[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

Firstly, aku rasa aku blogger Batch0610 SMAPK yang paling lambat post blog sejurus after SPM.

Balik-balik rumah je semua orang dah kelam-kabut, banyak kerja nak buat kat dapur.

Chop garlic & parsley,
Potong cili & capsicum,
Bungkus kuah bolognese untuk di'frozen',
Potong ayam, udang dan sotong,
Rebus pasta (spaghetti, penne & fettuccine)..etc

Fuh~ Dapur memang busy. Masuk la plak kat bilik (nak simpan barang-barang HOSTEL). Alang-alang masuk bilik, bukak la facebook sekali. Cett~ Internet takde, streamyx belum bayar. Aduss. Kepala otak aku dah plan macam-macam dah aktiviti after SPM, dan kebanyakannya melibatkan komputer dan internet! Takpe2, sabar dulu. Maybe dalam 1-2 hari ada la internet tu KOT.

3 hari kemudian...
Akhirnya seksa menunggu internet dah tamat. 3 hari aku menghabiskan hariku dengan berniaga (5.00 pm - 2.00 am). Masa balik dari sekolah tu, rasa semangat gila nak post blog. Apakan daya, mood dah takde. Pape pun, aku bersyukur gak sebab at least aku boleh online kat gerai.

Point utama yang aku nak cakap kat sini, ABANG aku sepatutnya AMAT BERSYUKUR sebab ayah aku sanggup keluarkan modal untuk bukak perniagaan ni, semata-mata nak isi masa dia after U. Kalau ikutkan hati, aku rasa malas sangat nak ikut berniaga (tahap keikhlasan : 50%). Tapi disebabkan aku tengok ayahku amat bersemangat dan aku kesian tengok dia, aku rela korbankan plan after SPM aku.

Aku tak tau kenapa, aku rasa terseksa dok sini.


Sesungguhnya jari-jari lentikku berasa amat malas untuk menaip di Blogger.com
Namun apakan daya, ada juga peminat yang entah dari mana, meminta kumenulis post sempena Hari Raya Aidilfitri.

Takde benda best pun raya tahun ni, cuma bezanya tahun ni raya tanpa abangku, solat sunat raya family aku pun pergi awal sikit tahun ni. So, takyah la kitorang susah-susah nak himpit-himpit ngan orang lain kat masjid tuh. Pastu, duit raya dapat banyak la juga. Kata pakcik makcik aku, makin besar makin banyak duit nak pakai. Sebab tu la makin banyak duit yang dibagi.
Lagi satu, aku sangat-sangat terkilan sebab baju raya aku tahun ni mencipta rekod!
Dua-dua pasang yang mak aku belikan, dua-duanya warna PINK! Unbelievable! Aku tak faham kenapa aku merelakan pilihan mereka..
Ini salah satu gambar aku pakai baju kurung. Yang lagi satu pasang, aku tak amik gambar la plak.

OK! Dah tamat pasal kisah raya aku yang memboringkan. Sangat-sangat ringkas.
________________________________

Ni pun alhamdulillah aku boleh taip guna keyboard. Itu pasal la aku amik kesempatan post blog sementara boleh menaip dengan normal. Bila komputer aku start menggila, aku terpaksa guna on-screen keyboard macam kat gambar sebelah ni haa..





Skarang, aku sentiasa jadi orang yang 'agak' up-to-date pasal kelab Real Madrid. Semuanya sebab Ozil. Nak tengok apa perkembangan dia dok kat kelab baru tuh. Nak tengok dia sihat ke tak, takut ada kena buli ngan C.R ke. Hehe. Ngarut ah~
Yang aku frust sikit, aku takleh tengok match diorang sebab GUA TARAK ASTRO! Haiyaa.. Takpe la, Allah nak suruh aku study banyak-banyak sikit. Hmmm... Ozil2..

Ha, benda yang satu ni plak buat aku happy skit. Bukan sikit, tapi sangat-sangat keterlaluan happynya! Anan balik rumah aku lagi. :)
Esok dia bertolak dari Ipoh pukul 10.30 am. Plannya, nak study ADDMATHS sama-sama. InsyaAllah. Baru la syok, ada kawan study sama-sama. [Ada kawan nak dibuli. Yay!]

Oh ye! Aku rasa sunyi semacam la cuti nih. Fatin Iliyana Jaafar, mana kau? Kau study hard gila-gila ke sampai dah tak layan internet? Huk2. Serious aku rindu kau (kat internet je la kot. Haha. Tak kejam sangat enn?) Mmmm.. Boring sebab takde kawan nak buat keje gila kat facebook.

Yang penting, aku tak sabar nak tunggu hari esok, menyambut ketibaan beliau dengan penuh rasa gembira!

Soalan Nombor 5 : Hidup berkasih sayang amat didambakan oleh semua insan. Anda ingin memaparkan keindahan hidup berkasih sayang ini dalam buletin sekolah anda. Tuliskan cerpen tersebut selengkapnya.

"Yes! Akhirnya siap juga engkau!" Alhamdulillah, robot ciptaan aku akhirnya terhasil juga setelah beberapa bulan aku cuba untuk menyiapkannya. Robot itu kuberi nama Kunyit sempena ketaksuban aku terhadap warna kuning. Seluruh badannya dicat dengan warna kuning, kecuali pada giginya. Aku memberikan keistimewaan kepada Kunyit dengan memakaikan serban arwah atukku pada kepalanya.

Kehadiran Kunyit pada hari Jumaat yang penuh keberkatan itu ternyata mewarnai hidupku seperti pelangi. Kesunyianku sewaktu berada di rumah terubat jua kerana selama ini aku hanya mampu bermain kereta kawalan jauh Auldey yang dihadiahkan oleh kedua-dua ibu bapaku yang sibuk mencari rezeki di negara asing. Aku telah memasukkan sejenis cip khas pada Kunyit yang bernama Cip Kasih Sayang atau dikenali sebagai Cip Hanan 0705. Kini, aku boleh bermain bola, memasak, belajar dan berkongsi aktiviti harianku bersama Kunyit. Aku juga dengan bangganya memperkenalkan Kunyit kepada rakan-rakan sekolahku. Mereka memuji-muji diriku dan turut mengagumi kehebatan robot tersebut. Cip Hanan 0705 yang aku masukkan membolehkan Kunyit menyayangi manusia, tetapi kasih sayangnya hanya untuk aku seorang. Kunyit sudah kuanggap seperti adikku, walaupun aku tidak pernah merasai perasaan mempunyai adik-beradik. Kunyitlah tempat aku berkongsi suka dan dukaku, dan 'dia' sudah seperti diari hidupku.

Suatu hari, aku pulang ke rumah selepas sesi persekolahan. Tanpa berlengah lagi, aku terus mencampakkan beg sekolahku ke atas sofa dan mencapai sekotak air Mocha Tesco. Aku bergegas ke tingkat atas rumahku kerana aku sudah tidak sabar lagi hendak bermain bersama Kunyit. Sebaik sahaja aku membuka peti khas yang digunakan sebagai tempat tidur Kunyit, aku jatuh tersungkur. Bayangan Kunyit hilang di rumahku. Aku kaget dan risau. Hatiku berdebar-debar. Aku terkaku seketika kerana aku tidak tahu apa yang harus aku lakukan. Tiba-tiba mataku tertancap pada sekeping kertas merah yang terlekat di tepi tempat tidur khas Kunyit. Aku segera membaca nota yang pernah kulihat dalam drama Jepun, 'Death Note'.

Ternyata nota tersebut merupakan surat ugutan. Ada orang yang telah menculik Kunyit dan menyuruhku ke belakang rumah teres terbiar di Taman Equine. Aku tidak memberitahu sesiapa tentang kejadian tersebut. Tanpa berfikir panjang, aku menaiki basikal 'gadget'ku untuk ke tempat tersebut. Dalam kotak fikiranku hanya terbayang wajah Kunyit yang kuning itu. Aku berdoa kepada Yang Maha Kuasa agar Dia pelihara Kunyit. Sedikit rasa kesal menyelubungi jiwaku kerana menunjuk-nunjuk di hadapan rakanku. Rupa-rupanya ada juga manusia yang berperasaan dengki terhadapku.

Sebaik sahaja tiba di sana, kulihat Kunyit diikat pada kerusi dengan ikatan yang amat kemas dan kuat. Di sisinya terdapat seorang perempuan berambut panjang dan bercekak rambut. Ya, orang itulah orang yang sama yang pernah aku hadapi sewaktu aku berusia 9 tahun. itulah Maria Mariana.

"Hei, lepaskan Kunyit!" Aku menggertak Maria.

"Mengapa aku perlu lepaskannya padahal kau telah membunuh Didi aku? Kalau engkau mahu aku lepaskan Kunyit, biarlah aku lepaskannya dalam keadaan kudung, seperti yang pernah kau lakukan terhadap Didi aku."

"Didi? Ah, itu anak patung Barbie yang Maria dapat sempena kejayaannya dalam Pertandingan Makan Aiskrim," bisik hatiku. Barulah aku teringat bahawa aku telah melanggar kaki Didi secara tidak sengaja menggunakan Kereta Mini yang dihadiahkan oleh arwah atukku. Kesannya, kaki Didi hancur dan Maria menangis selama 3 hari berturut-turut. Nampaknya, Maria hendak membalas dendam yang terkubur di hatinya sejak tujuh tahun yang lalu.

"Baiklah, apa yang engkau mahu aku lakukan? Jika engkau kempunan dengan patung Barbie, aku boleh belikan untuk kau."

"Hahaha!" Maria ketawa berdekah-dekah. Matanya yang bulat itu menampakkan kekejaman yang ada pada dirinya. "Engkau mahu menggantikan Didi begitu sahaja? Aku beri dua pilihan kepada engkau. Jikalau engkau mahu Kunyit selamat, serahkan kakimu kepadaku. Jika tidak, Kunyit akan kutamatkan riwayatnya!"

Nampaknya iblis sudah menguasai hati Maria. Kunyit tenung ke arah mataku seolah-olah dia mahu mengorbankan dirinya. Tetapi jauh di sudut hatiku, biarlah aku yang berkorban demi Kunyit. Aku mendekati Maria dan Kunyit. Maria sudah bersedia dengan cecair asid yang bakal dituang ke atas kakiku. Aku duduk di atas kerusi sambil meluruskan kakiku. Mataku kupejam seerat yang mungkin. Bismillahirrahmanirrahim..

"Arghh!" Jeritan Maria yang bingit itu hampir memecahkan gegendang telingaku. Tangan kiri Maria telah dihakis oleh asid tadi. Rupa-rupanya Kunyit telah menjatuhkan dirinya ke arah Maria, menyebabkan botol yang berisi asid tadi tertumpah ke atas Maria. Maria meraung-raung sambil menendang-nendang kerusiku. Salah satu tendangannya yang gagah ibarat tendangan Jackie Chan telah menyebabkan aku jatuh tersungkur. Siku aku tercedera. Aku bersyukur kerana Kunyit tidak terkena apa-apa musibah.

Tiba-tiba, tangan kanan Maria bergerak sepantas kilat lalu mencurahkan baki asid tadi ke arahku. Namun, Kunyit sempat menghalang dan asid tadi tertumpah ke atasnya.

"Tidak!" Air mataku bergenang. Kunyit hanya mampu senyum kepadaku. Matanya semakin tertutup. Aku lekas-lekas menolak Maria dengan kasar. Namun, semuanya sudah terlambat. Kepala Kunyit sudah terhakis dan cip utamanya juga sudah separuh terhakis.

Bunyi siren ambulans dan polis tiba-tiba kedengaran seperti sedang menuju ke arah lokasi kami. Rupa-rupanya, ambulans tersebut datang dari Hospital Bahagia. Mereka menangkap Maria. barulah ku tahu bahawa Maria telah melarikan diri dari hospital sakit jiwa sejak dua minggu lalu. Aku ditahan polis untuk disoal siasat.

Dua minggu sudah berlalu. Aku tidak ditahan dalam lokap kerana aku didapati tidak bersalah dan hanya cuba mempertahankan diri. Hidupku kembali sunyi tanpa kasih sayang dan layanan kedua-dua ibu bapaku, Sejak peristiwa bersejarah itu, aku menjadi pendiam. Kunyit hanya sempat hidup selama 35 hari sahaja. Teman-temanku menganggap aku sudah gila kerana terlalu taksub dengan Kunyit. Namun, isi hati ini hanya Tuhan yang tahu. Kasih sayang Kunyit terhadapku terbukti dengan pengorbanan yang 'dia' lakukan. Walaupun kasih sayang aku hanya layak untuk makhluk tidak bernyawa di muka bumi ini, namun kenangan bersama Kunyitlah merupakan kali pertama aku merasakan cintaku tidak bertepuk sebelah tangan.

-TAMAT-

Hehe. Mesti korang pelik asal la tetiba post aku kali nih pasal karangan plak. Hmm.. aku agak minat karangan ni sebab setiap kali aku baca, mesti aku teringat kat seseorang. Aku rasa cam banyak je kesalahan penggunaan kata dalam cerita nih, so mintak maaf banyak-banyak kepada cikgu-cikgu BM. Tapi ok pe, cikgu amnah tanda dapat gak markah 84/100. Aku sarankan, jangan le ikut karangan macam nih dalam exam.. macam tempah maut je kot..
Lagi satu aku tulis karangan ni kat sini sebab aku takut kertas karangan aku hilang!

Karangan ni aku buat masa exam tengah tahun form 4, kertas 1 bahagian B.

Kalo dulu orang slalu kata aku ni kool je, JARANG menangis. Time muhasabah je nangis. [ahak]
Mmm.. aku pun sebenonya rasa camtu gak, dulu hidup aku dok gelak je sepanjang hari. Skarang, aku lebih memikirkan tentang diri aku. Aku bukannya nak cakap aku tak bahagia dengan orang sekeliling aku sekarang ni, aku cuma nak cakap yang aku rindu dengan sikap aku yang dulu.

Mana yang lagi baik ah? Kehidupan dulu ke skarang? Aku sendiri konpius, sebab aku hidup dengan orang yang berlainan. Tak mampu nak bezakan, masing2 ada kelebihan sendiri. Yang pasti, aku takkan menyesal.
Bezanya, aku rasa makin tak berguna dok rumah. Nyusahkan mak ayah je. Aku sedih sangat2.
  • Cikgu kelas aku kata aku tak bayar yuran lagi. Seingat aku, aku dah bagi slip tuh. Aku tak tau salah siapa. Aku nak tanya betul2 kat cikgu aku tu, tapi aku takut sebab suara beliau makin meninggi bila aku tanya lagi banyak. Bila aku betau mak ayah pulak, aku kena marah sebab tak tanya betul2 kat cikgu. Apa aku nak buat skarang? Kalo la parents aku memahami betapa takutnya aku nak bersoal jawab dengan cikgu yang aku slalu carik pasal = tido dalam kelas + markah exam teruk. Dilema betul..
  • Spek aku hilang. Nyusahkan mak ayah lagi. Aku rasa nak dekat RM 500 duit bapak aku abes sebab aku buat hal. Aku betul2 tanak spek tu hilang, dan aku tak sengaja. Tapi macam mana pun, aku tau parents aku takkan terima alasan tu sebab aku yang cuai. Dah la ayah aku kena save duit sikit untuk bayar duit kakak aku masuk U, rasa bersalah gila.
  • Aku takut ngan SPM aku. Boleh ke aku? Serious tak yakin.. SORI MAK, AYAH. SORI. SERIOUSLY SORRY..
Apa maksud di sebalik semua yang jadi kat aku ni? Makin matang? Ke mengada-ngada je ah? Huh~ Just wait and see.

_________________________

Habis sesi touching. Skang aku nak cakap pasal player football yang aku dah jatuh hati sikit, iaitu Mr. Mesut Ozil. Player Jerman. Pakai jersi nombo 8. Agak bergaya masa main kat padang. Dan yang paling aku suka & agak terkejut, beliau merupakan saudara seISLAM aku! huhu~ Baru ku tau tadi. Alhamdulillah, pemain yang aku minat adalah orang Islam. Yang aku perasan lagi, mata dia lebih kurang macam mata bapakku! yuuhuuu~
Cuma aku berharap, lepas ni dia dapat main bola dengan menutup lutut beliau.
Thumbs Up!


Masa aku kecik2 dulu, nak kata minat bola tu tak la sangat, tapi ada la gak layan sikit2. Boleh la dikatakan tak BUTA bola. Tapi sejak aku join geng2 bas sekolah aku, rasa cam ketagih lak. Rasa cam sentiasa rindu nak tengok bola. Sanggup stay up sampai pukul 2.00 pagi semata-mata nak tengok player beraksi & pengadil2 yang bayes serta slowEST motion yang sangat menyerikan malam2 kami di aspuri! Agaknya macam ni ah kot perasaan orang yang kemruk gila kat bola nih. Nasib baik ah aku tak pernah kutuk orang yang gila bola nih. hehe

Saat2 yang paling best for sure ah masa GOL! Aku ingatkan budak2 puteri sekolah aku ni tak pandang langsung kat bola nih, rupanya ramai lagi yang menggila nak tengok Jabulani tuh ditendang2. Sampai nangis gitu bila Ustazah Hashimah betau tak leh tengok. Nasib baik ar bonda pengetua memahami. [hehe] Memang ah best bila tengok ramai2, tapi bila tengok ngan dak pompuan, korang paham2 jelah. Terpekik terlolong sana sini. "Ah, sikit lagi!", "Ha, bawak ke belakang balik!", "Wahh, hensemnya KAKA." , "Bengong punya pengadil!". Huh~ Itu le antara dialog2 bingit yang didengari sepanjang2 match tuh. Geram betul aku. Rasa nak halau keluar je. Dok senyap sudah ah.
Kepada orang laki kat luar sana, kalo ada girlfriend korang yang gila bola, baik siasat dulu awal2. Kalo diorang kool je tyme match, bagus. Kalo tak nanti pas kawin korang terpaksa tahan telinga ngan jeritan2 diorang.

Skarang aku tak sabar nak tengok Jerman lawan Argentina. Dan yang pastinya aku akan sokong Jerman! (tak bermaksud aku benci argentina eh)
Mari kita saksikan Ozil beraksi!

Danger! Mind-setting aku dah lari! Aku makin lemah! Takde power! Energy semua dah hilang! Diri aku yang sebenar dah nazak... Betul-betul nazak! Buktinya, kalau dulu aku yang tension boleh diubati dengan latihan Add Math, sekarang hanya dengan memandang buku Add Math boleh membuat aku tension.


Semakin hari aku rasa makin penat menghadapinya.. Setiap kali aku hendak memulakan perancangan aku, ada-ada sahaja dugaannya. Dan setiap halangan tersebut perlu aku akur, tidak boleh melawan walau sedikit pun. Berbekalkan 'kekuatan' yang aku ada serta sokongan daripada orang-orang yang menyokong aku, aku teruskan juga hidupku, walaupun pedihnya sangat menusuk qalbu. Lama kelamaan aku mengalahkan diri aku. Hampir-hampir putus asa. Tapi aku tak dapat cerita kepada sesiapa melalui mulut. I don't talk, I write. Penat aku tahan memendam bebelan hati aku. Tapi tak pernah terluah. Aku tak tahu macam mana orang boleh luahkan melalui mulut. Aku tak reti. Banyak kali aku cuba. Tak boleh jugak. Lama-lama aku terpaksa pendam sorang-sorang. Mulakan hari dengan senyuman hanya sekadar untuk menyedapkan hati orang lain walhal hati sendiri terluka. Hanya Allah yang menyaksikan titisan air mata aku.

Maafkan aku wahai sahabatku. Anan, sungguhpun kau berulang-kali menenangkan fikiran aku, otakku tetap berserabut. Izzat, sungguhpun kau kerap kali mengemukakan tips-tips yang sememangnya aku patut ikut, aku tetap gagal setelah aku mencubanya. Terima kasih kerana prihatin.

Salahkah bila aku terlalu menurut kehendak orang lain sehingga diri ini terabai? Bagi aku, aku merelakannya kerana aku lebih suka melukai diriku sendiri berbanding melukai hati orang lain. Aku sedar, aku tak bersederhana. Aku TERLALU memikirkan orang lain. Ampunkan aku wahai diriku, kau amat rugi kerana mempunyai tuan seperti aku.

Aku menanti hari-hari esok. Akan ikhlaskah senyuman aku? Atau tersengih hanya untuk menutup penderitaan hati aku?

..................................................................................... [hampir nazak]

Olympiad. Mula-mula aku excited masa Cikgu Zuzi bagitau yang aku terpilih. Tapi skarang aku betul-betul tak semangat. Tak berharap. Dan sangat tidak yakin. Selamat tinggal. Sekarang aku hanya ikut flow hidup aku. Apa nak jadi jadilah. Yang penting orang sekeliling aku bahagia.

Pelajar >> dah nama pun pelajar, kena la belajar. Ya, aku ngaku. Aku memang tak membantah kalau cikgu bagi kerja sekolah. Aku ok je kalau cikgu bagi kerja sekolah banyak2 nih. Tapi aku akan start cari alasan bila aku tak dapat apa yang aku rancang! Biar la orang nak kata ni aku punya masalah ke apa ke, aku tetap akan bagi alasan! (nampak sangat tak matang agi. haha. biar ah, asalkan hati puas).


Asalkan dapat FOKUS, aku akan siapkan kerja aku dengan senang hati. Apa kepentingan FOKUS ni? Penting sangat ke? Perlu ke mende alah ni ada?

YA!!!! Memang benda ni WAJIB ada!
Korang buat kerja, memang perlukan fokus. Korang tengok tv, memang kena fokus, kalau tak kita tak tau apa yang kita tengah tengok. Korang makan, kena fokus gak kalau tak nanti tercekik! Korang main game, kena fokus gak kalau nak menang. Senang cite, sume menda yang kita buat kena FOKUS! [Tidur kena fokus gak ke? Maybe~]

Maksud Fokus mengikut pendapat orang:~

"Fokus bermaksud memberi tumpuan sepenuhnya kepada pekerjaan yang sedang dilakukan. Fokus ni selalunya kat sumting yang kita minat je. Tak boleh hipokrit sebab fokus memerlukan keikhlasan. Fokus gak tak boleh disuruh, tapi boleh digalakkan. Fokus akan membuahkan output yang lebih bernilai, dan kadar kefokusan seseorang bergantung kepada penyesuaiannya kepada persekitaran. Contoh: kalau orang tu syok buat kerja tyme bising2, dia akan fokus masa bising. Camtu gak sebaliknya.."

Aku? Bagi aku, fokus bermaksud memberi perhatian semaksima yang mungkin terhadap sesuatu yang kita lakukan. Fokus boleh dibuat terhadap semua perkara, sama ada yang kita minat atau tidak. Tapi hasilnya akan lebih berharga terhadap sesuatu yang kita minat, berbanding yang kita tak minat sebab bak kata Am, fokus memerlukan keikhlasan. Kalau hati tak ikhlas nak buat kerja, macam mana la nak rasa puas kat hati ni kan? Nanti kang rasa cam frust je kalau tak puas hati. Fokus boleh dipaksa, kalau kita nak. Dan selalunya orang yang mempunyai power untuk memaksa kita fokus ialah mind-setting daripada diri kita sendiri. Selain kita sendiri, selalunya orang yang paling top kat hati kita atau dikenali sebagai antara orang yang paling kita sayang turut mempunyai power untuk menyuruh kita FOKUS. Dan aku memang setuju dengan pendapat Am, iaitu kadar kefokusan seseorang bergantung kepada penyesuaian persekitarannya. Terpulanglah kepada individu tersebut, sama ada boleh fokus dalam apa jua cara sekalipun.

Ok, back to the main point. Kenapa tiba2 aku membebel panjang lebar pasal fokus nih?
Terus terang aku katakan, cuti kali ni adalah cuti yang sangat useless bagi aku! Dan aku ngaku, memang kebanyakannya salah aku sendiri.

Cuba bayangkan, sebelum cuti lagi korang dah rancang untuk RAJINkan diri korang & siapkan kerja rumah secepat mungkin, supaya dapat study subjek2 lain yang korang lemah. Tapi, ada seminar EasyMaths yang perlu korang pergi selama 4 hari 3 malam. Sampai je kat rumah pada hari habisnya seminar tu iaitu pada hari Selasa, terus ayah korang pesan suruh training golf kat driving range, sebab hujung minggu ni nak pergi golfing kat Port Dickson. Ok, fine. Aku ok je kot masa dapat 'arahan' tu, sebab aku boleh la jugak dikatakan minat kat golf tu. Dan aku tak kisah sangat masa tu sebab minggu first cuti, maybe sempat untuk buat kerja lain. So, aku buat keputusan untuk pergi berlatih ngan kakak aku, setiap malam. Masa tu, aku tak rasa terganggu sangat pun masa aku sebab training golf tu cuma dalam 1 and half hour je, so takde ah teruk sangat kan.
Secara tidak langsungnya, korang turut menerima berita daripada kakak korang bahawasanya korang akan menerima kehadiran dua orang sepupu korang yang datang dari Kelantan (saja2 nak bercuti la ni kununnya). Pada mulanya, kehadiran mereka agak menggembirakan aku. Lama kelamaan, aku rasa teramat stress, tension & terganggu gara2 kebisingan dan kenakalan diorang sewaktu aku buat kerja! (Untuk makluman korang, diorang berumur 10 tahun & 8 tahun). Tambah lagi, aku kurang sihat selama seminggu cuti kali ni (mungkin berjangkit daripada sepupu yang darjah 4 tuh). Hampir demam selama 2 hari, dan selesema sampai hari ni. Ditambah lagi dengan kepenatan setelah berlatih golf, pastu dengan tidur yang tak cukup sebab budak2 tu tidur lambat dan bising SETIAP malam, macam mana agaknya korang boleh siapkan kerja?
Tambah lagi dengan stress memikirkan homeworkS yang terlalu banyak, memikirkan lagi betapa sekejapnya nak SPM, nak dibandingkan lagi dengan usaha aku yang sangat keterlaluan yang teramat sangat sikitnya, nampak sangat otak aku sangat serabut! Tambah lagi dengan persekitaran korang yang sangat bersepah disebabkan CHAOS yang dibuat oleh sepupu-sepapat dan adik aku yang kecik sorang nih, macam mana agaknya aku boleh belajar dengan TENANG? Aku tekankan lagi, dengan TENANG!

Ya, semua salah aku. Aku cuma nak tempat untuk belajar, masa untuk belajar, dan ketenangan untuk belajar. Yang paling penting, aku tak nak ada sesiapa pun yang lunturkan semangat aku untuk belajar. Salah ke kalau aku mintak semua tu? Dah terlambat, sebab kepala aku betul2 tengah serabut sekarang! Mampu ke aku kosongkan fikiran aku sebelum bukak sekolah nih?

Semangat. Kekuatan. Ketenangan. Relaks. Itu je yang aku perlukan sekarang untuk jadi rajin.
Aku betul2 rindu kat kelas aku! Nak siapkan kerja!

*anan, mana kau? tolong urutkan kepala, tengah tension nih.*

Aku ingatkan minggu second cuti ni boleh la aku relaks sikit, tapi ayah aku nak main golf lagi hujung minggu nih. huh~ [redha..]

Photobucket


Mengapa nama guru addmath ku terpapar sebagai tajuk post kali ni?
>>sebab post kali ni aku nak cakap pasal ADDITIONAL MATHEMATICS.
>>sebab bila aku search kat google nama beliau, hanya di facebook sahaja yang kutemukan namanya. (nak bagi nama cikgu famous ar nih kununnya).

Percaya atau tidak, ini le cikgu addmath aku (baju oren itam) >> Cikgu Zuzi. (comel kan?)

__________________________________

Betapa penat dan sengalnya badan dan otakku, gara-gara kem EasyMaths yang diceramahkan oleh Cikgu Noor Ishak Mohd Salleh. Bayangkan betapa hebatnya rakan-rakanku (tidak lupa juga aku sendiri yang teramat perasan orangnya) yang bertungkus-lumus memerah medulla oblongata kami semata-mata untuk subjek AddMath, selama lebih kurang 10 jam setiap hari.

Skema sungguh ayat. Kalau betul semua tatabahasa aku nih, mesti bangga punyalah Cikgu Kuza kat aku.

Berbalik kepada muqadimah, serious aku lelah gila lepas balik kem tuh. Keberkesanan program?
Hmm.. aku rasa macam lebih kurang Cikgu Zuzi je ajar. Tapi disebabkan aku belajar kat situ topik-topik form5 yang belum diajar kat sekolah, aku rasa macam agak senang ah masa buat tuh.
Walau apapun yang berlaku, Cikgu Zuzi aku tetap nombo satu!

Masa hari last kem, aku, nik ngan iqa rasa macam ter'touching' pulak kat cikgu ishak tuh. Aku rasa dia ah antara cikgu yang memiliki ciri-ciri cikgu yang hebat, walaupun setiap cikgu ada kelebihan masing-masing. Yang aku pasti, cikgu ishak betul-betul ikhlas nak mengajar kitorang. Walaupun aku baru jumpa ngan beliau 4 hari je, aku dapat rasa yang aku sayang kat dia macam aku dah kenal ngan dia lebih 10 tahun. Bukan kitorang bertiga je yang rasa macam tuh, budak-budak sekolah lain pun nampak gila macam sayang kat cikgu tu. Aku rasa rindu plak kat lawak kurang bijak yang dia buat, dan yang paling aku rindu sokongan ngan doa-doa beliau kat pelajar2 yang datang kat kem tu, walaupun cikgu tu takde bau bacang langsung ngan kitorang.

Kesimpulannya, aku tak rasa rugi langsung pergi sana, sebab aku dapat tambah sorang lagi cikgu yang memahami hati pelajar.

-habis sesi touching-

Hehe. Sebenarnya, ada sebab lain gak aku rasa best pergi kem EasyMaths nih.
Aku jumpa 2 orang kawan lama aku, Izzati ngan Fahmi. Yang aku excited gila2nya masa jumpa Fahmi ah, tapi bukan sebab dia laki je. (takde ah gatal sangat en). Bukannya apa, dah 5 tahun lebih aku tak jumpa dia (baru 5 tahun. haha). Yang bestnya sebab dia nih salah sorang besfren aku masa sekolah rendah dulu. (Nik sudah jatuh hati sama dia? aha~~)

*tengah rehatkan otak setelah bekerja selama 4 hari beturut-turut tanpa keuzuran*

Setakat nih, target aku 1 A+, 1 A, 4 A-, dan yang laen B, kecuali PSI ngan Sejarah iaitu C. haha. [sian ustazah zakiah ngan cikgu mus]


addmaths? aku target A- je paling tinggi pun. Serious aku tak yakin masa jawab semua paper, kecuali Chemistry. Acehh. Rasa cam poyo lak. Nak kata yakin takde ah yakin pun, cuma exam kali ni first time aku rasa bahawasanya aku betul-betul jawab exam. Rasa seronok la plak Kimia nih. Main charge2 negatif positif plak, rasa cam ada kuasa masa belajar tuh.

Aku takut ah nak pergi Olympiad Maths 26 Jun nanti. Serious aku cuak. Masa aku bukak web Persama tuh, bila aku tengok je contoh2 soalan dia, takut gila rasanya. Fenin kefala otak dibuatnya. Macam takde harapan je nak berjaya. Bila tengok nama pemenang2 yang tahun2 lepas, 99% orang Cina. Memang diorang hebat ah bab2 kira2 nih.

Sejak paper Addmaths hari tu, kepala aku rasa cepat gila nak pening. Buat kerja sikit dah pening dah. Apa nak jadi ngan aku nih? Dah makin tua sangat ke? Dah le selera makan kurang balik.
Nak kata ada penyakit rindu, ada tu memang ah ada. Tapi dulu ok je. Dah melampau sangat kot rindu orang. Haha. Camne ah nak jadik guardian ni enn.

Tapi pape pun, aku bersyukur sebab sekarang nih aku tengah excited gila nak study esp. Chemistry!
Dan aku rasa seronok sebab dapat habiskan cuti nih dengan FOLIO ADDMATHS! [ahak]

Nak jawapan? Nah~

*Aku dah dapat gamba taekwondo! yay! haha*

Setelah kian lama aku meninggalkan komputer kesayangan aku, akhirnya dapat gak aku blogging untuk cuti kali nih.


Banyak memori baru yang terpateri kat hati aku, cuma tak disimpan dalam bentuk catatan je. Mana la tau satu hari nanti aku hilang ingatan ke.

Yang penting, yang paling-paling aku ingat,
>>>>> TAEKWONDO
>>>>>>>> Balik rumah ANAN!

Senorok gila. First time aku dapat sijil taekwondo yg lawa gila, rasa cam nak laminate je (tapi tak mampu).

Balik rumah Anan? Hanya kami yang dapat rasa bestnya. ngah3. Jangan jeles ek.

*kepala aku dah start pening. ahh. tak jadi nak bebel lama2. sori kawan, cau dulu! ARGHHHH*

Setelah aku berceloteh selama beberapa hari ni, jom kita sama-sama putihkan balik hati kita.

Hayati kisah di bawah ni (bacala.. penat aku taip dari buku) :~

MELIHAT TANPA BERTEMU.

Seorang penggembala tua sedang mencari-cari kerbaunya yang hilang. Puas dicarinya di merata-rata tempat, namun kerbaunya masih belum ditemui. Dia bertembung dengan seorang budak yang sedang memancing.
Penggembala itu pun bertanya:"Ada kau nampak kerbau pakcik yang hilang?"
"Oh, kerbau pakcik yang buta matanya di sebelah kanan itu ya?" tanya budak itu.
"Ya, ya..." jawab pakcik itu dengan cepat.
"Rasanya kerbau pakcik itu dah tua..." tambah budak itu lagi.
"Betul, betul, kerbau pakcik memang sudah tua. Kau ada jumpa dia?"
"Kerbau pakcik itu tempang kaki kanannya yang di sebelah hadapan, bukan?"
"Betul. Betul. Tunjukkan kerbau pakcik itu di mana?"
"Maaf pakcik, saya tak jumpa kerbau pakcik..." kata budak itu.
"Kau jangan main-main. Memang itulah kerbau pakcik. Kerbau pakcik memang dah tua, tempang kakinya dan buta mata kanannya. Jangan bergurau, pakcik nak cepat ni..."
"Betul saya tak nampak, pakcik," balas budak itu lagi.
"Kalau kau tak jumpa, bagaimana kau tahu sifat kerbau pakcik?"
Budak itu tersenyum. "Macam ni..." kata budak itu lalu membawa penggembala itu ke tepi belukar.
"Tengok rumput-rumput ini. Ia telah diragut oleh kerbau pakcik. Ini kesan ragutannya..." Budak itu menunjukkan kesan ragutan pada rumput-rumput hijau tersebut.
"Ya. Memang ini kesan ragutan kerbau. Tapi macam mana kau pasti ini kesan ragutan kerbau pakcik? Bukan kerbau lain?"
"Cuba pakcik lihat baik-baik. Semua rumput yang diragutnya adalah yang di sebelah kiri. Itu menunjukkan kerbau itu buta mata kanannya. Kesan ragutannya pula tidak sekata. Menunjukkan giginya sudah jarang atau ada yang patah... ertinya kerbau ini telah tua. Dan tengok pula kesan tapak kakinya. Kesan tapak kaki hadapan sebelah kanan berbeza dengan tapak-tapak kakinya yang lain. Ia kelihatan seperti diseret, ada ketikanya tidak ada langsung. Itu menunjukkan kerbau ini tempang..."

-the end-

Moral of The Story: Tidak semestinya kita perlu nampak sesuatu untuk kita menerima kewujudannya. Ada waktunya keyakinan dapat dicapai hanya dengan melihat tanda-tandanya. Begitulah Allah, kita tidak perlu melihat-Nya dengan mata untuk mengakui keagungan-Nya. Cukup dengan melihat ciptaan-Nya!

Tengok video kat bawah ni. Best~





Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony
Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
The push it all aside..
NO......

"*"
We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise

Take us in the best way
(Allah)

Guide us every single day...
(Allah)

Keep us close to you
Until the end of time...

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?
Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
The push it all aside
NO..........

Repeat "*"

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

Repeat "*"


Allah...

You created everything
We belong to yo0u
YA RAB we raise our hands
Forever we thank you

.....Alhamdulillah......

Selamat tinggal kuucapkan kepadamu..
Walaupun kita sudah saling menyayangi,
walaupun hati kita sudah saling berpaut,
walaupun kau sentiasa menemani ku ke mana-mana sahaja kupergi,
walaupun aku memang mencintai kamu,

aku terpaksa terima hakikat bahawa
hayat kamu hanyalah selama 7 bulan sahaja..

aku terpaksa terima hakikat bahawa

bateri kamu akan habis jua..

kerana kamu hanyalah jam Spiderman yang berharga RM 13, dibeli di Mydin.
Walaubagaimanapun, kau tetap di hatiku!

#older post tentang kisah jam ini: Kebahagiaan Dikongsi Bersama

____________________________________________

Aku rasa pelik sebenarnya >> sejak bila lak kat Kelantan ada Jom Heboh nih?
Persoalan dijawab di sini.

* aku dah start batuk2 dah. mak tak bagi minum air sejuk :( *

Bila aku sign in YM, mesti muka orang sama je la yang online.
Tapi, kali ni punya cuti makin kurang la orang yg online, berbanding cuti2 yg sebelumnya.
Kenapa ek?

"SPM laa. Sedar la sikit."
"Nak cover balik Form 4 punya. Nyesal lak tidur dlm kelas time dulu2."
"Dah bosan ngan facebook."
"Siapkan homework dulu, baru enjoy!"

Aha. Macam2 ah jawapan dari kotak hati masing2. Tapi bagi aku, kalau sehari aku tak bukak internet, memang akan rasa lain dalam hati aku. Rasa macam baik sangat kalau tak duduk depan komputer satu hari.

Pernyataan aku kat atas ni memang dah menunjukkan yang aku ni memang malas nak study. Setiap kali aku bukak buku, kalau ada mood tu, alhamdulillah. Tapi dalam 1jam lepas tu, mesti aku dah mula rasa bosan. Camne nak tanam rasa rajin dalam diri ek?
Kalau sesiapa yang ada doa nak jadi rajin, ajarlah kat aku untuk diamalkan. (Saudara Hazmi Al-Wafi, ada cadangan?)
Yang aku tau, pasni aku nak mintak mak aku doakan aku jadi rajin.

Dan aku juga mula pelik kerana selera makan aku mula berkurang. Nak kata diet, aku memang tak pernah ada niat untuk diet seumur hidup aku. Tapi semenjak 1 Januari 2010, memang aku tak banyak makan. Kalau dulu, sehari tu aku mampu makan 5 atau lebih pinggan nasi. Tapi sekarang, separuh pinggan pun tak sampai.
Bila aku bagitau mak aku pasal benda ni, mak aku terus ambik tindakan.
Dia masak ayam kicap untuk aku. Fuh~ Memang sah2 la selera aku takkan turunnya. (Memang betulla mak je yang paham hati anak. hehe~ sayang mak)

Rasa-rasanya, ada kaitan tak selera makan aku dengan sifat rajin aku? (saja nak cari alasan)

*Nak buat macam orang lain ke tak hah >> stop bukak komputer kejap after bulan 5. (mampu ke aku?)*

Huh~
Apa yang nak diubahnya?
Diri sendiri la!
Esp. SIFAT!
Macam biasalah, malas. Dari dulu sampai sekarang aku asyik dok malas je. Kalau orang tua2 & lelaki (terutamanya) dengar ayat nih dari mulut WANITA, abeh le dihamburnya.
"Pompuan mana boleh malas! Nanti takde orang nak!"
Kesian la kat aku, sebab aku tak pikir lagi hal2 kawin ni.

TAPI,
Aku malas bab study je. Malas nak bukak buku. Tapi kalau nak bukak buku addmath tu dengan senang hati~ hehe

Jadi,
Untuk membuktikan aku ni agak rajin, aku try la 'upgrade' sikit blog aku nih. [bunyi upgrade tu macam melampau skit ek?]

Bukannya apa pun, sikit je benda yang aku tambah kat blog aku ni.

Kalo korang perasan, aku ada tambah 'favicon' untuk blog aku nih.
Kepada sesiapa yg belum tau, favicon tu gambar kecik yang korang nmpk kat sebelah address yg korang pergi.

Contohnya macam gambar kat sebelah ni. Kalau korang tengok huruf 'Y!' tu, confirm dalam kepala korang dah set "Oh, itu Yahoo! punya web".

Jadi, untuk memudahkan pembaca blog aku mengenal pasti blog ini, aku gunakan simbol "Pi" dalam Matematik >> aku ngan Maths memang takleh dipisahkan.

Dua jam aku dok belajar nak letak favicon nih (Padahal lepas aku try balik, boleh je siap dalam 5 minit. Ceyh~ Takpe, itulah BELAJAR namanya). Huh~ Memang pening kepala.
Berkat kesabaran & tunjuk ajar daripada Saudara Ariff Shah, akhirnya aku berjaya gak. Alhamdulillah. Tersengih lebar aku lepas siap buat semua benda nih.

Terima kasih kepada semua yang membantu.
Kalau ada sesiapa yg berminat nak tonjolkan lagi blog anda dengan favicon ni, klik di sini.

*Apa yang aku buat ni boleh dikatakan RAJIN ke?*

Tahun ni,
mmg tahun rekod terpecah. Mana taknya, org yg conductnya Batch 0610 >>PEMECAH REKOD SMAP KAJANG.

Batch yg bertuah ini, lebih dikenali sbg Phoenix 0610 telah memecahkan beberapa tradisi SMAPK, antaranya:~
# pengakhir batch yg pakai baju batik lama.
# start batch inilah para naqibah mula berdakwah tanpa tengking2 (kalau ada marah2 pun, setahun 2 kali je)
# batch pertama (puteri) yg berlari2 masa waktu balik nak makan tengahari (tanak bagi can kat budak Siam..haha)
# batch pertama (puteri) yg panjat tangki kat flat guru [rendah je, tak tinggi mana pun--- dimaafkan la ek :P]
# batch pertama (putera) yang duduk kat saf depan dalam masjid (puteri?)
# tahun 2009, wakil sidang redaksi sekolah merupakan ahli batch ini. Pada tahun inilah kali pertama majalah sekolah berjaya disiapkan pada tahun yang sama [tapi publishnya lambat gak. cikgu nak jaga hati je kot?]
# batch pertama yg MAJORITInya (bukan SEMUA tau) kekal ana-anti [puteri je laa]

Dah la tu. Penat nak perah kepala otak dok ingat balik tradisi2 SMAPK yg dipecahkan oleh batch ni. Yang penting aku nak cakap, batch ni banyak jadi peawal & pengakhir perkara2 lama & baru kat SMAPK ni. Bukannya apa, pentadbir bertukar masa kitoranglah Form5 nya, so kitorang la yg kena conduct 'kemajuan'2 sekolah tu (poyo sangat ke bunyinya?)

[Asal aku rasa apa yg aku ckp kat atas ni takde kaitan ngan tajuk?]
Takpe2. Tu MUQADDIMAH.

Okay. SUKAN. Nak dikaitkan dengan Rekod SMAPK, Abu Ubaidah (rumah sukan aku) dapat tempat ke-4 buat pertama kalinya, setelah beberapa tahun meraih gelaran 'Johan'. Aku tanak cakap dengan lebih terperinci lagi, sebab perit sungguh di hati ini bila mengenangkannya kembali. Tapi, bila ku pikirkan balik, rumah yang aku bagi support (Khalid Al-Walid) pun pecah rekod gak apabila diumumkan sebagai Naib Johan setelah beberapa tahun mendapat tempat ke-4.
So, aku takleh la layan sangat sedih aku, seolah-olah aku tak bagi peluang kat diorang untuk merasai bahagianya bila dapat kemenangan. [ingat tu kawan2 (esp. rumah biru), semuanya telah diTAKDIRkan.]
Kalau korang nak tau lagi selanjutnya pasal Sukan SMAPK 2010 ni, sila klik di sini.

Pape pun, aku memang takleh lari drpd kesedihan ni. Last year kat SMAP la katakan, siapa yg nak kenangan kurang manis. Tapi aku percaya, ALLAH MAHA TAHU SEGALA-GALANYA, lebih drpd yang aku tau.
Lupa nak cakap, TAHNIAH kepada semua warga SMAPK.

Alhamdulillahi 'ala kullihal. Wa astaghfirullahal'azim.


*COUNTDOWN: lagi 5 hari nak hari Ahad--- no more call*

Semalam gi melawat kakak aku kat KMNS.
Yeah! Kakakku semakin hari semakin chubby! Lihatlah muka beliau yang berseri-seri dengan ketembamannya! muahaha! (kejam sangat ke aku?)

Tapi aku jeles betul la bila tengok baju baru beliau. Smart owh. Aku lupa nak amik gambar baju baru dia. Memang nampak SLIM kalau dia pakai baju tu.

Mcm biasa, aku akan geledah dompet dia untuk pow 'money'.
Sekali kubukak, ada singgit je. Ceyh~ hampeh punye kakak.
Dia kata dia dah pokai ar sebab dok beli baju 3 helai, & setiap satu tu RM30+. Huh~ mana tak abehnya duit.

Lagi satu faktor dia abeh duit, katanya sebab dok makan kat kafe hari2. Dah la mkn sedap katanya.
Aku pun tanya ar dia, "Amende yg sedap sgt sampai kau dok lahap hari2 kat kafe?"
Dia pun keluarkanlah sebuah polisterin yg aku tak tahu apa isinya.

Bila dibukak......

Jengjengjeng



Perghh.. sedap gila menda nih. Korang tau tak amende nih?
Masa mula2 menda alah ni diperkenalkan, akak aku pandang sebelah mata je. Cewahh~ Diorang ingatkan ni popia yg berisi taugeh salut ngan kicap je ah kununnya.

Pastu ada la sorang senior ni promote kat dia.
"Bila pertama kali digigit sahaja, mangai.... rasa macam nak tibai lagi 2 ringgit. Sedap gila owh." kata kakakku.

Mana taknya, popia ni kat dalamnya ada PISANG, & kat luar tu COKLAT rupanya. Lepas kakak aku beli 2 ringgit, aku plak gi tibai lagi 2 ringgit (RM1 = 3 bijik). Ayah aku pun masa mula2 pandang tu dia dok menghina je Popia Coklat nih. Sekali aku suap kat mulut dia, perghhhh.. Diambiknya lagi berapa bijik tah.. Haaa. Tu la dianya. Cuba dulu, baru tau.

Kesimpulannya, malu bertanya, ketinggalan zaman le jawabnya!
So, alasan kakak aku kehabisan duit boleh diterima la sebab Popia Coklat nih serious sedap gila!
(Dan mungkin Popia Coklat ni gak salah satu sebab dia semakin tembam.. huhu)

___________________________________









*Gambar ni diambil semasa dalam perjalanan ke Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan (KMNS)*

Ya. Untuk org yg JARANG-JARANG maju mcm aku, mmg cuti nih perkara normal yang tiada apa-apa keistimewaan. Balik rumah, bukak farmville, tanam pokok banyak2, kutip hasil yg dapat, pastu sambil2 tunggu buah nak masak tuh boleh la gi makan2 nasi beriani ayah ke, takpun gi wat addmaths sikit (itupun kalau pen tu sudi terima hakikat bahawa akulah orang yg bakal menggunakannya utk membuat latihan! )

Tapi kadang-kadang tu rasa special la jugak balik rumah nih. Esp. bila mak masak ayam kicap, pastu bila balik rumah tgk2 duit kat farmville mencecah 150000. huh~ memang seronok.

Sebenarnya seronok je hidup kat SMAP. Cuma aku je yg tak bersyukur dengan apa yang ada. Bila balik rumah, rindu SMAP. Bila dah sampai SMAP, rindu rumah plak. Hmmm~ Fenomena normal pada seorang pelajar asrama.

Macam tu la rutin harian aku kat rumah. Kalau setiap kali balik, first skali yg akan aku buat, tgk blog yg aku follow takut2 ada post baru. Pastu aku akan blogging selagi ada idea yg merayap di kepala BIJAK kurniaan Allah ni.

Yang aku frust, setiap kali aku post sumtin, bila dikaji balik semuanya seolah-olah aku mengeluh dengan hidup yg Allah bagi. Astaghfirullahal'azim.

So, aku nak try membuang cas2 negatif dalam fikiran aku supaya aku menjadi seorang cation yg sentiasa husnuzzon (bersangka baik).

Tadi aku terserempak dengan Cikgu Natrah! Tak sangka dia ingat lagi kat aku (cuma perkara yang tak pernah berubah, dia akan panggil aku HIDAYAH).
Aku rindu ah dengan loghat Kelantan dia time mengajar BIO tu, dengan analogi dia yang unik2 belaka. Sekarang hanya ada seorang sahaja guru Biology Form5, iaitu Puan Norazma Khairi dan beliau bakal meninggalkan kami dalam bulan Jun kerana mengikuti suaminya yang berada di ______. (hamba tak ingat. maaf) Fuh~
TOLONG! SMAPK kekurangan guru Biology!

______________________________________

Hayati kisah berikut:~

Suatu hari sepasang rakan berborak-borak.
Semasa berborak, satu topik timbul:
a: Kau rasa kita kawan sampai bila?
b: Sampai mati!
a: Kenapa kau ckp mcm tu?
b: Sebab aku syg kau!
a: Kau rasa jarak mase kite berkawan berapa lama?
b: 5 minit lg!

Si 'a' terdiam lalu bertanya lagi:
a: Apa yg kau ckp ni? 5 minit? Kata smpai kita mati?
Lalu si 'b' hanya tersenyum.

Selepas 5 minit,
si 'a' yg melintas hampir-hampir dilanggar kereta tetapi diselamatkn oleh si 'b'.
Benar kata orang tua-tua, bila hayat hampir tamat, kita dapat rasakannya.
Lalu si 'b' berkata:
b: Aku tepati janji aku. Aku berkwn dgn kau sampai aku mati.

Si 'b' tersenyum lalu menghembuskan nafasnya yang terakhir di situ juga..
Si 'a' hanya mampu menangis

*aku tengah blurr*
p/s: Happy Birthday my dear fren, Fatin Iliyana.







Apsal special?

Sebab hari ni hari Khamis malam Jumaat?
Betul.
Tapi sebab paling tepat ialah
-sebab hari ni hari lahir manusia paling agung kat dunia ni, iaitu Muhammad S.A.W.-


Mari sama2 kita berselawat ke atas baginda Rasulullah.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang berselawat kepadaku sekali maka Allah akan selawat kepadanya sepuluh kali. (Riwayat Muslim)

Selamat Memanfaatkan Maulidur Rasul yang mulia ini.

[Allahumma salli 'ala sayyidina Muhammad]

aku tgh bosan.
dah tiga hari aku camni.
orang yang baca blog aku pun mesti dah bosan.
asyik2 sedih je mamat ni.

anan tengah busy ngan open house.
sampaikan aku call dia pun dapat voice mail je.
busy betul la suri rumah sorang tu.

hmmmm

dengan penuh kebosanan & tak berdaya,
aku sign in YM
yahhh!
izzatzaid ada.
tegur la dia kejap.
kebetulan dia tengah sedih lak pasal rumah hari tu.
dengar la luahan hati dia.
lama la jugak kitorang borak.
padahal sekarang tengah turn abang aku guna kom.
hehe

tapi aku rasa agak puas+lega
sebab dapat bercerita ngan someone.
izzat tengah sedih sebab hampir kehilangan kasih sayang kawan baik dia.
aku sedih gak, tapi adakah sebabnya sama dengan izzat zaid?
aku harap tak......



.....................................................................................................

Kalau dulu aku bangun pagi2 buta untuk online, aku akan tunggu dia online/ dia akan ada secara automatik.
Tapi sekarang, dia busy.
Aku boleh habiskan masa kat sini je.
blog.blog.blog.
Kalau tak selalunya aku bukak farmville.
Tapi cuti kali ni tiba2 farmville aku stuck, takleh bukak.

Semuanya tak boleh.
Aku sunyi.
Semua nak tinggalkan aku.
Apa aku nak buat sekarang?



dengar lagu - layan perasaan - baca2 blog orang


*sebenarnya dah lama aku menunggu post drpd izzatzaid. oit zaid! mana post hang? aku rindu nak dengar hang punya touching tuh!*

Aku tengah balas dendam+lepas geram!
Sebab tu aku publish post byk2!
Sbb abg aku ada kat umah!
He is the conquerer of this computer!!!!!!

ARGHHHHH!!!!
aku dah gila

aku tak tahan dah
penat mengharap

emosi aku tak stabil
aku dah start risau
otak aku serabut
kepala aku pening lagi
berdenyut-denyut
tak tentu hala
merepek
meraban



aku tension




lgi sehari >> bermula kembali dunia rushing. just wait for it



*i need someone to hug me........




who is this unlucky person?*

Takkan lagi aku menunggu
Kau hadir di dalam mimpi-mimpiku
Puas kumengharapkan dirimu
Seperti mereka yang punya cinta

Diriku tanpa dirimu
Kau tempuhi penuh bahagia
Diriku mahu kau tahu
Pedih ini kau tak terasa

Warkahku mengharapkan dirimu
Seperti yang aku kenali dulu
Setiaku menantikan dirimu
Seperti setianya terhadap diriku

Tapi kumelepaskanmu
Melangkah namun tak berdaya
Terus kuterus menunggu
Cinta yang takkan pernah ada



MusicPlaylist
Music Playlist at MixPod.com


*Lagu ni slow gila. Kalau dengar time sedih gila + rindu gila2 kat sumone = confirm nangis. Jangan pelik. Aku memang mudah touching kalo bab2 lagu ni.*


Hari nih family aku ajak pergi main boling daa.. rasa macam malas gila masa mula2 bapakku bagitau. Tapi aku ikut je laa.

Tiba2 bila sampai kat sana tuh, semangat aku nak main boling datang lak. Kebetulan aku main hari nih agak ok la berbanding sebelum2nya. First2 baling dah dapat strike dah. Cewah. Rasa cam poyo lak. Tapi kira ok la tu kan aku dapat nombo 3 drpd 6 org yg main.

1st- Ayah
2nd- Kak
3rd- GUA
4th- Mak
5th- Lah
6th- Abe
Ayah aku bayar untuk 2 game. Ranking kat atas nih aku amik yang 2nd game punya. Biar Abang aku rasa tergugat sikit. hehe
Tapi seriously, kali nih semua orang nampak macam menyerlah gila ah. Mana taknya, mak aku yang tak pernah2 dapat spare sepanjang hayat dia, tiba2 kali ni dapat 2 kali strike. Salut ah sama dia!

Dan yang paling bestnya, kali ni tetiba lak family aku macam first time jumpa kamera. Hari ni semua macam excited bila aku amik gambar. Kalau tak, selalunya aku syok sendiri je candid gambar pokok2 bunga yang tengah mengawan ngan rumput.

Bapakku tengah setting skrin

Ni aku perkenalkan sorang budak nih yang 24 jam asyik mengadap kamera je. Bergaya seyhh (kununnya)

Ni plak abang aku yang asyik2 buat 'spin' yang asyik melencong ke longkang. Teknik dah ada, tapi hampeh. (need more practice arr)

Kali ni plak aku nak tunjukkan satu budak nih yang teknik satu hapak pun tarak tau, yang tau nye lempar je bola tuh. (hantam sajalahhh)

Akulah orangnya yang bertuah tu. Hehe. Cakap kat orang je lebih. Nasib aku baik je hari ni, sebab tu la leh dapat nombo 3 tuh. Jujur la aku katakan, memang aku tak tau teknik yang betul untuk main boling nih! (tgk gaya pon dah tau.. adik aku kata gambar aku yang nih nampak macam marah kat bola je) piiraaahhhh!!~

Budak kecik sorang ni plak tak main, dok dengar iPod je kerjanya. Budak ni tak main boling. Dah bosan la katakan. Masa kitorang main boling tu plak banyak kali dia merajuk sebab mak ayah aku asyik2 cakap ngan adik bradik aku yang lain je (tak layan dia pon). Itu pasal la dia nak tarik perhatian sikit. Apa lagi, merajuk je ahhhhh

Sesi penggambaran ramai2

Pastu kitorang gi jalan2 kat The Street lak. Lawa tempat tuh.
Mak ayah aku >>merpati 2 sejoli
Kitorang adik bradik>> menggila/sawan!/excited/hyper

Ni semua bajet menjiwangkan diri dengan bunga-bungi

____________________________________________

Itu sahaja gambar yang dapat aku tayangkan!
Aku rasa happy gila sebenarnya hari ni! Salah satu sebabnya, aku rasa abang aku comel sebab dia sudah tarak rambut! (mcm kepala shrek)
______________________________________________________

*dah berjuta kali aku menembak.. & semua peluru terlepas..*

Tahniah kepada Pemimpin Pelajar (PP) SMAPK kerana kerja anda menjadi lebih mudah pada tahun ini. Sememangnya saya mengagumi kepimpinan saudara Hazmi Al-Wafi dan saudari Nazirah terutamanya, kerana berjaya mendisiplinkan pelajar aspuri. Hanya dengan menggunakan sistem de-merit, warga aspuri telah berusaha bersungguh-sungguh untuk ke masjid dengan awal, ke sekolah sebelum pukul 6.55 pagi, ke prep malam sblm 9.15 (walaupun balik dri masjid pukul 9.05 malam) dan tidak melakukan perbuatan2 yang mampu menyebabkan markah rumah mereka terkorban begitu sahaja. Saya akui, saya amat menghormati mereka kerana sepanjang-panjang 5 tahun saya bernafas di bumi SMAPK ini, hanya pada tahun ini sahajalah PP-PP ini mempunyai hubungan yang baik dengan pelajar Tingkatan 5 (batch aku le katakan.. hehe)

Walaubagaimanapun, ada sesetengah pelajar yang bermasalah (termasuk saya), yang kadang-kadang merasakan bahawa sistem de-merit ini telah mengancam nyawa mereka. Mana tidaknya, bayangkanlah, aku yang sudah sebati dengan muka yang lewat selama 3 tahun berturut-turut & bertindak dengan lembab sehingga berjaya merebut kejuaraan siput, tiba-tiba terpaksa mengubah pattern hidup aku dengan serta-merta, secara mendadak.

Aku mengaku, setelah aku pikir2kan balik, memang salah aku sebab tak pandai nak sesuaikan diri dengan peraturan sekolah. Aku tidak menyalahkan para pemimpin pelajar kerana bukan mereka yang menetapkan peraturan2 yang amat menyusahkan bagi aku ni, mereka hanya diamanahkan oleh cikgu untuk menjaga kami yang nakal tahap dewa nih. Tapi, mereka tetap terkena tempiasnya sebab ada antara mereka yang sering mencari pasal dengan kami yang tak matang nih (sama ada sengaja ataupun tidak).

Kalau direnungkan balik, everything is fine. Banyak yang menjadi masalah semuanya datang drpd aku sendiri. Aku cepat berpeluh, even baru lepas minum air pun peluh terus keluar. Kesian la kat aku kalau setiap kali gi sekolah je berpeluh >>(ini bukan kes meraih simpati ehh). Biar la apa orang nak kata, aku tanak raih simpati kat orang. Biar la aku cerita kat hati aku. Biarla aku pujuk diri aku sendiri. Orang tak pernah rasa duduk kat situasi aku macamana. Allah je yang tau betapa aku menderita sepanjang 1 bulan nih.

Jujur dari hati aku, aku betul-betul sedih sejak peraturan rushing2 nih berkuatkuasa. Percaya atau tidak, hari2 aku nangis sebab menda kecik ni. Orang je tak nampak. Aku dah tak tahan dah pendam dalam hati (wat touching lak). Mungkin ni memang salah aku sendiri, sebab aku ngan certain orang lain je yang still tak dapat adapt dengan suasana baru nih. Aku dah try sekuat semampu aku dah untuk pegi awal & sume2 tuh. Walaupun kadang2 berjaya gak, dalam hati aku mesti ada sumting wrong & aku tetap akan tensen tiap2 hari.

Tapi, aku tetap kena buat sebaik mungkin sebab aku kesian kat kawan baik aku sorang nih. Dah la PP. Hari2 kena tengok aku buat perangai. Kalau aku pergi sekolah awal & PATUH kat peraturan seadanya, itu semua aku buat sebab kesian kat dia. Dah la dia ketua rumah biru, terpaksa terima yang aku asyik menyebabkan markah umah biru melayang.

Fine. Semuanya salah aku. Even aku utuskan rasa tak puas hati ni kat PP, aku still akan kalah. Aku yakin sume tu akan berlaku. Wat penat je gaduh ngan PP. Baik aku pegi naik tangki ngan Fatin & Shima.

Betullah orang kata >> "If you obey all the rules, you miss all the fun"
Aku dah pun alami semua tuh.
Sekarang, aku terpaksa terima hakikat yang aku KENA jugak relakan hati aku untuk ikut peraturan2 nih untuk 10 bulan yang akan datang.

*tak sangka last year aku kat SMAP jadik mcm nih..*

*Peringatan: Ruangan ini sesuai untuk semua jantina (ada dua jantina je kan? tak tau la kalo ada lagi spesis baru yang wujud).

Ahha. Terkezut? Inilah keluaran aku kali nih.

PMS & Menstrual Pain atau bahasa kampungnya, senggugut sangat sinonim dengan wanita yg dah akil baligh.
Aku bukannya apa, just nak kaum Adam kat luar sana tahu serba sedikit tentang penyakit yang memang sakit gila ah. Berguna pe untuk isteri ngan anak korang nanti.
Even aku pun pernah sesungut. Normal la kan.

Aku percaya, mesti dah ramai dah antara laki2 di luar sana yang pernah tengok adik/kakak/mak/makcik/nenek?/makwe senggugut. Ada yang menangis, terguling-guling, terbaring sampai takleh bangun, terlentang atas air, & macam2 ah. Yang selalu orang cop kat wanita2 yang selalu datang bulan ni >> selalu marah2. Emosi tak stabil la katakan.

Point utama yang aku nak cakap, hakikatnya senggugut ni memang sakit. Masa senggugut tu rasa macam 2 ekor gajah pijak pinggang korang. Tapi kalo mintak kawan pijakkan, jadi makin sedap plak. Kesimpulannya, sakit sbb rasa macam kena pijak & pijak juga lah penyembuhnya. Tapi tak semua orang bila kena pijak mcm tu. Kadang2 je rasa ok sikit. Ada orang yang pernah sakit belakang masa senggugut. Selalunya rasa macam lenguh gila pinggang.

Senggugut yang paling teruk aku pernah hadapi >> aku punya pinggang of course lenguh + cramp gila, perut pun sakit, kepala aku pening, memang lemah gila tubuh ni. Tambah lagi kalau tak sarapan ngan makan time rehat tu, lagi ar teruk jadinya. Muka pucat gila. Aku sendiri boleh rasa darah kat muka ngan tangan aku menghilang. Nak buka stokin pun tak larat.

Time senggugut aku yang paling teruk tu, sepanjang-panjang masa aku sakit tu la aku teringat kat mak aku. Cikgu kata, senggugut ni baru 1% daripada bersalin. Aku tertanya-tanya kat diri aku nih, "Camne la mak aku boleh tahan beranakkan 5 orang?". Cikgu kata, kalau mak bersalin tu, badan diorang cramp sampai berjam-jam. Huh~ Serious sakit owh. Kalo senggugut pun at least satu jam ah paling lama (yang pernah aku rasa r). Nak samakan ngan berapa ekor gajah agaknya kesakitan mak aku tuh. Kalau mak yang anaknya berbelas-belas tu lagi la kesian.

Kesimpulannya, kepada wanita2 & jejaka2 kat luar sana, tak kiralah muda mahupun tua, hargailah isteri/ mak korang, yang berkorban untuk lahirkan korang & anak2 korang.

*Peringatan sekali lagi: Jangan kacau perempuan yang tengah period.

Sekarang saya sedang mendengar Ustaz Nazri menerangkan hadis maudhu' kepada kami.

Ceyh. Ustaz tak bagi bukak web lain lagi sebenarnya. Aku ngan IZZATZAID je memandai-mandai.
Tapi kitorang ikut gak au apa yang ustaz suruh buat.

Izzat ada terjumpa satu laman web ni. Kalau korang berminat nak tau pasal Hadis Maudhu', silakanlah ke link ni

www.fiqh-sunnah.blogspot.com

Aku ngan izzat tengah geram sebenonya pasal pereka-pereka hadis ni. Gaduh ngan puak lain punya pasal, agama sanggup digadai. Na'uzubillah.

Antara hadis-hadis maudhu' yang aku baru tau:
#Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.
#Tuntutlah ilmu sampai ke negeri China.
#Tuntutlah ilmu seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya. Beramallah seolah-olah kamu akan mati pada esok hari.
>>Pastu aku tak ingat dah. Ada la dalam 10 lebih contoh yang ustaz bagi. Kalo korang nak tau lagi, tanya ah ustaz ustazah Quran Sunnah korang sendiri.

Ustaz aku kata, contoh hadis-hadis maudhu' yang aku tunjuk tadi hanya boleh diambil yang baiknya saja, cuma kita JANGAN PERCAYA YANG ITU ADALAH HADIS SAHIH.

Okeh. Tutup cerita pasal PQS.

Aku menyesal sebenarnya sebab tak mematerikan memori Anan tidur kat umah aku dalam blog nih. Percaya atau tidak, Nurul Hanan binti Khairunnaim telah bermalam di rumahku pada 15 Januari 2010. Pengalaman yang agak mengejutkan. Memang betullah kata beliau, aku tak sangka yang aku akan online farmville ditemani dia. huhu~ (Sori la kalau aku excited sangat. 1st tyme bawa balik kawan la katakan...)

Ok la, ustaz dah suruh stop dah ni. Dah nak waktu rehat sat agi. Babai
Selamat belajar!

*Bila la memori ni nak jadi realiti lagi sekali? huh~*

Salam 1SMAPK.


Semua krew sidang redaksi An-Nur 2009 kini hanya mampu menahan kesabaran & kesedihan mereka kerana pihak sekolah tidak mempunyai duit yang cukup untuk menanggung bayaran pencetakan majalah sekolah. Ketua Unit Sponsor An-Nur 2009 iaitu saudari Fatin Iliyana tidak mampu berkata apa-apa kerana mengikut perancangan beliau, kami bersepakat untuk menyinggahkan diri kami yg slim ini dari kedai ke kedai semata-mata untuk mencari dana. Namun, perancangan yang agak strategik itu terus dibatalkan kerana mengikut arahan pihak sekolah, Unit Sponsor tidak perlu melakukan demikian kerana PIBG akan menanggung semua bayaran untuk penerbitan majalah sekolah yg ditunggu-tunggu itu. Terima kasih atas tawaran anda yg berharga itu.

Bertitik tolak daripada kes tidak cukup wang ini, kami diarahkan untuk mengurangkan jumlah muka surat daripada 160 kepada 100 muka surat sahaja. Selain itu, muka surat yg berwarna juga perlu dikurangkan.

Salah seorang tulang belakang majalah An-Nur, saudara Amirulhazim menyatakan rasa kesalnya di blog beliau. Saudara Raja bertindak menenangkan beliau dengan menyatakan bahawa setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya.
Ya, saya bersetuju dengan pendapat beliau.
Cuma sehingga kini, saya masih tetunggu-tunggu apakah hikmah disebalik pengiktirafan SMAPK sebagai sekolah kluster.

Harapan saya, tidak perlulah terlalu bangga dengan pencapaian yg kita peroleh.
Semoga An-Nur tahun ini dan tahun seterusnya dapat menerbitkan keluaran yg lebih baik dan bermutu, menunjukkan ciri-ciri SEKOLAH KLUSTER.

Sekian sahaja laporan daripada saya,
Majulah An-Nur untuk SMAPK kluster

*nampaknya karya PokDeng harus disingkirkan dengan segera!*

Huh~ gara2 aku dan adikku Fadhilah yg bakal menduduki peperiksaan besar tahun depan, bapaku Che Jaafar telah bersepakat dengan makku untuk mengetatkan peraturan penggunaan komputer. Kata beliau, sesiapa yang ingin menggunakan komputer, mereka perlulah meminta izin daripada makku, kemudian password akan diberi. (Daripada pemerhatian aku, gaya beliau semasa berkata-kata amat serius) Nampaknya, aku pun haruslah SERIUS semasa study.

Nasib baik la aku terperap kat asrama. So, takyah la aku dok tahan diri drpd godaan komputer yg sememangnya menetap kat bilik aku!

Adui.. tangan aku dah start dah lenguh2. Mak jari kanan aku pun melecet. Pinggang aku start pusing2. Bahu pun dah tak betul sangat dah. Ni semua gara2 golf. Tomorrow is the day! Rasa cuak tiba2 menyelubungi jiwaku. Ah! Persetan semua itu. Yang penting, aku rindu nak naik buggy~ yeehaa!

*ari ni ari last kat umah. esok gi PD. lusa pulang ke asrama! SPM2*

Smart tak gambar kat atas nih? huhu~ aku amik kat facebook ayah aku. Ni salah satu padang golf kat Thailand.

Mercun dah start dah meletup-letup kat bawah tu. Sambut new year la katakan. Kepada semua umat Islam, jom kita sama2 baca Yasin sempena tahun baru ni. Tambah pulak dengan hari Jumaat, insyaAllah dapat berkat..
Mak aku kata dlm pukul 1@2 ada gerhana bulan. Huh~ Aku dah lupa daa camne nak solat gerhana.

Pape pon, aku tak penah lupa birthday member aku yg sorang nih. Along a.k.a Wawa, SELAMAT HARI LAHIR. Semoga Allah memberkati hidup anda. Nak kenal dia? Ni je la gambar yg aku sempat jumpa

Lawa kan? hehe~ itu pasal la ada mamat sorang nih minat dia. Si Wawa nih mmg gila Twilight. huh~ Kadang2 sronok gak tgk dia excited ngn Robert Pattinson (camni ehh nama vampire tuh? aku men tibai je). Alah, kalau ikut nama gelaran yg aku bg dia, Rob Patin je laa

Tadi aku main golf kat driving range mcm shittun je. Penat gila owh hari ni. Lelah seluruh jiwa raga aku. Adomayaiii, esok petang kena pergi keluar lagi, pergi berlatih kat Bangi Golf Club. Malam tu pun ada gak. huh~ Camne la Tiger Woods leh tahan idup camnih. Esok kena packing pulak tuh, nnt pagi Sabtu nak bertolak pegi PD.

*aku dorm mana ah tahun depan?*

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini