerana ianya membabitkan agama anda dan atas faktor yg lain iaitu......... (rasalah sendiri)
Kenapa saya kata anda akan terase??

Saya taknak bercakap byk,
ANDA ALAMILAH SENDIRI..
Sila ke blog yg agak femes ini iaitu >>> http://www.falsafahpokdeng.blogspot.com/

Kalo ade sesape yg tak puas ati bce blog tuh, jgn pk negatif.. buang yg keruh, amik yg jernih.. Yang len2 sume urusan Allah.. kite yg serba kekurangan ni apa salahnye perbetulkan diri sndiri..

*p/s: Sesiapa yg mudah tersentuh, sila bekalkan kesabaran yg byk sblm bukak blog pokdeng tuh..huhu (hanya sekadar peringatan)*

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini