[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

Assalamu'alaikum & selamat sejahtera. Semalam tiba2 Apin hantar mesej kat handphone aku jam 2.06 pagi : "Salam Aslah, pernah bayangkan tak tsunami waktu malam?". Walaupun aku rasa dia sebenarnya dah gila sebab tanya soalan yang pelik pagi2 buta, namun hakikatnya soalan dia yang aneh tu la membuatkan aku terfikir..


Ya, baru aku sedar.. Selama ni dok keluar berita pasal tsunami, semuanya terjadi waktu siang (setakat orang yg macam aku tau la). Sebelum tuh, mari kita sama2 hayati video tsunami kat Jepun hari tu..


Seram sejuk aku nengok air berkeladak mengalir kat seluruh bandar..
Kalau tsunami jadi waktu malam, korang bayangkan la dalam keadaan gelap-gelita tu, dengar bunyi macam bumi nak runtuh je.. Pastu tanah bergegar, anak korang yang umur 3 tahun & baru terer berjalan pun dah jatuh sebab tak stabil. Tetiba black out, elektrik satu kampung terpadam. Rasa jeles menyelubungi diri korang bila terpandang cahaya daripada lampu-lampi kat kampung seberang. Tapi tak lama pastu, satu bandar plak black out, cahaya bulan je yang korang nampak. Tiba2 plak ada bunyi tingkap pecah, rupa2nya kena hempap ngan kereta Mr. Bean kepunyaan jiran sebelah. Nak dijadikan lagi tragis, cermin sisi kereta tu patah lalu tercampak kat kepala anak korang yang berumur 3 tahun, tapi korang tak nampak sebab takde sumber cahaya. Yang kedengaran hanyalah tangisan bising yg normal daripada budak kecik. Nak keluar tengok apa yang jadi, tapi perasaan takut gila & seram tak dapat dihilangkan. Hanya mampu berdoa & baru la terkenang balik dosa2 silam.. Nak lari, tapi tak nampak pulak hala tujunya kat mana.. Berpandukan peta kampung yang dah ada dalam minda, korang lari laju2 sambil dukung anak kecik, menuju ke arah masjid terdekat, dengan harapan Tuhan akan selamatkan korang kat rumah mulia Dia tu. Rakyat sekampung semua menjerit, kadang2 ada rasa tension & tak puas hati dalam diri korang sebab dah la bising, pastu terlanggar kaki orang lak tuh.. Tapi bila terpikir balik keselamatan & nyawa keluarga korang, matlamat korang hanyalah nak selamatkan mereka.. Masa tu baru korang rasa belum ready lagi nak mati, dan baru la start nak hargai nyawa walaupun selama ni dok hitamkan paru-paru dengan rokok.. Selamat atau tak family korang lepas tu, aku tak tau.. Semuanya dengan izin Dia.. Lagipun, ni cerita rekaan je semata-mata.

Point yang aku nak cakap, sifat kasih sayang tak pernah terasing daripada Allah. Walaupun dia turunkan bencana alam yang meragut nyawa berpuluh ribu orang, tapi dia tak turunkan bencana yang lagi berat daripada tu. Itu mungkin petanda bahawa Allah masih sayangkan hamba2Nya, Allah takkan bagi dugaan yang hambaNya tak mampu.. Cuma kadang2 kita je rasa lemah & putus harapan, lalu mengenepikan Dia.. Dan terus salahkan Dia..

Kesimpulannya, setiap perkara yang berlaku ada hikmahNya. Bersyukurlah di atas setiap dugaan & nikmat yang kita dapat. Sentiasa bersangka baik dengan Dia, dan carilah sendiri hikmah tu.. Mudah-mudahan kita tergolong dalam golongan yang dirahmati Allah.. Sekian sahaja tazkirah ringkas daripada saya, credit untuk A'isyah Hishamuddin.

*T.S.U.N.A.M.I : Tuhan Suruh Umat Nabi Muhammad Insaf

Maybe dah ramai orang yang tau & tengok filem Titanic 1997 lakonan Leonardo DiCaprio & Kate Winslet. Ni kira yang latest punya lah. Sebenarnya semalam aku dah start ngantuk + kepala pun pusing lepas pukul 12. Tapi aku tidur pukul 2 am, dan lepas tu mata aku segar gila sebab gelak sakan ngan adik aku. Semuanya gara-gara movie kat RTM2 semalam, Titanic 1953.
Cover cerita dia memang la colour, tapi filem dia hitam putih je (standard oang dulu2 la kan).

Satu lagi pasal cerita ni, aku tak dapat nak bezakan yang mana satu watak utama ngan watak sampingan. Kat atas ni watak utama mungkin? (macam dah terlalu tua). Aku tak tau sangat sebab aku tak tengok cerita tu dari awal kot. Tengok putus-putus.

Macam biasalah, mesti yang baru punya lagi gempak & tinggi kualitinya daripada filem lama. Memang lain betul la situasi dia, ketidaklogikan cerita ni la yang buat aku gelak ngan adik aku.

Antara perbandingan cerita versi baru & versi lama;
#VERSI BARU: First skali, masa Titanic terlanggar iceberg, of course semua orang panik, dah start ada orang jerit2. And for sure, Jack ngan geng2 kelas bawahan tak diutamakan, diorang tak dibagi jaket keselamatan & dikurung. Bila kapal dah start tenggelam, air mula masuk, suasana pun dah start bising2 dah. Ada yang jatuh, luka, mati. Even orang kelas atas yang dah naik kat bot emergency pun belum tentu lagi sempat lari ke area yang lebih selamat.
#VERSI LAMA: Bila Titanic terlanggar iceberg, kapal dah start senget (ok la tu sebagai permulaan). Tapi aku start tak tahan nak gelak bila SEMUA orang sempat pakai jaket keselamatan, sama ada orang miskin mahupun kaya (lain gila ngan versi baru punya). Air pun takde yang masuk dalam kapal walaupun sikit. Pastu background dia senyap gila, yang dengar suara pelakon je & bunyi siren emergency kapal. Takde orang yang lari2 kat belakang, yang ada pun macam standard orang jalan-jalan kat pasar malam Malaysia je. Pastu takde tunjuk scene orang mati, cuma nak bagi 'real' sikit kot, dia pun tambah la tompok2 hitam sikit kat muka pelakon2. Lagi satu, takde langsung kegoncangan berlaku, hanya kapal sahaja yang senget sampai la Titanic tenggelam. Jangan risau, sebab orang yang naik bot emergency semuanya selamat menjauhi Titanic yang semakin karam, dengan gaya mendayung yang sangat relaks. Oh ye, muka heroin dia masa nak tinggalkan hero (heroin sempat naik bot) tak macam yang versi baru punya. Riak muka sedih yang sangat sikit, dan takde air mata mengalir serta muka tak panik langsung (merelakan pemergian agaknya).

Disebabkan kepala aku sangat la berat dan pening sebab tahan ngantuk, aku tak tengok cerita tu sampai habis. Conclusionnya, aku tak tau apa dah jadi ngan Jack (dalam cerita versi lama, nama laki tu bukan Jack kot). Nama perempuan tu Anette.

Oleh itu, sama-samalah kita bersyukur dengan kemajuan dalam bidang perfileman pada masa ini, yang mampu membuatkan kita ada feeling seolah-olah kita yang mengalami situasi itu.

*Tetiba aku rasa nak tengok balik cerita Titanic 1997 punya. Info buat sesiapa yang belum tahu, Titanic karam pada tahun 1912, lebih kurang 100 tahun yang lalu.*


Apa-apa yang kita nak buat, kena ada PLAN! [betapa lambatnya aku, baru nak plan cuti ni, sama waktu dengan budak2 yang baru balik PLKN - baik aku volunteer je gi PLKN. huh~]

First skali aku nak senaraikan benda-benda yang paling aku takut & gentar sekali dalam cabaran hidup ni.

Hari tu ada universiti swasta (Linton University College- tak femes sangat pun, katanya ni universiti baru ek?) call aku. Macam biasa, dia offer la macam-macam course kat mana-mana bebudak lepasan SPM yang terpilih kununnya. And guess what? Aku di'offer' bidang NURSERY. What the??....
Apa kaitan universiti nih ngan benda yang aku takutkan ni? Terus terang aku cakap, jantung aku berdegup laju sangat-sangat masa dia speaking ngan aku (he's a chinese). Alhamdulillah, aku berjaya berlakon poyo boleh speaking (padahal soalan senang je dia tanya). Tapi pape pun, setelah aku renung balik diri aku ni, baru aku sedar betapa rendahnya tahap IQ aku bab2 English nih. Nak dijadikan cerita lagi, aku ni dah le lepasan SPM, nak interview pun kena pakai English gak. Ni belum masuk U lagi, kalau masuk UIA confirm2 kena belajar speaking dengan lagi telus. Bila besar sikit lagi, nak KERJA pulak. Kalau dapat kerja mewah2 (angau gilak), of course ah kena jumpa ramai lagi kaum kerabat yang berlainan bangsa & agama, kena speaking gak. Kesimpulannya, sama ada aku suka atau tak, ENGLISH tetap kena masuk dalam to-do-list aku.

So my first plan, I want to learn to SPEAK in English. (aku tanak STUDY english - grammar & what so ever). Aku nak belajar speaking je. Alhamdulillah, Allah tu Maha Memberi Petunjuk. Satu hari, member aku (Syafa) ada share satu video pasal how to speak english fluently . Baru je tengok first video, aku dah rasa teruja gila nak tengok yang second punya. Maybe aku rasa camtu sebab methods yang dia ajar jauh beza kot ngan yang aku belajar kat sekolah. Semuanya ada 7 rules, salah satu yang aku sangat suka - BURN YOUR GRAMMAR & TEXTBOOKS (memang berlainan sangat2 dengan kat sekolah punya kan?)
So kepada mana2 rakan taulan yang berminat nak improve English, jom lah kita sama2 follow & subscribe video2 ni. Oh ye, meh aku perkenalkan manusia yang dah inspire aku untuk blajar speaking ni ;

Nama beliau, AJ Hoge .
(Walaupun dia nampak macam tua sikit, tapi dia sangat BERSEMANGAT!) thumbs up~

Second plan, aku nak explore pasal Maths (bidang yang aku harapkan bakal bawak aku ke kemuncak kareer ku). Seriously, aku nak sangat2 tau applications dalam Maths & Addmaths yang aku dok belajar selama nih. Pasal ni, aku takleh cerita lebih detail sebab aku tak nampak lagi apa yang aku bakal tau (ayat macam biasa, saja nak suh korang makan panadol).
-yang ni aku cerita lain kali ah, sebab aku SURE 100% kalau ada mana2 pembaca yang benci Maths, dia takkan baca part ni.-
ok, next~

Third, walaupun aku agak segan sebenarnya nak cakap, tapi aku betul2 nak buat pengakuan, bahawasanya aku sangat berangan nak hustler dalam game Fifa. (bagi yang belum tahu, aku ni salah sorang game addicts)
Sebenarnya, semangat aku start berkobar-kobar lepas tengok gambar ni. keh3.
Yang pasti, dari dulu sampai la skang, aku bebal gila nak main game nih. *Am, boleh kan tolong daku? :D*

OKAY! enough. Setakat ni tu je yang aku nak tekankan dalam plan cuti aku.

#Well, aku tengah belajar buang dia jauh2 dari hidup aku. Susah macam mana pun hidup, kena teruskan gak kan.. ramai lagi orang yang tunggu aku kat depan tu, especially dia.. :)

percaya atau tidak, camtu le hati aku sekarang nih..

penuh dengan kebencian, sedih, marah, dendam..
nampak sangat setan dah start kuasai aku.. semua benda yang aku buat ada je tak kena..
susahnya nak hidup, bila kita membenci yang teramat sangat kat orang yang sepatutnya kita sayang..
susahnya nak hidup, bila 1/3 daripada 24 jam yang kita ada, diluangkan bersama orang yang selalu sakitkan hati kita..
susahnya nak hidup, bila bangun je dari tidur terus tatap muka orang yang paling kita tak suka dalam hidup..
susahnya nak hidup, bila kita takleh lari & tak mampu buat pape bila kita rasa macam nak tumbuk je muka orang tuh..
susahnya nak hidup, bila kita dah try lembutkan hati kita untuk maafkan orang tu, tapi hakikatnya dia akan sakitkan balik hati kita..
lagi susah hidup nih, bila kita pendam semua rasa yang kita ada sampai bernanah hati, dan sampai sekarang orang tu buat tak tahu & tak kesah pun..

SUSAHNYA BILA SAKIT HATI NGAN ORANG LAIN!

kadang2 aku harap dia akan mati @ berambus dari hidup aku selama-lamanya, tapi aku tau doa yang tak elok tak dimakbulkan.. adakah aku termasuk dalam golongan yang teraniaya?

hidup ni memang susah, pandai-pandai la nak hidup..

2 bulan aku tak update blog.. selama ni kalau bukak blogspot pun sebab nak blogwalking, follow cerita-cerita budak2 yang rajin update blog macam azleen , izzat , syue , am dan kawan2 lain.. skang ni macam-macam cerita kat blog izzat, tapi mostly of course la pasal PLKN kan.. :)

sometimes tu bila aku baca, pening gak la.. tak paham istilah2 cheers & pelbagai ilmu sulit apa tah yang diorang blajar kat sana. Dengar cerita kawan2 aku yang gi PLKN semua happy, kecuali Amy ek? hmm.. dia bakal di'interview' oleh aku masa ambik result nanti..

asal blog aku senyap je?
banyak masa aku dihabiskan kat luar, tolong abang aku berniaga dari 6 petang sampai 2 pagi.. lepas subuh pun tidur balik selalunya (serious penat gila).. bila bangun terus online, cari kerja2 yang patut dibuat.. sampai aku takde masa nak luangkan untuk update blog. Lagipun, takde benda sangat aku nak khabarkan kepada hangpa semua. Same story everyday, takde benda special pun nak kongsi. Kalau ikutkan adrenaline aku sekarang nih, aku nak je berkempen pasal pilihanraya kat sini.. tapi bila kusedari hakikatnya ilmu kat dada aku pasal politik ni tak cukup menebal, rasanya aku tak layak lagi & tak bersedia nak berhadapan dengan perbahasan manusia2 yang taksub kerajaan & taksub pembangkang.. bak kata Shirou, dakwah kena ada strategi.. serious kepala otak aku tengah risau pasal pemimpin Malaysia sekarang ni.. lagi jahil daripada budak2 sekolah pondok rasanya.. huhu.

2 hari yang lepas aku baru dating ngan kekasih aku, Hanan. hehe. jangan jeles ye. Aku yang paksa dia datang sini dari Ipoh semata-mata nak jumpa dia.. semua bayaran ditanggung oleh aku (kecuali tambang datang sini).. tapi sehari memang tak cukup ah, tak rasa pape pun.. ok la daripada tak jumpa langsung kan.. walaupun korang semua dah tau, aku tetap nak bagitau bahwasanya aku rindu kat dia yang teramat sangat.. sekarang ni baru la aku start nak hargai semua masa yang aku ada kat SMAPK.. kat situ dia sentiasa ada kat sebelah aku, tak payah nak pikir pasal tambang ke pape ke kalau nak jumpa..
manusia memang camni kan? tak pernah rasa puas..


sekarang aku masih blur pasal masa depan aku, rasa macam rugi gila cuti kat rumah ni.. kalau ikutkan perancangan aku, macam2 research aku nak buat.. tapi Allah tengah tunjuk sumting kat aku kot, sebab banyak perancangan aku terhalang.. apa2 pun yang jadi, mintak2 la aku sentiasa berada dalam rahmat Dia.. tetiba rasa tak sabar nak masuk U.. cepat laa! nak lari daripada hidup di sini?.. hmm.. ntah la..

-mengenang nasib sendiri, sampai bila takkan habis.. gerak satu langkah pun jadi la! please..-

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini