[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

Takleh jadik nih. Sume orang dok post kat blog masing2 pasal thn baru. Aku tak tulih pape agi pasal new year ni. Diorang ada yang siap tulis azam, impian & bla bla bla. Fuh~ Tercabar sungguh rasanya.

Tiap2 tahun asyik azam yg sama je.. nak jadi rajin, nak jadi baik, nak jadi comel, nak jadi bos & semua2 yg sewaktu dengannya ah. Aku penah gak berazam nak jadi rajin ni (masa aku 10 tahun), tapi azam tak azam sama je slim aku terhadap kerajinan nih.

Oklah,
Angan2 aku untuk tahun baru?
err....

arrr...
mmmmm...
Ha!
Yg plg aku nak,
Cari pengalaman & kenangan banyak2 kat SMAP sbb 2010 thn last aku kat penjara homework tu! yeehaaa~

Pastu ape ekk?
Hmmmm

Aku target nak kumpul duit RM100+.. Tapi aku tak tau untuk apa aku kumpul ni. huh~

Then, aku nak jadi 'wall' yg mantap dlm team handball aku. insyaAllah..

Dah la. 3 sudah cukup. Tak nak buat harapan menggunung sangat. Nanti meletup aku gak yg hangus.

Eh2
Jap2
Nak buat pengakuan
Sebenarnya dari mula aku taip post kali ni, aku dok terfikir gak. Nak jadi rajin ke tak ah? Ke baik malas je? Terngiang-ngiang kat telinga aku pasal nasihat akak ngan abang aku supaya belajar je tyme sekolah lagi ni.
Fikir punya la fikir, walaupun aku rasa macam tak yakin je nak cakap, akhirnya aku buat keputusan untuk tambah satu lagi angan2 aku iaitu mewujudkan my own world record dgn menjadi rajin semaxima yg mungkin, yg tak pernah aku buat dlm hidup aku.. hehe (takut tak?)

Aku harap
angan2 aku nih jadi kenyataan
Sape2 yg baca ni kalau tgk aku macam hampir2 nak melanggar angan2 aku tu, cpt2 r bgnkn aku dari mimpi eh!

*bila la aku nak berazam supaya start makan sayur dgn rakus, tanpa rasa was2 terhadap kelazatannya!*

On9 tido on9 tido, dah tahun 2010. Sekejap betul masa berlalu, itu le yg selalu org dok kata. Smlm baru aku sedar yg tahun depan aku SPM rupanya, nasib baik r ayah aku ingatkan. SPM. Sijil Pelajaran Malaysia. Tapi yg aku selalu praktikkan, Sentiasa Pejam Mata. Hati aku ni hari2 bertanya kat tuan dia, bila la nak jadi rajin ni. Kadang2 aku tergugat gak bila tgk roommate aku hari2 study, esp makhluk yg bernama Siti Nur Aisyah Mohd Nor. Tapi tergugat aku takde la teruk tahap dewa macam Hanan tergugat tgk berat badan aku. hehe

Malam tadi aku pergi driving range ngan bapak, kena berlatih sebab lagi 2 hari aku kena teman ayah aku main golf ngan kengkawan dia kat PD Golf Club. Rasa cam cuak pun ada, tapi nasib baik r aku pernah jumpa kawan bapakku tu. So rasa mcm dh biasa la jugak.
Semalam pun, ada orang tanya aku, apa kejadah driving range tuh? Meh sini aku nak perkenalkan.

Haa. Gambar kat atas tu la driving range namanya. Kat sini la orang berlatih nak kawal bola golf tu supaya pergi straight je, tak melencong ke mana2. Alah, senang cite kalau korang nak tau yg mana satu driving range tu, korang tgk je kat mana yg ada karpet rumput yg palsu, itula driving range namanya.

Malam tadi aku pergi tu yg kat Kinrara Golf Club. Aku rasa makin best plak main golf ni sebab malam tadi aku improve skit, baru tau taktik baru la katakan..
Semalam pun ada orang kata main golf ni tah pape tah, pukul2 bola pastu naik kereta pergi kejar bola tu. (agak2 aku terasa tak bila dia tanya camtu? huhu~)
Takpe2, itu pandangan orang, so kita takleh la nak kata pape. Mana leh bangkang pendapat org 100%, ye dakk?
Tapi pape pun, belum cuba, belum tahu.
Seriously, golf memang memenatkan.

Aku nak selitkan beberapa gambar aku pergi main golf, sblm gambar tu ghaib

Dua2 gambar kat atas ni masa aku kat Danau UKM


Yang ni plak masa aku pergi main kat Seri Menanti

*esok mlm kena gi driving range agi..*

Aku baru je abes sign up kat gengblogger. Laman web ni aku dapat dari blog Azuan (kalau tak silap aku ni la nama dia). Kalau tak silap aku gak, dia ni salah seorang pelajar UKM, ambik course apa tah. Banyak sangat benda yang aku baca kat blog dia sampai lupa dah dia amik course apa, tapi dia asyik cakap psl geologi je. Itula kot kerjanya. hehe~ Kalau salah jgn marah ekk

Cakap psl gengblogger ni, aku sebenarnya tak tau pon apa tujuan aku masuk sini. Bila tengok rasa cam best je. So, aku join je laa. Kat situ ramai gila blogger2 seluruh Malaysia berhimpun. Seronok gak ada geng ramai2 ni. Aku rasa tak ramai budak skolah menengah yg join website ni. Kat situ boleh gak share serba sedikit maklumat & informasi terkini pasal blog ni. Cara nak tarik org baca blog pon ada. Kepada mana2 blogger yang belum join, silakanlah dengan segala hormatnya.

*tgh fikir masa yg sesuai utk ping blogku*

Semalam aku 'blogwalking'. Boleh tahan la juga seronoknya. Best! Especially bila baca blog budak2 U. Sambil2 tu, aku ada la belajar benda2 baru. Senang cerita, aku rasa mcm nak explore dunia blog ni dengan lebih jauh. hehe

Hasil drpd blogwalking tu, akhirnya aku buat keputusan untuk tuka layout blog aku. Sekali-sekala tukar selera apa salahnya. Mslhnya skarang tgh kesuntukan masa.So, ni akan datang punya cerita la. Nanti2 la aku fikir.

Kalau diikutkan plan aku dengan Fatin, kitorang ingat nak tahan diri drpd buka farmville selama 4hari. Malangnya, planning tu hanya bertahan selama 2hari shj. Takpelah, yang penting ada la jugak yang jadinya.

Farm aku kat facebook pun dh expand dah. Seronok~ Dah ramai sangat dah kerbau lembu ngan adik-beradik diorang kat farm aku tu.

Fatin pula dah cuba jinakkan diri dengan Photoshop. Ceh, mentang-mentang la dia ada yang portable punya kat laptop dia. Hu~ bila la turn aku pulak nak guna photoshop ni. Tapi, memang aku agak kagum r dengan hasil usaha dia menggodak2 photoshop.

Walaupun simple je hasilnya, tapi kira bagus r untuk seseorang yang baru menceburkan diri dalam dunia photoshop ni.
Hasil tersebut boleh dilihat di sini

Sampai sekarang aku masih berfikir tentang homework ni. Bila agaknya nak siap eh?

*Aku tengah penat ni sebenarnya*

Apabila bangun dari tidur, anda..
>>solat subuh (alhamdulillah),pastu trus bukak ym, basuh pinggan, ps2 siap2 nk g shopping ngn mak, balik umah, bukak kom balik, trus blogging

Perkara pertama yg dicari...
>>tandas r..nk amik wudhu'


Perkara yg tidak prnah membosankan anda...
>>nangis kat Dia
>>addmaths
>>komputer, internet
>>kamera
>>lagu indon
>>game
(kebanyakannya benda lagha.. astaghfirullah)


4 hari lepas, anda...
>>lupa ahhhh... yg pnting on9 msti ada r...

Perkara yg tidak berapa nak suka...
>>patah semangat
>>kena marah
>>rush (lgi2 kalo tyme berpeluh)
>>membaca
>>brg ilang

Tengah fikir pasal...

>>bila la nak abes 4 hari nih? (nak bukak farmville)
>>bm (walaupn malas nk buat)
>>asal la xjmpe agi pendrive nih
>>nak jadi apa nnt besa
>>nape cikgu bm thn dpn bkn cikgu amnah

2 perkara yg orang tak tahu ...
>>tak penah sehari aku xtakut dlm seumur hidup aku nih..
>>mimpi aku mlm tdi

sedih apabila...
>>rasa jauh drpd Dia
>>brg2 kesayangn aku ilang (nak pendrive!!)
>>bodek xjadi
>>kena marah lagi

ingin belajar...
>>photoshop
>>teknologi
>>bodek org

destinasi pilihan...
>>dunia: xske brjalan ah..dok umah agi bes
>>akhirat: syurga of coz

kalau boleh...
>>nak mati dlm iman
>>nak Allah ampunkan dosa
>>nak ulang balik masa dulu (itule manusia, slalu nyesal)
>>nak ext HD ngn kamera sndiri

warna baju skarang...
>>baju form wrne biru tuh.. aku xde baju daa skang

sikit gile soklan nih.. aku je yg jwb lebih2.. hehe~
kalo aku tag hanan, sah die malas nk jawab..jwb gak! hehe
aku tag blog phoenix0610 ah..
spe2 nk jwb, silakan le dgn sgala hormatnya

Ngantok.. penat.. sume ade..
Baru balik dari Ulu Bendul la.. sronok.. mndi kat air terjun.. dh lme gile x gi menyelam owh..
Tanak ckp byk, sbb yg pnting bleh rse kesejukan air yg trlmpau tuh.. (dh la bru lps tgk citer Titanic smlm)
Mula2 mse smpai tu, ttbe hujan turun.. berkat kesabaran kitorang sume menunggu, akhirnye hujan berenti gak... skjp je ujan turun..alhamdulillah.. (kalo ikutkn hati ayahku, dh lme die nk balik)

Tgk pintu gerbang pn bleh thn r.. cume ade r gak prasaan takot nk masok tuh.. tpi serious, tmpt ni dh mcm tmpt pmbuangan sampah.. merata-rata ada plastik, pampers, cawan, gelas, pinggan, mangkuk, ayun dan segala maknenek korang leh jmpe kat sini.. seb bek la air die jernih la jugak.. msih layak dipanggil air..

Aku ngn abgku, sampai2 je trus kitorang mkn.. xtahan dgn godaan nasik beriani spesel drpd bapak & makku.. bknnye ape, sian perut slim kitorang nih dok bergendang je dlm kete.. kalah percussion smap.. jgn biarkan perut anda menderita! igt tuh..


Budak2 pompuan nih trus terjun dlm 'kolam' ni sebaik sje kami menjejakkn kaki ke sini..

adekku posing gaya 'model' (bajet je)

ayah join the club.. adah dh stat sjuk dh tu..

ni mcm cover movie harry potter je.. cume spek diorang lain ah..


pabila akak membuli adek.. (dua2 tu bkn aku, hanya baju aku je)

adah blagak aksi danial beego (budak ni mmg ske bajet ar).. akakku plak masih sibuk membuli adek sorang lgi tuh..


pegi la naik nun adah.. xyah nk blagak mcm hero daa.. thn sjuk r tuh kununnye..


CANONBALL is coming! (nmpknye mmg trbukti beliau dpt energy yg cukup drpd nasik beriani)


sejuk smpai terapung atas air.. org dh kate suh naik,, degil btul la minah kecik nih


[no komen]

kak ngn dilah brgmbr.. (dh nk balik dh)


dilah cover macho (bru lps trgelincir sbb pijak batu licin) -wat malu plkn je


Ya Allah! Family spe r nih.. (anak bapak sme je..hehe) [kak & abe bajet muke ikan keli cute]


ttbe dak kcik ni merajuk plak..


beli aiskrim dulu sblm salin baju..

adah bersama payung pati ikan beliau..


brgmbr di taman rempah ratus (unik ah nmenye) -bru lps salin baju

stakat tu je la gmba yg aku bleh tunjuk.. gamba aku? ohho, aku ni photographer family aku (cewahh), so gmba sndiri xde la.. sori la ye.. aku tau mmg korang mengidam nk tgk gmba aku, tpi inilah hakikatnye.. mse nk balik tuh, byk la plak mslhnye.. ade org g parking kat blkg kete kitorang ah, sekat jln kitorang nk balik plak.. huh~ saba je laa.. mse balik tu mmg jam r kat seremban.. pastu, kitorang g hantar kakakku balik ke KMNS.. akhirnye, kitorang smpai gak kat umah pada pukul 10 lebih..

*umah aku tgh sunyi=kakak ngn abg dh balik matriks ngn kolej*

tah.
aku xtau.
aku rse sunyi.
sunyi sgt2..
sunyi drpd kasih sayang Dia..

sedih...
rse mcm makin jauh dri Dia...
tu laa..
banyak buat dosa..

aku btol2 rindu Dia..

tu la aku
suka menyesal
masa buat tanak pk
ckp je lebih, buatnye tanak.

trsentuh plak hati yg itam nih bile dgr lirik lagu in-team;
Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku
Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku
Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

tajuk lagu ni: Damba Kasih

tepat betul lirik nih..
makin jauh aku dari Dia, makin dekat Dia dtg...
bila aku btol2 igt kat Dia, Dia bg dugaan yg mkin hebat..
aku harap aku xputus asa je dgn rahmat ngn dugaan yg Dia bgi..

skarang rse lain skit kalo aku ade mslh..
kalo dlu, aku dpt rse yg Dia dekaaat sgt2 ngn aku..
tpi skrg, aku rse sunyiiiii je hati nih..
rse mcm Dia marah kat aku je..

mmg btol lah kate ustaz farid ravi smlm,
kalo kita igt Allah mse kite susah, Allah akan igt kita tyme kite senang..
kalo kite igt Allah mse kite senang pulak, Allah akan igt kite tyme kite susah..

mybe ni lah pngajaran utk aku..
supaya jgn sesekali lupa Dia..

YA ALLAH!!
ampunkan aku................

apa nk jadi..
aku makin terok..

malas

malas

malas

dan malas

malas berfikir
malas nk idup
malas nk jadi baik
malas nk jadi jahat
malas nk layan org

tpi...
Allah nk aku blaja..
smlm bru aku kenal hati abg aku yg umurnye 20 thn tu..
smlm bru aku tau abg aku pk jugak psl mse dpan nih..
slame ni aku x pndg pn hati die yg slalu berfikir tuh..

aku malas nk cite ape yg kitorang borakkn smlm, (MALAS LAGI)
tpi aku plg ingat pesan die yg satu nih...

"Buat kerja yg sesuai ngn umur ko.. skrg mse ko blaja, ko blaja je laa. tpi ko kne r gak pk ape yg ko nk jdi lg 10 thn.. ckp pandai, buat tanak.. ape r.. ko igt satu je, Allah ni nk kite tgk, fikir, bru Dia bg dugaan tu kat kita.. kalo Dia xbuat cm2 pon, Dia akan bg trus dugaan tu kat kita, bru kite fikir.. dalam masa yg sme, org laen akan amik pengajaran drpd kita.."

kalo aku ckp cmni, aku rse cam x jelas kot.. tpi xpe, asalkan aku tau ape yg abg aku ckp.. & aku harap aku akan igt smpai bile2..

lepas je sesi 'borak2' tu, aku trus fikir..
fikir...
fikir...
dan fikir...

tpi hampeh
satu pn aku xtau ape yg aku pk

kpale aku brat ah..
otak aku tepu.. penuh dengan penyesalan.
aku tensen, tpi aku xleh lepaskn tensen tu..
nape dia tanak kluar??!!
ntah la..
aku pn xtau...........................................................

pleasseeeee.... i need someone...... pleaseee....

*don't hurt yourself by loving me.. just leave me alone if you don't want to feel like this or you will suffer*

am: annur spells vanished~ yuhuuu!!
kaban: at last...
izzat: yes! annur dh siap! akhirnye bebas gak!
fatin: yay! pasni leh cuti btol2! (walaupon ade hw sbnrnye)
cupin: alhamdulillah...

ASLAH: nk pendrive.......................................................................

ye, mmg annur dh siap.. mmg bes, mmg sronok, mmg lega.. tpi aku rindu gile kat pendrive aku! cmne la leh ilang nih... dh la pendrive tu 4gb full! sume gmba ade dlm tu! sdeh gile nk mati ooo... pendrive tu dikategorikn sbg slh satu brg kesygn dlm idop aku..... mne die? aku rindu gile kat die... ayah!! nak hard disk.. fatin sndiri kate leceh r pendrive nih.. kcik sgt..sket2 ilang... hmmm.. dh r anan dok bz nk pindah umah bru.. sian aku kesunyian kat sini.. seb bek r patin on9 (tgh tunggu file annur sbnrnye.. yay!)

tpi yg aku ske, gara2 annur ahh ttbe aku dpt 70 inggit (50 mak bg, 10 ckgu amnah bg, 10 agi aku curik dri kaban).. hehe~ ps2 tmbh agi ngn 50 inggit pkcik aku bg mse blik kg ari tuh, jdi la total money: 120 inggit.. tpi aku trpkse korbankn rm100 utk hal peribadi.. so skng mksdnye duit simpanan aku rm20 je ahh.. xpe2.. aku kumpul duit.. tgk r cmne, kalo aku brjaya nnt aku bli r hard disk @ kamera..

hmmm... igt nk cite psl annur kat blog nih.. tpi xde smgt sgt ahh.. tpi aku cite la gak sket2..

lebih kurang 2 minggu kitorang abiskn mse kat bilik akses smata-mata nk siapkn majalah skolah nih.. cikgu amnah pn dh stat pggl aku aslah, bukan lagi nor aini. mybe sbb dh trbiase dgr budak2 nih pggl aku dgn nme tu kot.. (aku lak yg rse cam ganjil smcm je bile die pggl)
sedeh gile cipot xdtg.. akhirnye tuka ketua editor = kaban.
yg besnye mse minggu last ni r.. mula2 g umah izat, bes gile g main beskal kat taman.. dh r tmpt die bukit2.. lps sehari tdo umah izat, g tdo kat umah patin lak, ulang-alik g skolah.. cekgu amnah blanje mak nab, sedap owh! tyme wat keje tu plak, ade 'soundtrack' org yg wat construction tuh merdu btol.. smpai pekak telinga kitorang..
yg xkn trlps, kitorang msti glabahnye ah kalo ckgu amnah @ pengetua tnye pape.. yg plg glabah mse ari last tu r.. tpi glabah tu r yg menyebabkn kitorang dpt rse 'the feel of sharing' tu.. cewahh.. poyo gak aku nih..
mse print testing pnye annur, sume excited.. cume yg x syoknye, xsume krew ar ade.. yg ade hanyalah aku, patin, izat, kaban & am.. itupn am kne balik naik train mlm tuh..
cupin hnye bleh dgr bunyi printer dlm nset..
cover dpn? tah.. ok je. no komen. tpi aku bngge ahh coz ayat konsep mjlh tuh ayat aku sndiri.. tpi idea dri kaban ahhh of coz (mulut manis r katekn)..

byk yg aku blaja mse wat annur nih..serious!
bru aku tau cmne org yg keje smpai kol 4-5 pagi.. cme, kitorang xdek gaji ahh..
ps2 aku dpt rse btape besnye kongsi kesusahan brsme..
yg plg pnting, komunikasi & kerjasama! (tpi bg kaban, yg pnting pndai ayat je.. kureng punye laki)
aku dpt pngalaman mcm2 ahh.. naik ktm rmai2.. tdo umah kwn.. pkai tshirt biase ngn tudung biase kat skolah (walaupn cuak smpai nyorok gile muke ngn ustzh halimah)..
sumenye bes ah! mmg byk gile kenangn dak annur kat bilik akses tuh.. situlah tmpt kitorang solat, main, wat keje, borak2, mkn (smpai abg faiz pn marah).. rsenye kitorang la kot org last yg gne bilik tuh, sbb nmpk mcm buruh2 skolah nk pecahkn je bilik tu sbb nk buat laluan mnde tah..
kalo ditnye ape kenangan plg bes kat smap, aku akan jwb "ANNUR!"
tpi xde r smpai thp kenangn plg bes dlm idup aku...

papepon, aku lega sgt2.. tpi still rindu pendrive..

[org yg hadir mse saat2 akhir]

*how dare u...*


pendrive ilang.

-separuh mati-

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini