[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..


Tengah syok2 jalan kaki sampai bilik, tetiba ternampak corak ni kat lantai ;
"Eh, macam pernah kulihat.."

Masuk2 je bilik, terpandang workbook Pre-Calculus & Calculus ;
"Aik? Cangkerang nih lagi? UTP memang sangap cangkerang ke ape."

Anda berasa begitu hairan, lebih2 lagi bila memikirkan apekehenye Sir Sam pilih gambar cangkerang buat kulit buku matematik. Kalo kat buku biology tu ok lagi ye dak.

Haaaa.. mai aku perkenalkan mamat nih.
Suatu masa dulu ada sorang Mathematician Itali nih, nama dia Leonardo Pisano Bigollo. Nama baby dia Fibonacci. Kan comel tu. Sebenarnya aku tak arif sangat sape yg first2 yg buat teori ni. Dalam buku Fibonacci yg bertajuk Liber Abaci (1202), Fibo ada selesaikan satu masalah yg libatkan population arnab, based on idealized assumptions. The solution, generation by generation, was a sequence of numbers later known as Fibonacci numbers. *ayat wikipedia. haha.

Camni ha teori beliau.
"In the Fibonacci sequence of numbers, each number is the sum of the previous two numbers, starting with 0 and 1. This sequence begins 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987..."
Maaf la garis merah tu buruk sikit, aku yg lukis. hehe



"The higher up in the sequence, the closer two consecutive "Fibonacci numbers" of the sequence divided by each other will approach the golden ratio (approximately 1 : 1.618 or 0.618 : 1)" - okay start yg ni serious aku tak paham dah. Nak tau lebih lagi, sila search Golden Ratio.

Budak2 Foundation UTP, sila buka buku Calculus anda & lihat lambang ini. Sama kan? ;


Jap2, apa kaitan cangkerang tu ngan Fibonacci nih? Favourite food?

"The Fibonacci numbers are Nature's numbering system. They appear everywhere in Nature, from the leaf arrangement in plants, to the pattern of the florets of a flower, the bracts of a pinecone, or the scales of a pineapple. The Fibonacci numbers are therefore applicable to the growth of every living thing, including a single cell, a grain of wheat, a hive of bees, and even all of mankind."

Jadi begitulah al-kisahnya.. Sebenarnya first tyme aku dengar pasal Fibonacci ni tyme tengok Criminal Minds, kalo tak silap aku dalam Season 4, tajuk episodnya "Masterpiece". Tak ingat la episod berapa, episod 8 kot. Sila2 tonton, sangat menarik. Tak tipu.
Ni ha penjenayah tu. Henry Grace.

Pastu kawan aku pun ade gak buat Islamic Speech Review pasal Golden Ratio, dapat dari dokumentari Harun Yahya. Ujung minggu ni nak dengar :)

Sori ye kalo penjelasan aku hangit sampai takde sorang pun yg paham..
Sumber utama: Abang Wikipedia

1 KOMENTAR:

ouh, i see,.nice info:)

Post a Comment

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini