[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..


Assalamu'alaikum. Hari ni hari jantung budak2 matrik meletup, sebab dapat result 1st sem lepas pukul 3 ni. Dan aku berasa amat extremely happy dengan kejayaan teman dunia akhirat aku, sape lagi kalo bukan si Anan.. Tengah syok2 tidur, tetiba handset bunyi. Pastu dah angkat dah, borak2 semua.. Tengok2 handset bunyi lagi. Rupa2nya yg aku angkat handset masa first2 tadi hanyalah mimpi semata-mata. Ceh.

"Aslah!! Cuba teka Anan dapat berapa." Bunyi suara pun dah happy gila, aku pun tak tau nak target berapa untuk budak ni. "Bape? Cakap la." *tengah mamai lagi tyme ni

Memang patut dia excited yang teramat, sebab dia dapat 3.93. Heheh. Seronok la tu, dapat kalahkan orang setelah sekian lamanya. Kalo tak, selama ni selalu cakap "Aslah tak baca pun dapat je..", "Nape orang asyik tak dapat..", blablabla.

Jadi kawan2 sekalian alam, aku amat bahagia hari ni sebab orang yg aku sangat sayang happy sangat2 hari ni. Kalau katakan la satu hari nanti korang rasa tergive up sangat sangat sangat, rasa macam mati je yg korang mampu hadapi, pesan aku kat sini >> sabar je, hidup kita ni bukannya terumbang-ambing cenggitu je, dah ade dah plan besar oleh Pencipta kita, dari kita start bernafas, sampai la kita masuk kubur.. Tak ke korang seronok bila rasa kemanisan kejayaan yg teramat sangat, setelah berbulan2 menderita? Tu la hikmahnya..


Oleh yg demikian sayangku,

Kepada yang masih bersedih, masa ada lagi... Dan yang penting,

Jangan pernah putus asa daripada rahmatNya.. :)

*rasa rugi sangat2 tak dapat tengok muka Anan extremely happy secara live..


1st skali, demi menjaga hati manusia yg kian sensitip skarang ni, aku manipulate skit la ayat title utk post kali ni.
>>>> "Makin Berumur Makin Jiwang" (semua orang ada umur en)

Ce kome usha balik tajuk2 blog zaman sekarang;
*sape2 punye tajuk blog yg ade kat sini jgn marah ye :)

Aku ngaku, termasuklah post aku yg latest ni, bunyi title tu mcm TERsentimental skit. Bila aku kata 'ter', involuntary action la namanya eh. Ehem. Pape pun bagi aku, aku rasa puas bila mengalunkan ayat2 cinta, rasa cam leh dapat A++ BM. Tak semua orang pandai menjiwangkan ayat, ada yang jiwangnya terletak pada action (kinesthetic punye orang), senang citer masing2 ada cara tersendiri nak mengekspresikan kejiwangan diorang.
Jangan fobia sekiranya anda jiwang, bahkan bersyukurlah. Kerana itu tandanya anda ada perasaan cinta, a universal feeling, can change a nobody into somebody, and somebody into nobody. Setiap orang ada perasaan ni, cuma ramai yang gagal kawal sampai jadi buta terhadap cinta. Sanggup buat benda2 bodoh utk orang yg disayangi, padahal orang tu belum tentu jadi hak milik kita. Sayang sekadar yg mampu je, jangan terlalu risau dia tak rasa cinta kita. Kalau kita ikhlas, insyaAllah Dia akan tolong sampaikan perasaan tu menusuk ke dalam kalbu diorang. Every things have their own limitations.

Pantun tentang CINTA;
Kalau terlalu over, leh jadi giler.
Kalau terlalu biasa, tak berapa nak rasa.
Kalau sikit sangat, tu kedekut namanya, memang apa pun tak dapat.
Kalau takde langsung, tunggu je laa mayat kena usung.
Apa kata semuanya disandarkan kepada Dia, insyaAllah berkat tu sentiasa ada :)

Kesimpulannya, aku memang leh jadi penulis novel yg hebat. Kalian bila lagi?


*makin tua >> makin banyak belajar >>makin banyak ilmu >> makin banyak vocab2 cinta >> maka makin banyaklah ayat2 jiwang yg tercipta


"When I am down, and oh my soul so weary,
When troubles come and my heart burden me,
And I am still and wait here in the silence,
Until you come, and sit a while with me."

Bila baca lirik lagu ni, muka siapa yang terlintas kat fikiran korang? Sape2 pun yang muncul, aku percaya orang2 tu adalah antara orang yang korang sayang tahap maxima punya.

Masa mula2 masuk, aku tak sedar pun ngan ke'special'an dia. Time Form 1 zaman jahiliah aku, hari 1st sekolah dah tidur dalam kelas. Time tu tak rapat lagi ngan dia, padahal kitorang duduk selang semeja je. Time Form 2 aku selalu datang kelas dia, tapi bukan untuk jumpa dia. Form 3 pun camtu gak. Walaupun kita duduk satu dorm 3 tahun, average masa kita bercakap dalam 3 jam je setahun.

Akhirnya time Form 4 aku nekad nak duduk kat dorm je, tak mau dah gi merempat dorm lain.. Sian kat budak dorm aku. Ilham yang Allah bagi untuk decide benda ni telah bagi satu perubahan besar dalam hidup aku. Semuanya Dia dah atur.

Ya, dia dah masuk dalam hidup aku sebagai orang lain, bukan orang biasa. Mula2 tegur biasa2 je, kacau2 skit.. Makin hari makin banyak tengok dia senyum. Bila dia takde, rasa sunyi lak kat dorm. Time tu gelak sama2. Makin lama nangis sama2 lak, sama2 tolong selesaikan masalah. Rasa lega bila dapat tau ada orang yang sudi teman kita waktu kita takut, pujuk kita time kita sedih. Rasa ada harga diri & dihargai. Rasa seronok bila orang tu mengaku dia sayang kat kita. Rasa terharu bila dia terima keburukan kita seadanya, jaga aib kita sebaik-baiknya. Akhirnya aku abiskan Form 4 ngan Form 5 aku sebagai sahabat rapat dia.

Aku sangkakan hubungan ni bakal berakhir lepas abis sekolah. Tapi ternyata aku amat sayangkan dia. Rindu nak jumpa face-to-face, rindu nak rasa soundwave dari peti suara dia masuk ke telinga. Rindu dia ada di sisi. Kalau boleh nak gam dia kat bahu ni, tapi semua tu mustahil. Aku kejar dia sampai Perak, dia lari gi Pahang lak. Hmm..

Yang penting, aku betul2 sayang kat budak ni, dia la kawan aku, dia la teman aku, dia la kakak aku, dia adik aku, cikgu aku, mak kedua aku, bibik aku, doktor aku, nurse aku, semuanya dia boleh jadi.. Aku lak, bodyguard dia :)

Semoga hubungan kita diredhai sampai bila2, :)


Ari ni aku ngantuk gila sebab tidur kul 3 semalam, baca buku utk kuiz Thinking Skills. Alhamdulillah Allah bagi ilham, boleh la gak jawab dlm 65%, gara2 'discussion' last minute ngan roomate baru aku si Liyana Hasan nih. Pastu sejak pindah bilik aku ni dia dok penuhkan notifications facebook aku je. Nasib baik aku still ingat kat pesanan orang2 tua, budak kecik yg buat nakal ni takleh dimarah, bagi diorang rasa nikmat gelakkan orang kat dunia ni.. Kalau marah sangat kat dia, korek je idung dia malam2 tyme dia tengah khusyuk tidur tu.. biar esok dia rasa nikmat nangis pulak sebab lubang idung makin besar.


tengok muka pun dah tau prangai macam budak2



.......................................................................................

Ok, tamat pasal kanak2 riang. Kisah sebenar pasal C++ ni, lecturer bagi kuiz.. Tapi dia bagi la bawak balik bilik, & soalan tu susah sebab kitorang still blur ngan bahasa asing nih. Disebabkan aku tidur lewat semalam, so pas maghrib aku rehat la jap, sampai kul 11.. dengan keazaman yg tinggi aku tekad utk siapkan kuiz tu, esok dah kena hantar weh.

Sebenarnya aku nak berterima kasih sangat2 kat cik Intan, one of my best buddies kat UTP ni.. Semangat gila dia tolong kami walaupun dia tak blaja lagi.. Dah la dia ngantuk, nak tido awal. Esoknya dia kena bangun pagi nak gi CALL lab & ade kuiz Thinking Skills lak tu. Serious weh, terima kasih byk2, sebab kau la aku leh siapkan kuiz ni dengan jayanya. Tak lupa jugak kat budak JAN Intake (Ezza ngan Mira) yg tolong bimbing aku buat kuiz ni.. Ya Allah, berkatilah hidup diorang sampai akhirat.
anda seorang heroin malam ini

So sebagai ganjaran, ko mintak je pape sukan ko nak main minggu ni.. Nak joging? Nak main badminton? Nak gi gym? Nak swimming? Nak bunuh biawak tasik? Semua insyaAllah boleh, & nanti aku belanja gi V5 yok.

Kesimpulannya, terima kasih sahabat2 yang telah banyak memudahkan kerja saya. Semoga dapat jawab kuiz dengan lancar ye esok, Intan & the geng..

*walaupun si Liyana ni banyak buat zalim malam ni, aku still nak ucap thanks gak sebab isi perut aku dengan Milo ngan biskut gula malam ni :) Lapar gile dong tak makan petang


Semalam tragedi yg tak diingini berlaku. Aku bangun pukul 1.30 pm, sebab aku tido pas subuh (sah2 takleh wat menantu, teruk!). Abis mamai2 & mandi semua tu dah pukul 2, pas solat zohor terus aku bersiap.. Semangat gila aku nak gi derma darah, memang dah plan dua hari sebelumnya dah. Tetiba Liyana Hasan ketuk pintu bilik aku dengan pakai baju Argentinanya.

"Eh? Ko nak gi mana?"

"Gi mana lagi? Kelas ah."

Ya Allah! Baru aku teringat ada kelas ganti English.. hish! kacau sungguh. Tapi semangat aku utk derma darah terus berkobar2. Kelas abis kol 4, blood donation tutup kul 5. Mr. AMEE ni pulak abis lambat.. banyak betul dia bebel ari ni.. Nasib baik bebelan yang best. Disebabkan beliau comel, terubat la jugak hati ni :P

Dengan langkah selaju 75 km/h, aku rush ke V2 foyer.. Aku ingat nak makan dulu, sebab aku tak makan dari malam semalamnye.. "Kang tak sempat lak. Nanti ah makan, ok je kot".
Aha, ye la tu. Lepas je derma darah, memang aku ok lagi.. Bila aku tengah tunggu nasi lemak ayam kat kafe, tetiba rasa cam pening2. Aku tau ni akibatnya aku tak makan. Pastu sempat la gak aku keluarkan air kotak milo free yg dia bagi tadi. Kononnya nak supply energy cepat2 la kann.. Tyme bukak straw tu, kepala aku berat gila, dah tak tahan nak berdiri.. Tak sempat minum.. Pastu aku tak sedar dah..




.....................................................................................





Bangun2 je, aku dengar suara makcik Kafe Sufiah.. Sakit gile belakang kepala aku.. Bibir aku pun sakit.. Koyak rupanya. Tyme jatuh pengsan tu kepala aku terantuk kat lantai kot.. Aku pun tak tau camne aku jatuh. Aku pengsan tu dalam kul 5 kot, sedar2 aku terus tengok jam.. nak dekat kul 6 dah. Pastu nurse2 yang ade kat situ mula la masukkan air kat badan aku.. ari tu je dah 4 kali badan aku kena cucuk jarum, mengalahkan orang isap dadah.. hehe. Nasib baik la ada sorang budak Jan Intake ni, baik bebeno budaknye.. Dia AJK yg handle blood donation ni, so dia la yang teman aku gi Hospital Batu Gajah, nak x-ray tengkorak aku kot2 ada retak ke pecah ke.. 6.30 pm sampai hospital, aku tak solat agi.. Aku memang separuh sedar je, kepala pening gilakk.. Nasib baik aku kenal lagi kaki kiri mana satu kanan mana satu.. Pastu aku tertidur lagi kat hospital tu. Bangun2 je dah pukul 9 pm. Busy betul doktor, macam2 suara aku dengar. Baby nangis la, ada atuk Chinese kat sebelah aku tu baik je duk diam2.. Pastu ade gak atuk sorang lagi ni eksiden. Tapi dia gi keluar drpd ambulan sebab taknak gi hospital. Abeh luka muka dia.

Asar tinggal, Maghrib pun tinggal.. Ya Allah, ampunkan aku.. Kul 10 lebih tu baru la doktor sahkan yang aku takde pape, cuma akan pening 2-3 hari kot. Tyme tidur aku terpaksa mengereng ke kanan (ikut sunnah), sebab kepala aku bengkak sebelah kiri.. Mau tak telengnya aku pagi esok tu. Si Liyana Hasan pulak nurse aku yg terbaru, baik betul offer nak teman aku tidur.. Dah la tolong aku belikan makanan.. Thanx banyak2 weh!

Amek kau MC terus 4 hari

Bagi ubat banyak2 ni macam aku dah nak mati je

Pape pun, alhamdulillah Allah bagi aku peluang utk bernafas lagi. Memang aku tak nak mati lagi, tak sempat bertaubat lagi weh.. Skang badan aku lemah gila, baring pun pening, berdiri pun pening, duduk pun pening.. Last2 tidur gak ubat paling mujarab. Terlepas main futsal malam tadi :( Petang ni pun plan nak gi convofair, tapi tak larat ah.. Kang sian kat Intan ngan Liyana kena angkut aku kalo pengsan kang.. hehe. Takpe, YANAKUAT kan.. :P
Esok jaga booth :) hehe. Gilo la aku nih. Doktor dah bagi rehat banyak2, ngade lak nak jalan2. Bila kerja banyak, ngade lak nak rehat lebih2 kat kelas. Tak kesah la, yang penting aku still leh dengar suara org2 yang aku sayang.

*ada budak tu nangis teruk gila sampai takleh study.. padahal aku pengsan je. keh3. sori le buat awak camni, dah2.. miss u :)


Assalamu'alaikum & selamat sihat2 belaka. Hari ni seorang pemudi yang berusia 18 tahun nak luahkan isi hati sikit (sekali sekala aku pun nak update gak tahap kematangan kan). So kalau salah jangan dibiarkan.

Tajuk hangat politik sekarang >> pasal HUDUD. Buat masa sekarang, aku masih jalankan research skit pasal politik2 ni. Bukannya apa, aku tak nak le sokong membabi buta kan. Sape kata politik tu tak penting? Kita nak lantik pemimpin yang boleh tolong kita tegakkan agama Allah kat muka bumi ni. So takleh main2.

Aku agak tak gemar dengan sikap menuding jari antara kedua2 pihak. BN kata PR gunakan hukum hudud untuk pancing undi. PR pulak kata BN yg gunakan hukum hudud untuk pancing undi, sebab BN dok takut2kan non-muslim supaya jangan undi PR, kalo tak nanti diorang jalankan hukum hudud. Yang ni aku 'boleh' la gak terima kan. Walaupun hati terseksa.

Tapi yang paling2 aku terkilannya, how come diorang senang2 je nak komen hukum Allah? Macam mana diorang boleh dengan bahagia & senang hatinya teruskan bernafas kat muka bumi ni setelah diorang cakap;
"Hukum hudud tak berpaksi kepada realiti"
"Buat apa nak potong tangan diorang, apa kata bagi peluang kat diorang utk berubah"
"Macam mana diorang nak teruskan hidup kalo kudung?"
"Nanti makin banyak la sup kaki ngan tangan kat Malaysia ni"

Astaghfirullahal'azim, ceteknya pemikiran. Sejahil2 aku pun, at least aku ingat lagi ilmu yg Ustazah Zakiah aku ajar (ustazah PSI).
Antara perkara yang membatalkan aqidah;
  • Menganggap syariat tidak sesuai pada zaman sekarang
  • Menganggap undang-undang Islam sudah lapuk, kejam dan zalim
*Rujukan;

So kepada sesape yang ada terdetik pasal benda2 camni kat hati korang, bawak2 la mengucap balik. Kalau ye pun nak bagi komen, kaji dulu pasal syariat Islam ni. Kalau tak silap aku hukum hudud ni untuk orang Islam je. Tapi org bukan Islam bebas nak pilih sama ada nak ikut undang2 Islam ataupun undang2 agama diorang sendiri. Untuk maklumat lebih, baca sini .

Aku paham, bukannya senang nak jalankan undang2 ni on the spot. Tapi kot ye pun jaga la mulut tu elok2 skit, cakap je la : "Bagi kami masa utk atur elok2 supaya undang ni berjalan lancar. Beri peluang kpd kami utk buat persediaan yg lengkap." Lagi satu, ingat senang2 ke nak jatuhkan hukuman kat seseorang tu. Sebelum disabitkan bersalah, utk org yg tuduh org lain berzina contohnya, kena kemukakan 4 org saksi yang adil. Bukannya sewenang2 kerat itu ini. Dan setahu aku, kalau syariat Islam dilaksanakan, insyaAllah kita terlepas daripada seksaan di akhirat kelak. Tak tau le kalau ada antara kita ni yg rasa lagi selesa ngan azab api neraka nun. Na'uzubillah.

Akhir kata, aku tak nak komen lebih2. S
atu je pesan utama aku: Sedar la diri sikit, kita ni hamba.. Jom sama2 muhasabah diri, ingat balik kat Allah.. Wallahu'alam.

*gambar credits to Amirulhazim

*Yang baik tu datang dari Allah, yang buruk pun datang dari Allah jugak, disandarkan atas kelemahan diri aku sendiri..


Bismillahirrahmanirrahim. Sekarang saya tengah berada dalam fasa muqadimah semester 2, yang mana otak kiri saya perlu diabaikan buat seketika, & otak kanan pulak perlu dipressure semaksima mungkin. Sememangnya fenomena ni membuatkan saya ngantuk yang amat sangat. Namun memandangkan UTP dah sediakan lecture hall yang selesa & empuk kali ni, maka rezeki tak boleh ditolak, doa sebelum tidur tak harus dilupakan di kelas. Dan sem kali ni akhlak aku terjaga sikit, menggambarkan keberkesanan subjek2 sem 2;
*Thinking Skills
*English 2
*Islamic Studies
*Fundamental of Programming

Mana taknya aku jadi budok baik, gi kelas kena pakai kasut. Sem lepas curi2 pakai selipar je. Pastu lecturer ada yang strict, bangun awal gila wooo nak sampai kelas awal. Harapan palsu yg Athirah bagi kat aku sia2 camtu je. Punya la dia buat aku berangan, dok cakap sem 2 ni kelas paling awal pun pukul 10/12. How dare UTP tuka jadual :(

Yg kak Intan ngan kak Athirah tu plak dok tension pasal timetable diorang. Asyik tuka2 je, nasib baik tak buat jadual lawa2 lagi. So 1st week utk 2nd sem ni kitorang pun plan la nak keluarkan peluh2 emas, dgn harapan stress dalam otak pun akan ikut serta.

Intan semangat gile naik basikal walaupun kaki tak sampai. Dalam bakul, sebuku Gardenia dgn expiry date pada esok hari khas utk pirana2 UTP


nasib Pak Guard tak saman sbb parking makan ruang. gemok


Ikan UTP yang ramai & rakus berebut roti mahal


muka2 bahagia buat ibadah kononnya :P


Kucing perempuan ini dicekik gara2 mengemis Gardenia daripada kami


Budak 2 orang ni dah bangga sebab disambut dengan nyalaan lampu2 Kompleks Canselor


Saya plak bangga dengan basikal Ali Baba Sdn Bhd


Last destination, dinner kat Sufiah Bistro. Minum skyjuice

Pagi tadi plak, gi main badminton. Lelah punya pasal, kitorang main tak sampai sejam pun. Dewan tu busuk bau kayu. Sempat snap satu gambar je guna Blueberry kesayangan Intan. Ni ha dia gambonye

Uhui, penat giler 2 hari ni. Dah le sebelum main badminton tu makan nasik lemak, pas main tu plak melantak mi ngan maggi goreng ngan kuih seri ayu. Sia2 je exercise. Esok nak gi joli kat Ipoh lak, hehe. Sori mak ayah, minggu ni saya puasa sebagai ganti rugi duit kalian.

*sayang punya pasal, kukorbankan impianku.. gud luck study kat hutan KMPh tu ye.. sikit je lagi nak keluar, bertahanlah anda wahai insan kesayanganku

Salam semua. Sorry banyak2, tak berkesempatan nak update blog. Minggu lepas adalah minggu paling aku nazak di UTP. Ni la status yg menunjukkan aku bakal menghadapi saat2 getir pada minggu lepas..

Alhamdulillah, aku percaya yang Tuhan Maha Pemurah.. Tuhan tak pernah kejam, Dia takkan biar kita hadapi semua masalah sorang2.. Dia akan tolong gak kita walau apa pun beban yang dia turunkan kat kita..

Physics Lab Test, yang ni memang agak hancur la bagi aku. Allah dah takdirkan yang soalan ni senang, tapi aku je yang menyekat otak aku & malas nak pikir jauh2.. Lagi satu, aku punya mental tak ready 100% sebelum hadapi test ni. So, I deserve like that la..

Drama BI, alhamdulillah sir postpone. So kurang sangat2 beban minggu tu. Tapi of course la ada jugak perkara yg bosan & annoying skit masa drama practice. Malas dah nak layan~

Yang ni klimaks rasanya>> I have to submit PHYSICS Group Assignment, Tutorials & Assignments Questions and CHEMISTRY Assignments. Macam biasa, aku redha & tawakkaltu'alallah kat Chemistry.. CTRL+C and CTRL+V je la drpd kawan.. keh3.
Physics plak, yang ni aku bersyukur sangat2.. Walaupun aku terpaksa tak tidur satu hari dengan mengcopy jawapan dalam laptop (takde le membabi buta salin, try la gak paham sikit2..), alhamdulillah Allah tunjukkan hikmah di sebalik semua yang terjadi. Masa test Fizik, ada la dalam 40% soalan dalam tu yang diambik daripada soalan tutorial. Ada satu soalan tu sejibik sejibun! Walaupun aku tak dapat jawab semua soalan dengan yakin, tapi aku rasa lega sikit daripada sebelum ni punye test.

Chemistry>> aku rasa aku memang sentiasa give up kat subjek ni. Sorry to say, tapi memang tu yang berlaku. Aku pulun habis2an nak siapkn keje Fizik, sampai aku leka & abaikan Kimia. So sad, but what to do. Life must go on. 20% je yang aku boleh jawab. Mana taknye, yang masuk 5 chapter, tapi aku baca satu je! Seharian tu aku tido je tanpa sentuh buku pape.. Memang blur ah masa jawab test. Once more, I deserve this..

Pape pun, aku bersyukur sebab dalam minggu tersebut, prediction aku sebagaimana yg dalam status facebook tak jadi kenyataan. Tak gila, dan tak mati. Masih hidup, dan perlu terus berjuang..

*seriously, everyday is exam in university life. hari2 markah kena amik, and u have no choice other than struggle..

Apa Kah No. Tel Bimbit anda? Cuba ini

Langkah 1:
Masukkan 3 digit pertama no. tel bimbit anda ( tidak termasuk 01X)

Langkah 2:
Kali dengan 80 ( X 80)

Langkah 3:
Tambah dengan 1 ( + 1)

Langkah 4:
Kali dengan 250 ( X 250)

Langkah 5:
Tambah dengan 4 digit terakhir no. tel bimbit anda

Langkah 6:
Sekali lagi Tambah 4 digit terakhir no. tel bimbit anda

langkah 7:
tolak dengan 250(- 250)

langkah 8:
Bahagi dengan 2 ( /2)

Apakah no Tel Bimbit anda?


*kalau sesape yg rajin, try le cari function untuk solve problem nih (kalau ade la kan.. keh3~)


Semakin hari minat aku terhadap dunia blogging semakin mendalam. The Power of Words >> setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir.. Seronok baca cerita orang especially yg merepek tapi bernas, tengok orang bengang & lepas geram dalam blog, baca tazkirah daripada budak2 baik, kongsi minat yang lain2.. Macam2 ah. Kalau boleh, nak jadi macam B.A.U dalam Criminal Minds. Baca karangan budak2 pun dah boleh predict perangai orang tu. Huh~

So aku dengan penuh syok sendirinya create satu page khas untuk blog aku kat facebook. Sape2 yang rasa dia masih belum muak ngan aku, dipersilakan dengan segala hormatnya untuk jenguk page ni. :) Jangan ade adegan pijak-memijak antara kita sudah~

Buat sape2 yang teringin nak tarik perhatian aku ke blog dia, senang je.. Korang post la pape pasal magic kat dunia nih, terutamanya pasal keajaiban ilmu.. The Power of Maths, Physics, Biology, Chemistry, History, Islamic Studies etc. Tapi lepas post tu jangan la dok senyap2 plak, mai la promote kat aku.. Lagi satu, maaf sangat2 sebab kalau kome dah terbiasa post guna bahasa2 pasar yang ejaannye dalam simplest/shortest form, aku boleh jadi pening sikit nak baca.. tak perlu le tulih macam nak buat essay SPM.. kalau yang medium punya ok lagi, tapi kalau dah melampau sangat, serious aku takleh baca.. lagi2 yang tulihnya macam ni ; "skunk aq ta ske dye kol 6be clcm aq". Serious aku akan scroll sampai bawah, cari kalau ada gambar best dulu & then pangkah kat atas. Ampun ya buk~
Ok la, sat lagi ada kelas Tutorial PreCal.. [seriously aku dah muak gila sebab dah 3 hari terpaksa siapkan 50+ Maths questions/day yang dah tertangguh sekian lamanya.. tapi nasib baik ar best, kugagahkan jua mata lebamku..] Adios~


Dari mula2 aku blaja Fizik, aku rasa aku ada ikatan yang sangat kuat antara kami.. Aku tak nafikan, memang aku suka Fizik (istilah MINAT belum layak digunapakai). Tapi tu le, aku je yang mengada tak nak betul2 usaha untuk buat seperfect yg mungkin untuk kuasai salah satu benda yg aku suka ni. Time Form 4 (kelas ngan Cikgu Atan) : selalu tidur dalam kelas, satu2nya pompuan yg selalu tak siap kerja sekolah, & selalu tak dapat jawab dengan betul kalau cikgu tanya. Of course la, budak2 stok rajin macam Miras & Kuping selalu tolong bagi jawapan kat aku.. keh3. Time Form 5 lak (ngan Cikgu Atan gak), rasa macam nak berubah sikit. Dua bulan pertama masih bertahan, tak tidur dalam kelas.. Lepas ujian Mac, dah terus surrender kot. Sebab rasa cam ganjil lak kalau hidup sebagai seorang yg rajin. Hmm..

Masuk alam U; dah start rasa dalam sikit minat kat subjek nih. Rasa tenang sikit nak blaja sebab takdak BIO kot. keh3~ Lecturer aku sangat la best mengajar, & KONFIRM boleh paham & catch up kalau concentrate 100% masa dia ngajar.. Nama beliau Dr. Hasnah MZ.
Hari ni seriously, aku rasa salah satu tajuk yang best dalam Fizik ; FLUID. Skang baru la aku tau kenapa buih yg kita tiup dalam air, bila makin naik ke permukaan air, dia jadik makin besar (kalau tak masa tadika dulu main tibai jer diameter buih tu beso kecik beso kecik).. Pastu ada blaja pasal Titanic plak hari nih.. Serious seronok, aku rasa macam banyak gila nak kaji. Tapi takde driving force untuk aku mulakan kerajinan aku. Macam biasa bad habit aku, TANGGUH. Next sem la baru rajin skit, hehehe..

Tadi tu semuanya saat2 bahagia aku ngan Fizik. Masuk je part LAB SLOT, dah start rasa macam nak belasah je Lab Demonstrater tuh. Minggu lepas punya lab, aku rasa macam seronok gila sebab masa tu la first time lab demonstrater tu (Mr Majeed) tak seksa kitorang masa lab presentation. Dia suruh semua budak group kitorang tunjuk calculation je, tanpa tanya soalan pape, dia suruh kitorang blah. Sangat simple, dan best. Ghupe2nya, ada pemadam di sebalik printer. Hari ni bila dapat je balik lab report, check2 markah untuk presentation, aku dapat 7/10 je, walhal budak satu group ngan aku dapat 9.5 /10! WAH WAH WAH.. apakah perbezaan kami yang menyebabkan markah kami begitu ketara?! (tulisan aku buruk sangat kot.. dia payah nak paham mungkin? ataupun dia jeles tengok aku ada key-chain Germany Football Team?)

Yang tu aku biarkan la menjadi misteri.. Malas nak gaduh lama2 walaupun markah aku sendiri yang effect sebenarnya. Sampainya hatimu Mr. Majeed.. Mr. Nadim gak yang baik, BAIK GILA!!! Aku sayang dia sangat2.. bertuah betul sape yang dapat demonstrater yg hatinya semulia begitu.. Yang lain semua kerek.

Ok la, jom belajar Fizik ramai2;


Assalamu'alaikum & salam sejahtera. Penah tak korang spend seketika waktu daripada hidup korang even beberapa saat je untuk muhasabah balik apa yang korang dapat selama ni? Sama ada yang baik, maupun yang buruk.

Contoh paling senang, korang nak gila2 masuk UIA, tapi korang dapat UNIC.. Dah target dah dari kecik nak masuk UTP, tapi masuk UiTM.. Memang dah aim dah dari dulu nak dapat straight A+ dalam SPM, tapi lain yang kita dapat.. Sebab paling munasabah >> rezeki kita bukan kat situ.

Sebelum pandang kat orang lain, aku cakap dulu la pasal diri aku. Aku ni bukannya terer sangat pun, rajin apatah lagi. Tapi disebabkan kasih sayang Allah yang bagi rezeki kat sesape je yang Dia nak, aku dapat 10A dalam SPM. Bila kawan aku tau pasal aku dapat UTP tanpa diinterview MARA, diorang tak caye sangat. Especially bila tau aku punya Fizik B. Tyme sekolah dulu pun aku just bernasib baik je sebab mostly yang aku baca tu keluar exam. Seriously, aku sendiri rasa yang memang aku tak layak pun duk sini. Nak lahirkan well-rounded student laa, blablabla. Tinggi betul matlamat sekolah zaman sekarang. Takpelah, better than nothing kan. Dan aku sebenarnya minat kat bidang IT, tapi MARA offer aku course engineering. So last2 sekali akhirnya aku pujuk hati aku dengan mengatakan : "Memang jodoh aku kat engineering.."

Tujuan utama aku nak cakapnya, it doesn't matter la kita ni rajin gila2, pandai tahap Albert Einstein, sentiasa siap homework.. Tak perlu over-confident sangat yang kita akan dapat semua kejayaan yang kita harapkan. Harapan yang terlalu tinggi mampu memusnahkan jiwa. Keyakinan tu kena ada, iaitu yakin dengan kuasa & sifat Allah dan tawakkal kepada Dia. Tak semestinya gak bila kita tengok kawan kita main2 time kat U, terdetik dalam hati kita ; "Ish, malas gile budak nih.. konfirm ar result teruk" ataupun "Dia ni eksiden sampai masuk ICU 3 bulan, konfirm laa takleh catch up nye!". Sentiasalah kita ingat, rezeki setiap orang lain2. Untuk jadi orang yang bersyukur, cuba kita try listkan balik kelebihan daripada apa yang kita dapat dalam hidup ni.. KONFIRMnye la, tersembunyi beribu-ribu hikmah di sebalik semua tu..

Aku nak oversea Medic, tapi aku dapat UiTM Asasi Sains Fizik.

Kelebihan:
*kalau ada pape masalah, family dekat.
*mak aku dah tua, aku boleh jaga dia.
*kalau amik Fizik Kimia ngan Maths kat sini pun aku dah tension, takleh bayangkan camne la kalau aku dapat oversea Medic.. campur ngan Bio nye skali..
*konfirm ke aku bleh jaga diri kat negara orang? iman aku ni bukannya kuat pun, ni Allah nak tolong jaga aku la ni..
*kat UiTM yuran murah, budak asasi dapat elaun plak tu..
*dan lain2 lagi.. (ni contoh je ye)

Ingatlah kawan2, selagi kita hidup, selagi tu la Allah dah prepare awal2 dah rezeki kita kat mana. Kalau kita dah takde rezeki langsung kat dunia ni, maksudnya ajal dah sampai la tu. Yang penting, kita usaha & yakin Allah dah sediakan yang terbaik untuk kita. Dia yang cipta kita, Dia je yang tau kekuatan, kemampuan & kelemahan kita. Jangan pernah putus asa daripada rahmat Allah, Dia Maha Pengasih, Maha Penyayang. Bersyukurlah.... Walaupun kadang2 rasa cam jeles gila tengok kawan kita yang terlalu murah rezekinya, mungkin tu salah satu cara Tuhan menguji hambaNya..


*solat sunat dhuha >>>Allah murahkan rezeki, insyaAllah*

Penat gila minggu ni, full dengan quiz, assignments and test. Salah aku gak sebenonye, assignment bagi awal2 tanak siapkan. Ni le namanya buat keje last minute. Masih takleh tinggalkan habit buruk zaman sekolah.. hehe. Minggu depan balik rumah :)


Kelmarin test PreCalculus. Komen : certain soalan sangat mencabar bagi aku, ataupun sangat senang sebenarnya bagi Sir Sam, tapi aku yang blur. Semestinya begitu. Petang tadi pulak test Physics.. Masuk 6 chapters, dan aku hanya fokus kat 1 chapter je, iaitu chapter 4 >> Dynamics (chapter yang menjadi pemangkin kepada minat aku terhadap Fizik). Betul la kata bapak aku, buat je pape yang kita nak, selagi kita minat benda tu, kita akan try sedaya upaya untuk berjaya.. Tahap keyakinan aku untuk lulus test Fizik ni : 27%. Minggu depan ada kuiz Kimia lak, pas cuti ada test.. Tak tau la nape, masuk je sini, aku tak suka sangat2 kat Chemistry.. Bukan benci, tapi bagi aku subjek tu sungguh MEMBORINGKAN. Kalau kat sekolah dulu rasa seronok gila, especially time blajo tajuk Hydrocarbons. Sangat excited masa lukis2 structure.. Keh3. Ahha, dah le aku spesifik kat course Chemical Engineering. Sungguh tak patut subjek ni dibenci.

Lagi satu, aku rasa tak seronok sebenarnya masa LAB. Sama ada Fizik mahupun Chemistry.. Time Chemistry memang kena serious gila ah buat eksperimen. Setakat ni dah dua kali lab time aku, dan dua2 kali tu la aku tertumpahkan CONCENTRATED Hydrochloric Acid yang dah dicampur ngan amende tah. Satu kat flow chart, satu lagi kat pencil case.. Habih berbau.. Boleh buat aku addicted.

Fizik punya eksperimen lak tak abih2 ngan masalah machinenya. Acceleration Sensor yang takleh pakai, Motion Sensor yang gila.. Nak dapat percentage error yang sikit sangat la susah, & proses trial and error yang ambik masa lebih daripada 2 jam. Satu je yang aku bersyukur, eksperimen Fizik ni takde la penat sangat macam Chemistry, kena ulang-alik nak amik chemical substance. Duduk, dan tengok trolley tu berjalan..... itu saja. Hehe. Tapi eksperimen Fizik ni sungguh menekan jiwa.. Lagi2 bila dapat Lab Demonstrater yang kerek..huh~ Ditambah lagi dengan lab report yang panjang berjela, aku rasa cam nak bako je lab Fizik tuh.

Oh ye, English plak macam biasa. Dari aku kecik sampai skarang tak abih2 ngan discussion & presentation. Aku suka sebenarnya English ni, tapi cakap bodo2 camtu aku ok la. Hehe. Ni pun alhamdulillah dapat tutor yang best & sporting. Aku dah ada blog lagi satu, tapi ni khas untuk group tutor kitorang, termasuk dalam coursework English. Kekok gila nak menaip dalam BI.

Hari ni sebenarnya aku agak tension, tapi bila dapat tau Hanan punya markah test Matematik, hilang terus segala pemikiran negatif :) Sape tak terkejut weh, budak yang slalu putus asa dengan subjek yang sangat bertentangan ngan passion dia dapat 78% dalam first test. Walaupun aku ni sekadar tutor sampingan & takde la banyak sangat tolong ajar, tapi terselit rasa bangga ngan kejayaan dia. Macam ni la kot perasaan cikgu tengok anak murid dia berjaya. Keh3. Pape pun, aku sentiasa berharap Allah murahkan rezeki sahabat2 aku yang tersayang..

*hidup kat UTP makin best + mencabar...*

Assalamu'alaikum semua kawan2 yang sangat & sentiasa disayangi. Buat batch 0610 SMAPK, takyah bangga sangat la baca tajuk post nih.. keh3. Nak kata cemerlang gila result, aku tak rasa pun camtu.. Hebat kat sini maksudnya hebat dari segi tinggalkan kenangan kat hati aku.. Heh, bunyi cam gila.. Tapi hakikatnya aku rindu gila kat kawan2 sekolah aku. Betul la kata orang, kenangan paling manis dalam hidup ialah masa high school (selain drpd kawin la kan). Kecuali bagi akak aku, syuh2~


Aku tak tau nape, bila datang UTP nih, personaliti yang aku tunjukkan sangat2 lah berbeza. Sama ada aku terpengaruh ngan environment sini, ataupun sendiri yang buang tebiat. Kalau kat SMAP dulu, aku terkenal sangat ngan kemalasan + tidur 24 jam.. Dalam satu hari, aku boleh gelak & enjoy 10 jam (waktu sekolah & waktu aku sedarkan diri), 12 jam utk tidur. Lagi 2 jam, ?.. Abaikan. Tapi kat sini, 6 jam aku tidur, 9 jam study, dan average aku gelak dalam sehari hanyalah 1 jam. Kalau hari tu ada kelas Sir Sam & aku ada online facebook untuk borak2 ngan group batch aku, bertambah la gak masa aku gelak iaitu bersamaan dengan 2 jam setengah. Kalau kebetulan plak hari tu hari yg sangat menyeronokkan bagi Anan, masa gelak aku bertambah 2 jam, & insyaAllah mood aku elok untuk hari tu. Baki masa yang lain, hanyalah terperuk keseorangan, merantau, ataupun berlagha ja kat intenet.

Padahal kalau kat SMAP dulu, kalau boleh setiap masa aku nak gelak @ dengar kengkawan aku gelak. Tapi kat sini, aku lagi selesa dok diam je. Kalau sesape dak UTP ada rasa yang aku ni borak macam happy semacam je ngan diorang, tu maksudnya aku dah agak selesa ngan diorang --bersyukurlah anda. Yang lain, maybe rasa janggal sikit kot. Belum kenal hati budi.

Kalau dibagi masa yang sangat2 free & duit banyak2, aku nak jumpa balik kawan2 sekolah aku. Tempah hotel untuk gathering. Sesungguhnya mulutku ini amat mendambakan senyuman & gelak tawa kerana korang.. Takde sorang pun dak SMAP yang aku rasakan yang aku tak rapat (bukan ar rapat gilerr).. Kalau ada pun, dalam 5-6 orang je kot. Sian kat diorang. keh3. Yang penting, aku rindukan suasana sekolah dulu...

Maybe orang sedih & kesian tengok aku sorang2 je kat sini. Aku gerak gi kelas sorang2, gi lab sorang2, makan pun jarang berteman. Jujur aku cakap, aku suka sebenarnya hidup camni. Takyah bergantung sangat kat orang, gi mana2 sentiasa bersama (kecuali dengan Anan la kan.. keh3). Aku tak suka bergantung ngan orang, aku lagi suka jadi tempat bergantung. Kalau takde teman>> tak nak gi makan, tak nak gi gym, takut nak gi kelas.. Lagi2 kalo berdua je, bila sorang tu takde, lagi sorang terkontang-kanting. Ah, aku tanak camtu.. aku lagi suka jalan sorang2, nak buat apa pun takde orang kesah. Jangan ar ingat aku sombong lak, aku cuma tanak nyusahkan orang lain. Ye la, mana la tau kawan yang teman ko tuh ada nak wat kerja lain ke.. sian kat dia. Hidup jangan nyusahkan orang lain :) Tapi tu la, kadang2 aku rasa sunyi gak.. sampaikan ada satu hari tu aku rasa cam ketagih gila nak gelak, so aku pun bukak la page group batch aku.. alhamdulillah Allah nak bagi aku happy, satu malam tu ramai gila yang online.. maka banyaklah jampi serapah yang merapu yang menjadi perbualan kami semua.. keh3. Tak berenti aku gelak selama 3 jam. Bak kata Jiji, ni la penangan SMAPK. Kucing kat SMAP pun kitorang rindu.

Kesimpulannya, korang bagi la aku masa 3 hari 3 malam untuk ceritakan balik kenangan ngan kawan2 SMAP, aku takkan pernah rasa bosan. Buat pertama kalinya, aku nak ucapkan terima kasih sangat2 kat Naqibah Form 3 tyme kitorang Form 1, yang mana memang amanah diorang la kena jaga kitorang yang bertanduk2 nih.. (kecuali Hasnoor dan sekutunya.. keh3). Sebab korang sentiasa menekankan ukhwah antara kawan setiap kali LIQA'.. dan sebab korang yang selalu marah kat kawan kitorang la, kitorang jadi saling memahami.. Thanx a lot.. Sebab usaha korang (walaupun perkara yang sama je disampaikan masa liqa') yang simple tu, telah meninggalkan kesan yang sangat mendalam kat kitorang semua, sampai la hari ni..


*Bulan ni memang bulan kerinduan..


Salam sayang buat semua. Semenjak dua menjak ni aku tension sungguh. Especially ngan budak-tersebut-yang-hanya-group-puteri-smap-je-yang-tau-pasal-kebengangan-aku-terhadap-dia. Hehe. Nickname baru yang simple :)


Tapi akuilah hakikat bahawa Allah tu Maha Adil, lepas je bagi dugaan yang bagi kita amat berat susahnya, mesti Dia bagi benda yang happy balik :) Macam tu la gak aku. Hari ni aku seronok sangat sebab for the first time, aku dok kat depan skali time lecture fizik. Bagi kebanyakan dak kelas aku, dok kat barisan VIP time fizik merupakan perbuatan KAMIKAZE sebab lecturer aku ni agak garang & strict. Tapi tak tau nape sebab sifat dia camtu aku jadi tertarik kat fizik. hoho. Alhamdulillah, hari ni mood dia tetiba baik. Ada la gak buat lawak 4-5kali (jumlah paling banyak rasanya setakat ni). Dan yang aku suka gak, hari ni adalah tahap maximum aku pernah fokus dalam kelas, iaitu lebih kurang 95% (untuk fizik la, pre-cal tu lain citer). Seriously, ni first time gak aku rasa puas sangat2 dapat blajar fizik, walaupun tak berapa nak paham sebenarnya time last2 tuh..

Lagi satu, aku rasa bahagia sangat tengok perkembangan study Anan.. Unbelievable sangat2 bila dia call aku tadi, dan dia kata dia malas nak wat Chemistry sebab tetiba rasa seronok buat Maths. Yang aku kagum sebenarnya, dia seronok tu time buat soalan COMPLEX NUMBER, yang mana bagi aku merupakan tajuk yang agak susah untuk catch up (bagi orang yang tak minat AddMath cam dia). Dah la tadi, dia yang bagi idea kat aku untuk jawab satu soalan yang agak mencabar nih. Huhu! Seronok sangat2... Aku tumpang bahagia dengan kemajuan dia.. Satu pencapaian yang sangat mengagumkan bagi aku, dah le tanpa aku di sisi.. :(

Pape pun yang jadi, aku percaya Allah tu Maha Pengasih. Sebab Dia bagi aku sahabat2 setia yang sanggup dengar luahan hati tak kira masa :) THANX GUYS! Love you all! (Best sungguh masa malam touching beramai-ramai kat facebook ari tu..hehe)




Miss you :(







huk2~ tengah syok2 online, tetiba terbaca sumting kat News Feed..

No! What happen to my Mr. Zuzi? Kenapa tiba2 cikgu tak semangat ni? Secara jujurnya, aku sedih sangat2 bila baca ni.. Ye la, cikgu yang selama ni sangat2 jarang marah anak murid, sentiasa happy & selalu buat lawak tak kira kat mana pun dia wujud, tiba2 hari ni dia SEDIH! :(
Dah la cikgu kesayangan @ cikgu subjek kesayangan aku lak tuh. Sian kat cikgu aku sorang ni.. Dalam hati aku nekad, aku takleh biarkan ini berlaku! [tetiba je~]

So dengan penuh sayunya, aku unlock keypad handsetku.. Lalu aku taip;
"assalamu'alaikum. cikgu, saya harap cikgu dapat terus bersemangat dalam mengajar.. saya nak cikgu tahu, cikgulah yang membuatkan saya jatuh cinta sangat2 kat subjek maths.. dan kalau boleh, saya nak lagi ramai pelajar smap dapat alami apa yang saya rasakan ni.. teruskan perjuangan cikgu! :)"

Touching giler aku en? keh3.. seganas2 gaya berjalan aku pun, hati aku masih lembik macam jeli tau~ Lepas je send mesej, hati aku berharap satu je.. Ya Allah, tolong bagi semangat & kekuatan kat cikgu2 aku..

Lepas je solat maghrib tadi, tetiba dapat satu mesej..
[saje je nak tunjuk gambar, sebagai bukti aku bagitau kisah yang benar]
Ni mesej fullnye: "Terima kasih banyak2 atas kata2 motivasi, cikgu rasa bersemangat semula bila anak2 murid cikgu suka cara cikgu mengajar"

Dan resultnya, aku happy balik :)

*Orait, nak study PRE-CALCULUS! hehe~ GurukuL! Doakan kejayaan anak muridmu ini...


Fuh~ Akhirnya ada gak masa untuk blogging setelah berhempas-pulas settlekan jadual2 & blablabla.. Orait, seperti yg penah dinyatakan, aku ambik Foundation in Engineering under MARA Scholarship.. spesifik kat Chemical Engineering.. Beberapa hari sebelum masuk sini, aku habihkan masa lebih daripada 5 jam untuk search pasal life kat UTP. Macam2 la yang aku taip, "my first day in utp", "life in utp", "aku budak utp", "kediaman utp" and so on.. Results = *nothing*. Kalau ada pun, kurang memuaskan hati aku. Hilang rasa excited aku nak masuk UTP. So aku decide awal2, aku nak update blog pasal UTP bila aku dah boleh online kat situ.. Harap2nya niat aku ni membantu generasi akan datang yang terlalu-amat curious terhadap UTP. Okay, kita proceed ye;

#LANDSKAP
Firstly, of course la kena tau pasal tempat dulu kan.. alamat takyah betau la, takde masalah kot untuk gi kat web UTP.. Aku citer pasal pemandangan kat sini je la. Tempat ni memang jauh kat ceruk kampung, dan nampak macam mini MSC. Kalo sape2 yang dah pasang niat nak berlagha2 tu, cancel je la. Tempat hang out paling dekat pun stesen minyak Petronas je. Hari first, registration kat Dewan Canselor. Macam STADIUM beb kebesaran bangunan nih.. Canselor Hall nih dok seberang ngan library a.k.a IRC (Information Resourse Centre), under one roof.. Ni ha gambar Chancellor Hall, credits to Jihan ;

Masa hari first nak gi kelas, jenuh aku mencari.. Hari ni hari ketiga, & alhamdulillah aku dah hapal la jugak sikit2 peta kat sini. Untuk budak foundation, kelasnya dekat2 la gak ngan hostel. Bila dah up sikit, kelas makin jauh & memang korang kena beli Kancil ke or mana2 kereta cikai supaya takde orang nak curik~ Bila masuk sini, aku dah start menaikkan speed aku berjalan.. Dengan kelajuan tersebut, maka aku akan sampai ke kelas kira2 7-8 minit. Dan yang agak mencabar, bilik aku dok kat tingkat atas sekali :)
UTP Map. Aku dok kat Village 2.

#HOSTEL
Pasal tempat tidur pun kena la tau.. Satu bilik ada dua orang je, aku dok kat tingkat atas skali, tingkat 4. Memang lepas balik kelas, sume akan lelah. Meja study, loker ngan katil mesti ar dah ada.. standard U la kan. And guess what, roommate aku oghe klate jugok wehh.. Ex-SCIPP (sains pasir putih). Tandas bersih, ada bilik basuh, tempat sidai baju.. Tapi aku tak sure ar ada ke tak mesin basuh.. Stakat ni ada khabar angin bahawasanya ada mesin basuh kat tingkat 1. Nanti2 la aku explore. Utk iron, aku pun tak tau ada ke tak bilik khas.. macam takde je. Ni pun aku bersyukur sgt2 sebab parents aku sangatla sanggup bergadai duit belikan seterika seketul utk aku.. sob2 :( Kat dalam bilik boleh online, pakai LAN.. beli le cable dia kat koop sebelah CIMB Bank, RM 6.50 je. WiFi ada kat IRC & area sekitar dia je.

#MAKAN
Hehe.. yang ni sangat mustahak! Kat bangunan sebelah hostel aku ni ada kafe. Sebelum tu, buat sesape yang mengharap aku smakin gemuk, aku mintak maaf banyak2 ye.. Bagi aku la kan, nasik lemak, nasi lemak ayam ngan nasik tomato kureng skit ke'umphh'an dia. Hari first, aku makan nasik lemak ayam skali ngan mak ayah. Hari second, aku tak makan nasik langsung. Hari third, aku makan nasik ayam [ni le ranking paling tinggi dalam list aku]. Pastu kadang2 kalo aku malas nak sarapan, aku gi koop beli kuih baulu.. SEDAP GILER! dah ar lembut, cute gile.. ni ha baulunye~
Manis tu of course la kan, tapi sihat la gak sebab ada minyak sayuran [ahha]~ Dah le average aku berjalan dlm sehari tu 5 km (mcm over la plak), konfirm2 ah badan aku melayang kena tiup angin dalam beberapa bulan nanti..

#ORIENTASI
Agak common la kalo korang tengok memang ramai bakal2 siswa-siswi yang SANGAT bencikan orientasi. Kalo kat sekolah aku dulu, namanye MSR (Minggu Silatur Rahim).. Kat sini lak Minggu Aluan Siswa (MAS). Untuk orang yang tak suka rushing macam aku, memang tak seronok. Alhamdulillah, aku masuk lambat skit, so sempat join 2 hari je MAS.. keh3. Bila aku tanya budak2 yang dah lama masuk, lebih kurang je prosesnye ngan orientasi SMAP.. Marah2 wajib ada, dancing2, tepuk2, kena hapal lagu Petronas ngan UTP (tak tau nape aku suke ngan lagu ni), kena solat kat masjid (minggu depan konfirm kosong jek masjid), & macam2 agi.. barang amanah je takde.. so korang takyah risau la kena simpan & jaga lead pensil bagai menatang minyak ke benda sume tu lah.. Ayat2 yang wajib ditengking: "Apa ni wehh, semangat ar skit!", "Korang ni tak makan ke?!" & macam2 lagi ar.. cuma bezanya, instructions diorang majoriti fully in English.. situasi yang sama berlaku kat aku, & aku gak penah wat kat junior2 dulu.. hehe. Sekarang baru aku sedar, hanya orang yang tak join orientasi je akan sedar betapa bergunanya benda alah ni. Korang ingat senang ke terkapai-kapai kat sini? Dah la luas giler kat sini! Pastu tetibe lak dapat tau yang korang kena register blablabla kat mana2 bangunan tah... Nak carik tempat register tu plak amik masa lebih kurang 1/2 jam.. tapi pape pun, alhamdulillah Allah permudahkan urusan aku..

#STUDIES
Haaa.. ni la niat asal kita datang sini, nak belajar :) Terus-terang aku katakan, kehidupan kat U berbeza sangat ngan sekolah menengah.. especially untuk budak2 SBP yang dah biasa dimanjakan. Kat sini, semuanya kita yang atur. Yang paling utama pasal proses blajar kat sini, kena susun jadual leklok. Nanti korang akan dapat satu jadual tetap untuk kelas lecture, and then kena register untuk kelas lab ngan tutorial. Sebelum register ni la korang kena plan leklok, nak pilih kelas lab ngan tutor ni hari apa, waktu bila yang sesuai. Jangan lupa untuk consider waktu solat :) Nampak macam senang, tapi first come first serve. Disebabkan batch kitorang tahun ni paling ramai, so kena berebut ar untuk register. Limit satu kelas 40 orang je. Sape yang kurang bernasib baik tu, selalunya tinggal kelas2 lab/tutor yang akan clash ngan kelas lecture korang.. Penyelesaiannya, Allah yang tolong and you must believe in Him :) Untuk sesape yang terlepas orientasi, baik korang amalkan selalu bertanya kat kawan2 yang dah lama @ senior-seniorita.. tanya pasal apa kena buat, kena beli apa, camne nak hidup kat sini dll. Yang bestnya, NO NEED TO WEAR UNIFORM utk gi kelas.. hehe. (Patin Ainaa Shima, leh kangkang seluas-luasnya?) Buku nota wajib di tangan, sebab banyak giler announcement!

#KOMUNITI
Kat sini bermacam-macam background ade. Oleh sebab UTP ni U swasta yang menerima international students, so yang agak ramainya orang South Afrika le.. ari tu masa aku tengah jalan sorang2 explore UTP, tetiba sorang laki nih tegur. Aku tak sure orang Negro ke orang mana, dia tanya nama aku.. Nama dia Shikhu. [takyah nak gelakkan sangat la kat aku, at least ade gak orang ngorat :P] Orang Arab pun ada gak, matsaleh pun.. (Isha sonok ar nih). Berdasarkan pemerhatian aku, boleh cam ar anak2 orang kaya.. U swasta la katakan. Tengok gaya jalan ngan cakap pun leh tau. Tapi kat sini terjaga la gak, dengan bantuan Rakan Masjid.. Makcik sapu kat sini baik2, pak guard pun baik, tapi STRICT giler! Kalah pak guard SMAP.. kalo pakai selipar ke gi blok akademik, kena denda RM20 kot. huhu~


Pape pun, aku bersyukur sebab di sebalik dugaan yang aku dapat, Allah mesti akan bagi penyelesaiannya.. Thanx to Kak Ili especially, sebab banyak membantu..hehe. Baik betul beliau nak bagi buku free kat aku :) InsyaAllah, hari-hari aku akan jadi smakin baik~

kawan: "Mesti aktif sukan en".
aku: "Sebab?"
kawan: "Tengok cam ganas semacam je jalan"
*dah dua orang cakap kat aku camni.. what daa??


Tengah on the way balik KL dari Ipoh, tetiba Anan 'call', dia kata aku dapat MARA. Dengan penuh kepelikan aku suruh dia check lagi sekali. Dia kata memang aku dapat. Yang aku herannya, aku dah le tak gi interview, camne ar tetiba leh dapat? Aku still was-was, lalu mintak tolong Patin checkkan.. Dia kata aku dapat, & budak yang apply PIDN (Program Ijazah Dalam Negeri) takyah gi interview. Hoho. Kat sini aku nak selitkan sikit, untuk sesape yang belum tau, Puduraya baru nih kat Plaza Rakyat, bukan kat Pudu. So yang naik LRT nak gi Puduraya tu waspada sikit ye.

Orait. Sampai je kat gerai aku berniaga, terus aku on laptop. Tadaa~~

Foundation Engineering UTP? hoho.. Tak pernah aku terpikir nak jadik engineer seumur hidup aku. Kalau setakat nak jadi mekanik tu penah la gak masuk list cita-cita aku. Tapi aku bersyukur, sebab aku takyah belajar BIO! Yay~ Mak ayah aku pun apa agi, setuju je ar.. Ye la, dah la kat U swasta yang diiktiraf, dapat tajaan lak tuh.. Rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari. Tapi yang toughnya, kena study hard & struggle sampai bulu betis tercabut ah.. Kalau tak botak le bapak gue. Dan lagi satu, kat salah satu borang tu ada tanya 3 pilihan program yang aku nak study kat UTP. Kalau bab2 ni, ICT je la yang aku paling minat. Tapi ICT under Foundation Technology, sedangkan aku foundie enjin. sob2 :( . Elektrik aku tak minat, Petroleum pun sama.. Petroleum Geosains apetah lagi.. yang tinggal menjadi pilihan aku hanyalah Chemical, Civil & Mechanical.. Tiga-tiga course ni agak ok la bagi aku, cuma concentration minat aku yang berlainan skit antara semua tuh.. Takpe ah, yang penting aku nak tanam azam baru, aku tak nak apply cara aku study masa sekolah menengah kat U nanti.. Aku tak dapat decide lagi nak spesifik course apa untuk ijazah nanti, tapi aku berpegang kat kata-kata kakak aku.. "Kau belajar je elok-elok, score semaksima mungkin, pastu kau tinggal pilih je nak ambik course apa.. Nanti masa study kau sendiri akan sedar kau minat bidang apa.." Matlamat aku sekarang >> STRUGGLE!

*antara moto hidup aku : "Jangan berharap sangat kalau rasa benda tu mustahil". Dan aku rasa agak susah bagi aku untuk tukar ke course ICT. huk2 :( UTP, I'm coming!

Mood tengah baik, better than yesterday. Allah aturkan segalanya, dan semua yang aku harungi lagi senang daripada yang aku sangkakan. Berbalik kepada tajuk asal,


Kenapa aku takleh jadi debater?

#1st skali, aku seorang yang sangat malas membaca. Akibatnya, aku ni bukanlah termasuk dalam golongan yang informative mcm Ama, Wawa, Patin, Kuping dan lain2 makhluk. Kecuali kalau benda yang perlu dibaca tu benda yang aku minat, insyaAllah sampai ke titisan dakwat terakhir pun akan ku sentap. Macam yang korang tengok, pendebat2 hebat memang banyak kena tahu isu semasa. Apa yang jadi ngan ekonomi negara, sekolah harapan laa, NKRA la amende tah lagi.. Dengan perangai aku yang macam ni, aku boleh jadi debater, tapi debater yang busuk. Sangat hamis.

#2nd, kelemahan komunikasi aku terletak pada mulut. Especially kalau pasal benda2 skema & formal nih. Kalau setakat nak pujuk kawan ke, aku ok la gak *pendengar yang setia?*. Tapi kalau nak cakap pasal benda yang aku tak suka, memang hancuss. Aku tak tau la apa penyakit aku, kalau nak luahkan apa yang terbuku kat fikiran melalui mulut, memang aku lembab skit. Kalau ikut bahasa pendebat : "Saya bukanlah seorang yang kemas melontarkan fakta". Impulse memang susah nak sampai kat mulut. Memang terbukti la aku satu geng ngan Cupin, ahli kelab PLBS (Pending, Loading & Buffering Society). Tapi buat sesape nak upah aku jadik tukang laser, aku layak rasanya. Perli orang merupakan satu 'kelebihan' diriku. [ish3] Kalau nak yang cemerlang punya, suruh aku tulis via surat @ emel. Konfirm masuk Dewan Siswa. Bakat aku bukan di mulut, tetapi di tangan.

#3rd : Low self-esteem. Aku rasa sangat sedih bila dengar ayat nih ; "Apa? Tak dengar laa.. ulang balik". Huh~ Nape tah rasa macam kuciwa sungguh. Aku rasa aku dah try sehabis baik dah kuatkan suara. Dan orang kata aku cakap tak jelas. Huk2 :( Ni pun salah satu sebab aku rasa macam tak sanggup nak hadapi interview. Tapi aku bersyukur gak, sebab suara aku yang slow ni la tyme borak aku takde la macam nak wat announcement gayanya. Aku boleh berdebat, tapi bukan dengan cara yang sopan (perkataan sebenar, carik gaduh).

#4th, yang ni sebenarnya macam takde effect sangat (kot?), mungkin boleh menyokong hujah je walaupun sikit. Tak kira la waktu aku excited, waktu aku penat, waktu aku sedih, sweat gland aku akan aktif secara tak langsung. Even time aku relaks pun leh jadi camtu gak. Tapi bukan di ketiak, di muka saja [aku tau korang dah start pikir yang aku ni baeng kan]. Tak caya? Try with a simple test. Bagi aku minum air masak segelas, konfirm 4 saat lepas tu aku akan berpeluh yang amat. Tak manis la kan, tetiba je sorang pendebat perempuan berair-air mukanya. Penah ke korang tengok Ama camtu? Malu mak eden nengok, tak sanggup ngaku anak masa berdebat.

Well, aku sebenarnya ada menyimpan angan-angan nak jadi pendebat *rasa cam malu plak*. Tapi, aku tau keupayaan aku bukan di situ. So kepada mana2 pendebat negara, aku tabik keras kat korang! Especially stok mulut2 pedas tu, memang aku kagum abis. Buat mana2 sedara yang still berminat ngan dunia perdebatan nih, follow la blog ni ye>>> SalahTaip

Tak sangka ada gak citer camnih.. huh~ *geleng-geleng*


Start dari malam semalam, mood aku tak berapa baik. Aku ngantuk gila sebenarnya, tapi aku sempat lagi nangis teruk gila sebelum tido, jadi bengkak la mata aku macam panda makan buluh esoknya.. Aku tak tau nak hilangkan kesedihan camne, seriously takde benda best aku nak buat kat rumah. Tyme tu ada 2 perkara je yang terlintas kat kepala aku; 1st, nak gi Perak jumpa Anan. 2nd, nak hangout sorang2 kat mana2. Dan kedua-dua perkara tersebut sangatlah mustahil untuk dilaksanakan.


So, untuk meredakan kedukaan dalam diri aku, aku try la bukak beg kenangan aku. Dalam beg tu, banyak gila barang2 yang kawan2 aku bagi, especially kad-kad beday @ kad raya. Jangan risau kepada sesiapa yang ada bagi hadiah kat aku, aku simpan sampai bila2. Alhamdulillah, akhirnya terukir gak senyuman yang aku rasa cukup ikhlas kat mulut aku.. Rasa macam bodoh gila tengok lawak kawan2 aku kat kad nih. Mad Isa design kad beday labah-labah 2 tahun beturut-turut untuk aku [kureng asem sungguh]. Orang yang paling banyak bagi kad kat aku, Nasya Seman. Setiap tahun dia akan bagi kad beday & kad raya kat aku, kecuali tyme Form 1.

Secara tak langsungnya aku rasa rindu gila kat SMAP. Aku rindu diri aku kat SMAP, tak macam kat rumah ni, memboringkan & menyedihkan, sangat2 suram. Aku rindu time pagi2 gi sekolah lambat, & aku tak suka jadi orang yang terlalu ikut peraturan a.k.a skema [obviously, aku ni bukan la orang yang baik]. Aku ingat lagi time Form 3, aku ngan Izzah wat hal kat mikrofon asrama. Buat announcement merepek. Masa buat tu tak takut, lepas je buat memang aku cuak gila *sambil gelak2. Seb baik la ada Geng Asmaul Husna di sisiku. Kitorang ni kadang2 anti skit ngan naqibah yang pelik2 & over, tu kot yang membuatkan kitorang satu kepala. Start je teringat kat Nasya, ada satu kenangan buruk yang aku takkan lupa sampai bila2. Aku ingat lagi, camne la aku boleh bodoh sangat gi bersekongkol dengan senior provoke kawan baik sendiri. [kalau ko tengah baca ni Nasya, ni kes kat buaian tu ha]. Lepas je jadi benda tu, aku rasa bodoh & menyesal sangat, aku dapat bayangkan camne perasaan dia, kawan tikam dari belakang. Kawan yang selama ni sokong, tetiba je berpakat ngan musuh kita untuk jatuhkan kita. BODOH PUNYA ASLAH! Nasya, aku mintak maaf sangat2.. Aku memang bukan kawan yang baik, selalu buat baik, tapi once aku sakitkan hati orang, mesti luka yang aku toreh tu meninggalkan kesan yang dalam sangat. Benda yang sama jadi lagi kat teman rapat aku, Hanan. Apa gunanya buat baik banyak2, tapi bila sakitkan hati orang, jadi teruk gila. Aku rasa better sakitkan hati orang banyak2 & tak menyakitkan sangat daripada jadi macam yang aku buat.

Huh~ sesal dahulu pendapatan, sesal sekarang takde guna dah.. Aku bersyukur sangat kawan2 yang aku sakitkan hati tu still terima aku dalam hidup diorang.. Nasya, thanx a lot. Hanan, you too.. Sorry for every single thing that I've done. Terima kasih sangat2 kat kelembutan hati korang..

*Sorry, aku rindu gila kat korang...


Akhirnya impian Wawa untuk piknik selama ni tercapai, bertarikh 29 April 2011. Mula-mula ingatkan nak gi bookfair dulu, baru piknik. Tapi nasib baik ar ada sorang kawan yang bernama Nisa ni sentiasa sedar diri, ingatkan kitorang tentang traffic jam & sebagainya.. Yang lain semua main setuju je masa first2 decide nak gi bookfair dulu, tanpa menghiraukan cahaya ultraungu yang bakal menyinari masa piknik nanti. Gila ke apa nak piknik pukul 1 p.m. Excited sangat la tuh~ Pape pun, kami sedih banget :( sebab original punya organizer tak dapat datang sebab ada test motor, dan mak beliau tak mengizinkan beliau enjoy di luar. Dan of courselah, saya kesunyian tanpa kehadiran teman kesayangan saya Hanan Khairunnaim.

Rancangan awal :
#9.30 am >> berkumpul kat stesen KTM Titiwangsa, macam yg Wawa betau ni ha;
#10 a.m - 12 p.m >> Piknik~
#1 p.m >> gerak gi bookfair

Tapi rancangan jauh gila tersasar! Aku kena amik Iqa dulu kat Seremban.. anak mak la katakan :) Kitorang sampai kat Titiwangsa tu dalam pukul 10.45 (lambat sejam 15 minit), sebab Wawa ngan Azleen tunggu aku, Iqa ngan Anis (plg lambat.. keh3). Orang yg paling awal sampai >> Ily! [pukul 8.30 dah tercangak kat tasik tuh.. punctual sungguh.. sian gila kat dia menunggu sampai kering air tasik disedut beliau]. Ama, Izzat, HAB, Shima ngan Nisa sampai pukul 10 kot kat tasik tuh. Semua dah sampai, kumpulkan makanan kat tengah tikar & ngap!

tak jernih mana pun air tasiknya.. tapi wawa tetap tak bagi kitorang basuh tangan kat situ, dia kata ada air kencing tikus, nanti boleh mati. *semua orang percaya*

semua dah sampai~ nisa yang bawak tikar.

Ily nak elak daripada bergambar *kononnya*. Aku bawak spaghetti, sebagai pekerja KFC, HAB mempromosikan A.M Rizer yang baru dan lama, Ily bawak air gas banyak gila, Azleen bawak cupcake, Wawa bawak sandwich telur, Izzat bawak kek batik, Shima bawak cendawan goreng [tapi dia tak bagi orang makan sebab dia kata masin.. seb baik ar Azleen pandai sedapkan hati orang, dia kata "Ok la ni Shima." :P Iqa kununnya rasa bersalah sebab tak bawak pape dari rumah, dia beli la potato chip ngan Orea, tapi last2 bagi orang tapau je..hehe

cupcake azleen :)

Nisa baru datang dari mana tah

air pancut yang baru tumbuh pukul 12 pm

lapar~

with lin dan

semua berkemas nak gi playground jap

_________________________________________

KAT PLAYGROUND ;

gambar yang bakal di'upload' kat facebook untuk tag mak Iqa :)

atas jambatan gantung~

budak2 PLKN mengimbau kenangan lama di kem

kat 'pro-builder' a.k.a mini gym [best giler!]

rahsia olahragawati SMAPK

even main nset je kat alat ni dah boleh kurus :)

nak wat Isha jeles~

kitorang tak tau apa function benda nih

driving class

Iqa : Meh la sini Ily, runtuhkan lemak2 berkrim hang tuh..
Ily : Pe jadahnye.. tak yah laa.. aku dah slim abes dah ni! Aku nampak gemuk sebab banyak sedut darah je

shima ngan nisa balik dulu demi anak-anak kecik di Kumon [muka Nisa menahan kegelian sewaktu dipeluk Shima :) ]

Berpeluh gila kitorang jalan-jalan kat sini. Stop kat surau jap untuk solat Zohor, malangnya kepala paip & air takde. Tyme ni baru la ramai2 sedar yang muka diorang burn. Sambil2 tu bergosip kat situ. Astaghfirullah [seb bek aku tak join gosip :P]

Izzat balik dulu, dia tak join gi bookfair. Kamera aku dah nak abes bateri. So on the way nak gi PWTC tu naik teksi, aku sempat rakam suara pakcik teksi tu bagi ilmu 'tilik' kat kitorang. Merepek sungguh. Aku tak tau camne nak upload benda tu, nanti kalo dah tau aku masukkan ye kawan2.

Yang tinggal sekarang hanyalah aku, Wawa, Iqa, Azleen, Ily ngan Anis. Kat pintu masuk bookfair tu semua orang ambik nombor S.O.X free. Nak ambikkan untuk Anan, tapi kena ada I/C :( Pastu kitorang solat Zohor jap kat The Mall. Raaamaii gila orang solat kat PWTC, sesak gila & bau kepam budak sekolah punya stokin. Alhamdulillah masih ramai orang Islam yang solat :) Pusing2 kat bookfair tu tak lama mana pun, lebih kurang sejam je. Last2 sekali buku yang dibeli? LAWAK KAMPUS. Ceyh~ Iqa plak tak habih2 ngan Alaf21 nye, tapi dia tak jumpa booth.. Kesian~ Dalam pukul 5 petang camtu, kitorang dah start naik LRT nak balik.. Aku tak sempat nak hantar Iqa balik ke Seremban, so kitorang pun berpecah kat komuter.

Disebabkan akakku dari UM ajak balik sekali, so aku pun singgah la kat Mid Valley untuk solat Asar jap, and then jalan2 sorang [BEST gilerr! I love freedom~] sambil tunggu kakak aku call untuk guide aku ke UM. Last2 aku amik teksi & solat Maghrib kat bilik member dia. Tyme ni aku dah start penat gila, ngantuk nak mampus sebab malam sebelum gi bookfair ni memang aku tak tido. Lepas solat aku makan taufufa yang akak aku beli kat pasar malam. Dah le masam, air nisan tu sikit lak tu, aku rasa ni la taufufa paling tak sedap yang pernah aku makan seumur hidupku. Nasib baik la ada nasik ayam [nyum2]. Tapi nasik ayam tu aku tak sempat makan kat UM. Kakak aku nak bertolak awal sebab nak sampai rumah awal. Sambil2 tunggu komuter tu, akak aku suruh makan dulu, dia kata KONFIRM komuter sampai lambat lagi. So kami pun duduk la bersila kat tepi jalan tuh. Dalam 3-4 suap lepas aku makan, tetiba lak komuter datang.. gelabah gila aku bungkus balik nasik ayam tu, seb bek la tak sesak sangat kat koc pompuan. Masuk dalam komuter, aku sambung makan balik kat atas lantai - tempat duduk penuh :) [selamba badak je men tibai nasik ayam dalam komuter].

Dalam kereta on the way gi gerai, aku tidur.. Malam tu aku tak gi kerja, penat gila nak mampus. Sedar2 je aku dah sampai rumah dalam kol 11. Kakak ngan adik aku yang tolong abang kat gerai :) Sampai je rumah, aku solat Isyak & qadha' hajatku untuk tidur..

*Hari yang amat memenatkan! Next time nak gi air terjun lak. keh3*

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini