[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..


Fuh~ Akhirnya ada gak masa untuk blogging setelah berhempas-pulas settlekan jadual2 & blablabla.. Orait, seperti yg penah dinyatakan, aku ambik Foundation in Engineering under MARA Scholarship.. spesifik kat Chemical Engineering.. Beberapa hari sebelum masuk sini, aku habihkan masa lebih daripada 5 jam untuk search pasal life kat UTP. Macam2 la yang aku taip, "my first day in utp", "life in utp", "aku budak utp", "kediaman utp" and so on.. Results = *nothing*. Kalau ada pun, kurang memuaskan hati aku. Hilang rasa excited aku nak masuk UTP. So aku decide awal2, aku nak update blog pasal UTP bila aku dah boleh online kat situ.. Harap2nya niat aku ni membantu generasi akan datang yang terlalu-amat curious terhadap UTP. Okay, kita proceed ye;

#LANDSKAP
Firstly, of course la kena tau pasal tempat dulu kan.. alamat takyah betau la, takde masalah kot untuk gi kat web UTP.. Aku citer pasal pemandangan kat sini je la. Tempat ni memang jauh kat ceruk kampung, dan nampak macam mini MSC. Kalo sape2 yang dah pasang niat nak berlagha2 tu, cancel je la. Tempat hang out paling dekat pun stesen minyak Petronas je. Hari first, registration kat Dewan Canselor. Macam STADIUM beb kebesaran bangunan nih.. Canselor Hall nih dok seberang ngan library a.k.a IRC (Information Resourse Centre), under one roof.. Ni ha gambar Chancellor Hall, credits to Jihan ;

Masa hari first nak gi kelas, jenuh aku mencari.. Hari ni hari ketiga, & alhamdulillah aku dah hapal la jugak sikit2 peta kat sini. Untuk budak foundation, kelasnya dekat2 la gak ngan hostel. Bila dah up sikit, kelas makin jauh & memang korang kena beli Kancil ke or mana2 kereta cikai supaya takde orang nak curik~ Bila masuk sini, aku dah start menaikkan speed aku berjalan.. Dengan kelajuan tersebut, maka aku akan sampai ke kelas kira2 7-8 minit. Dan yang agak mencabar, bilik aku dok kat tingkat atas sekali :)
UTP Map. Aku dok kat Village 2.

#HOSTEL
Pasal tempat tidur pun kena la tau.. Satu bilik ada dua orang je, aku dok kat tingkat atas skali, tingkat 4. Memang lepas balik kelas, sume akan lelah. Meja study, loker ngan katil mesti ar dah ada.. standard U la kan. And guess what, roommate aku oghe klate jugok wehh.. Ex-SCIPP (sains pasir putih). Tandas bersih, ada bilik basuh, tempat sidai baju.. Tapi aku tak sure ar ada ke tak mesin basuh.. Stakat ni ada khabar angin bahawasanya ada mesin basuh kat tingkat 1. Nanti2 la aku explore. Utk iron, aku pun tak tau ada ke tak bilik khas.. macam takde je. Ni pun aku bersyukur sgt2 sebab parents aku sangatla sanggup bergadai duit belikan seterika seketul utk aku.. sob2 :( Kat dalam bilik boleh online, pakai LAN.. beli le cable dia kat koop sebelah CIMB Bank, RM 6.50 je. WiFi ada kat IRC & area sekitar dia je.

#MAKAN
Hehe.. yang ni sangat mustahak! Kat bangunan sebelah hostel aku ni ada kafe. Sebelum tu, buat sesape yang mengharap aku smakin gemuk, aku mintak maaf banyak2 ye.. Bagi aku la kan, nasik lemak, nasi lemak ayam ngan nasik tomato kureng skit ke'umphh'an dia. Hari first, aku makan nasik lemak ayam skali ngan mak ayah. Hari second, aku tak makan nasik langsung. Hari third, aku makan nasik ayam [ni le ranking paling tinggi dalam list aku]. Pastu kadang2 kalo aku malas nak sarapan, aku gi koop beli kuih baulu.. SEDAP GILER! dah ar lembut, cute gile.. ni ha baulunye~
Manis tu of course la kan, tapi sihat la gak sebab ada minyak sayuran [ahha]~ Dah le average aku berjalan dlm sehari tu 5 km (mcm over la plak), konfirm2 ah badan aku melayang kena tiup angin dalam beberapa bulan nanti..

#ORIENTASI
Agak common la kalo korang tengok memang ramai bakal2 siswa-siswi yang SANGAT bencikan orientasi. Kalo kat sekolah aku dulu, namanye MSR (Minggu Silatur Rahim).. Kat sini lak Minggu Aluan Siswa (MAS). Untuk orang yang tak suka rushing macam aku, memang tak seronok. Alhamdulillah, aku masuk lambat skit, so sempat join 2 hari je MAS.. keh3. Bila aku tanya budak2 yang dah lama masuk, lebih kurang je prosesnye ngan orientasi SMAP.. Marah2 wajib ada, dancing2, tepuk2, kena hapal lagu Petronas ngan UTP (tak tau nape aku suke ngan lagu ni), kena solat kat masjid (minggu depan konfirm kosong jek masjid), & macam2 agi.. barang amanah je takde.. so korang takyah risau la kena simpan & jaga lead pensil bagai menatang minyak ke benda sume tu lah.. Ayat2 yang wajib ditengking: "Apa ni wehh, semangat ar skit!", "Korang ni tak makan ke?!" & macam2 lagi ar.. cuma bezanya, instructions diorang majoriti fully in English.. situasi yang sama berlaku kat aku, & aku gak penah wat kat junior2 dulu.. hehe. Sekarang baru aku sedar, hanya orang yang tak join orientasi je akan sedar betapa bergunanya benda alah ni. Korang ingat senang ke terkapai-kapai kat sini? Dah la luas giler kat sini! Pastu tetibe lak dapat tau yang korang kena register blablabla kat mana2 bangunan tah... Nak carik tempat register tu plak amik masa lebih kurang 1/2 jam.. tapi pape pun, alhamdulillah Allah permudahkan urusan aku..

#STUDIES
Haaa.. ni la niat asal kita datang sini, nak belajar :) Terus-terang aku katakan, kehidupan kat U berbeza sangat ngan sekolah menengah.. especially untuk budak2 SBP yang dah biasa dimanjakan. Kat sini, semuanya kita yang atur. Yang paling utama pasal proses blajar kat sini, kena susun jadual leklok. Nanti korang akan dapat satu jadual tetap untuk kelas lecture, and then kena register untuk kelas lab ngan tutorial. Sebelum register ni la korang kena plan leklok, nak pilih kelas lab ngan tutor ni hari apa, waktu bila yang sesuai. Jangan lupa untuk consider waktu solat :) Nampak macam senang, tapi first come first serve. Disebabkan batch kitorang tahun ni paling ramai, so kena berebut ar untuk register. Limit satu kelas 40 orang je. Sape yang kurang bernasib baik tu, selalunya tinggal kelas2 lab/tutor yang akan clash ngan kelas lecture korang.. Penyelesaiannya, Allah yang tolong and you must believe in Him :) Untuk sesape yang terlepas orientasi, baik korang amalkan selalu bertanya kat kawan2 yang dah lama @ senior-seniorita.. tanya pasal apa kena buat, kena beli apa, camne nak hidup kat sini dll. Yang bestnya, NO NEED TO WEAR UNIFORM utk gi kelas.. hehe. (Patin Ainaa Shima, leh kangkang seluas-luasnya?) Buku nota wajib di tangan, sebab banyak giler announcement!

#KOMUNITI
Kat sini bermacam-macam background ade. Oleh sebab UTP ni U swasta yang menerima international students, so yang agak ramainya orang South Afrika le.. ari tu masa aku tengah jalan sorang2 explore UTP, tetiba sorang laki nih tegur. Aku tak sure orang Negro ke orang mana, dia tanya nama aku.. Nama dia Shikhu. [takyah nak gelakkan sangat la kat aku, at least ade gak orang ngorat :P] Orang Arab pun ada gak, matsaleh pun.. (Isha sonok ar nih). Berdasarkan pemerhatian aku, boleh cam ar anak2 orang kaya.. U swasta la katakan. Tengok gaya jalan ngan cakap pun leh tau. Tapi kat sini terjaga la gak, dengan bantuan Rakan Masjid.. Makcik sapu kat sini baik2, pak guard pun baik, tapi STRICT giler! Kalah pak guard SMAP.. kalo pakai selipar ke gi blok akademik, kena denda RM20 kot. huhu~


Pape pun, aku bersyukur sebab di sebalik dugaan yang aku dapat, Allah mesti akan bagi penyelesaiannya.. Thanx to Kak Ili especially, sebab banyak membantu..hehe. Baik betul beliau nak bagi buku free kat aku :) InsyaAllah, hari-hari aku akan jadi smakin baik~

kawan: "Mesti aktif sukan en".
aku: "Sebab?"
kawan: "Tengok cam ganas semacam je jalan"
*dah dua orang cakap kat aku camni.. what daa??


Tengah on the way balik KL dari Ipoh, tetiba Anan 'call', dia kata aku dapat MARA. Dengan penuh kepelikan aku suruh dia check lagi sekali. Dia kata memang aku dapat. Yang aku herannya, aku dah le tak gi interview, camne ar tetiba leh dapat? Aku still was-was, lalu mintak tolong Patin checkkan.. Dia kata aku dapat, & budak yang apply PIDN (Program Ijazah Dalam Negeri) takyah gi interview. Hoho. Kat sini aku nak selitkan sikit, untuk sesape yang belum tau, Puduraya baru nih kat Plaza Rakyat, bukan kat Pudu. So yang naik LRT nak gi Puduraya tu waspada sikit ye.

Orait. Sampai je kat gerai aku berniaga, terus aku on laptop. Tadaa~~

Foundation Engineering UTP? hoho.. Tak pernah aku terpikir nak jadik engineer seumur hidup aku. Kalau setakat nak jadi mekanik tu penah la gak masuk list cita-cita aku. Tapi aku bersyukur, sebab aku takyah belajar BIO! Yay~ Mak ayah aku pun apa agi, setuju je ar.. Ye la, dah la kat U swasta yang diiktiraf, dapat tajaan lak tuh.. Rezeki jangan ditolak, maut jangan dicari. Tapi yang toughnya, kena study hard & struggle sampai bulu betis tercabut ah.. Kalau tak botak le bapak gue. Dan lagi satu, kat salah satu borang tu ada tanya 3 pilihan program yang aku nak study kat UTP. Kalau bab2 ni, ICT je la yang aku paling minat. Tapi ICT under Foundation Technology, sedangkan aku foundie enjin. sob2 :( . Elektrik aku tak minat, Petroleum pun sama.. Petroleum Geosains apetah lagi.. yang tinggal menjadi pilihan aku hanyalah Chemical, Civil & Mechanical.. Tiga-tiga course ni agak ok la bagi aku, cuma concentration minat aku yang berlainan skit antara semua tuh.. Takpe ah, yang penting aku nak tanam azam baru, aku tak nak apply cara aku study masa sekolah menengah kat U nanti.. Aku tak dapat decide lagi nak spesifik course apa untuk ijazah nanti, tapi aku berpegang kat kata-kata kakak aku.. "Kau belajar je elok-elok, score semaksima mungkin, pastu kau tinggal pilih je nak ambik course apa.. Nanti masa study kau sendiri akan sedar kau minat bidang apa.." Matlamat aku sekarang >> STRUGGLE!

*antara moto hidup aku : "Jangan berharap sangat kalau rasa benda tu mustahil". Dan aku rasa agak susah bagi aku untuk tukar ke course ICT. huk2 :( UTP, I'm coming!

Mood tengah baik, better than yesterday. Allah aturkan segalanya, dan semua yang aku harungi lagi senang daripada yang aku sangkakan. Berbalik kepada tajuk asal,


Kenapa aku takleh jadi debater?

#1st skali, aku seorang yang sangat malas membaca. Akibatnya, aku ni bukanlah termasuk dalam golongan yang informative mcm Ama, Wawa, Patin, Kuping dan lain2 makhluk. Kecuali kalau benda yang perlu dibaca tu benda yang aku minat, insyaAllah sampai ke titisan dakwat terakhir pun akan ku sentap. Macam yang korang tengok, pendebat2 hebat memang banyak kena tahu isu semasa. Apa yang jadi ngan ekonomi negara, sekolah harapan laa, NKRA la amende tah lagi.. Dengan perangai aku yang macam ni, aku boleh jadi debater, tapi debater yang busuk. Sangat hamis.

#2nd, kelemahan komunikasi aku terletak pada mulut. Especially kalau pasal benda2 skema & formal nih. Kalau setakat nak pujuk kawan ke, aku ok la gak *pendengar yang setia?*. Tapi kalau nak cakap pasal benda yang aku tak suka, memang hancuss. Aku tak tau la apa penyakit aku, kalau nak luahkan apa yang terbuku kat fikiran melalui mulut, memang aku lembab skit. Kalau ikut bahasa pendebat : "Saya bukanlah seorang yang kemas melontarkan fakta". Impulse memang susah nak sampai kat mulut. Memang terbukti la aku satu geng ngan Cupin, ahli kelab PLBS (Pending, Loading & Buffering Society). Tapi buat sesape nak upah aku jadik tukang laser, aku layak rasanya. Perli orang merupakan satu 'kelebihan' diriku. [ish3] Kalau nak yang cemerlang punya, suruh aku tulis via surat @ emel. Konfirm masuk Dewan Siswa. Bakat aku bukan di mulut, tetapi di tangan.

#3rd : Low self-esteem. Aku rasa sangat sedih bila dengar ayat nih ; "Apa? Tak dengar laa.. ulang balik". Huh~ Nape tah rasa macam kuciwa sungguh. Aku rasa aku dah try sehabis baik dah kuatkan suara. Dan orang kata aku cakap tak jelas. Huk2 :( Ni pun salah satu sebab aku rasa macam tak sanggup nak hadapi interview. Tapi aku bersyukur gak, sebab suara aku yang slow ni la tyme borak aku takde la macam nak wat announcement gayanya. Aku boleh berdebat, tapi bukan dengan cara yang sopan (perkataan sebenar, carik gaduh).

#4th, yang ni sebenarnya macam takde effect sangat (kot?), mungkin boleh menyokong hujah je walaupun sikit. Tak kira la waktu aku excited, waktu aku penat, waktu aku sedih, sweat gland aku akan aktif secara tak langsung. Even time aku relaks pun leh jadi camtu gak. Tapi bukan di ketiak, di muka saja [aku tau korang dah start pikir yang aku ni baeng kan]. Tak caya? Try with a simple test. Bagi aku minum air masak segelas, konfirm 4 saat lepas tu aku akan berpeluh yang amat. Tak manis la kan, tetiba je sorang pendebat perempuan berair-air mukanya. Penah ke korang tengok Ama camtu? Malu mak eden nengok, tak sanggup ngaku anak masa berdebat.

Well, aku sebenarnya ada menyimpan angan-angan nak jadi pendebat *rasa cam malu plak*. Tapi, aku tau keupayaan aku bukan di situ. So kepada mana2 pendebat negara, aku tabik keras kat korang! Especially stok mulut2 pedas tu, memang aku kagum abis. Buat mana2 sedara yang still berminat ngan dunia perdebatan nih, follow la blog ni ye>>> SalahTaip

Tak sangka ada gak citer camnih.. huh~ *geleng-geleng*


Start dari malam semalam, mood aku tak berapa baik. Aku ngantuk gila sebenarnya, tapi aku sempat lagi nangis teruk gila sebelum tido, jadi bengkak la mata aku macam panda makan buluh esoknya.. Aku tak tau nak hilangkan kesedihan camne, seriously takde benda best aku nak buat kat rumah. Tyme tu ada 2 perkara je yang terlintas kat kepala aku; 1st, nak gi Perak jumpa Anan. 2nd, nak hangout sorang2 kat mana2. Dan kedua-dua perkara tersebut sangatlah mustahil untuk dilaksanakan.


So, untuk meredakan kedukaan dalam diri aku, aku try la bukak beg kenangan aku. Dalam beg tu, banyak gila barang2 yang kawan2 aku bagi, especially kad-kad beday @ kad raya. Jangan risau kepada sesiapa yang ada bagi hadiah kat aku, aku simpan sampai bila2. Alhamdulillah, akhirnya terukir gak senyuman yang aku rasa cukup ikhlas kat mulut aku.. Rasa macam bodoh gila tengok lawak kawan2 aku kat kad nih. Mad Isa design kad beday labah-labah 2 tahun beturut-turut untuk aku [kureng asem sungguh]. Orang yang paling banyak bagi kad kat aku, Nasya Seman. Setiap tahun dia akan bagi kad beday & kad raya kat aku, kecuali tyme Form 1.

Secara tak langsungnya aku rasa rindu gila kat SMAP. Aku rindu diri aku kat SMAP, tak macam kat rumah ni, memboringkan & menyedihkan, sangat2 suram. Aku rindu time pagi2 gi sekolah lambat, & aku tak suka jadi orang yang terlalu ikut peraturan a.k.a skema [obviously, aku ni bukan la orang yang baik]. Aku ingat lagi time Form 3, aku ngan Izzah wat hal kat mikrofon asrama. Buat announcement merepek. Masa buat tu tak takut, lepas je buat memang aku cuak gila *sambil gelak2. Seb baik la ada Geng Asmaul Husna di sisiku. Kitorang ni kadang2 anti skit ngan naqibah yang pelik2 & over, tu kot yang membuatkan kitorang satu kepala. Start je teringat kat Nasya, ada satu kenangan buruk yang aku takkan lupa sampai bila2. Aku ingat lagi, camne la aku boleh bodoh sangat gi bersekongkol dengan senior provoke kawan baik sendiri. [kalau ko tengah baca ni Nasya, ni kes kat buaian tu ha]. Lepas je jadi benda tu, aku rasa bodoh & menyesal sangat, aku dapat bayangkan camne perasaan dia, kawan tikam dari belakang. Kawan yang selama ni sokong, tetiba je berpakat ngan musuh kita untuk jatuhkan kita. BODOH PUNYA ASLAH! Nasya, aku mintak maaf sangat2.. Aku memang bukan kawan yang baik, selalu buat baik, tapi once aku sakitkan hati orang, mesti luka yang aku toreh tu meninggalkan kesan yang dalam sangat. Benda yang sama jadi lagi kat teman rapat aku, Hanan. Apa gunanya buat baik banyak2, tapi bila sakitkan hati orang, jadi teruk gila. Aku rasa better sakitkan hati orang banyak2 & tak menyakitkan sangat daripada jadi macam yang aku buat.

Huh~ sesal dahulu pendapatan, sesal sekarang takde guna dah.. Aku bersyukur sangat kawan2 yang aku sakitkan hati tu still terima aku dalam hidup diorang.. Nasya, thanx a lot. Hanan, you too.. Sorry for every single thing that I've done. Terima kasih sangat2 kat kelembutan hati korang..

*Sorry, aku rindu gila kat korang...


Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini