[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

I'm coming home :)
Yup, I'm running away from all these things. Serabut, rimas.
Seriously aku malas nak layan dah. Padan ngan muka hang especially, sape suruh jahat sangat.


I've had enough of everyone.


Hati saya betul2 perlukan rehat. Hati ni kena ubat dgn masakan mak baru ok. I need to relax. I need to shut my mouth for a while. And I need to be with people who don't hurt me. Of course that person is my beloved mother, yg tak pernah aku terasa hati sepanjang aku hidup kat muka bumi ni. My mom is the best!

Malaysia dah terlampau parah. Jumlah macai membanjiri Malaysia lebih kurang sama dgn bilangan PATI kat sini. Dua2 tahap kritikal.

Umur aku dah 20. Lagi berapa tahun je aku bakal tanggung hidup sendiri. Takkan nak mintak duit mak bapak lagi? Nanti aku la pulak yg tanggung diorang. Serious aku takut nak hadapi masa depan aku dgn situasi sekarang ni. Semua harga naik tak ingat dunia. KESIAN KAT BAPAK AKU LA WOI KEJE PENAT2 ABIH CENGGITU JE DUIT


Tambang LRT naik. Tol naik, tiket bas naik jugak tak? Kang beli barang online pun kos tambah gak.


Menteri2 taktau la pi sekolah ke tak

Kalau rakyat komplen kos sara hidup tinggi tak mampu bayar sebab tanggungan ramai, kang menteri jawab: "Kalau taknak susah, jangan buat anak banyak." Pfff

Ah Cai lak mai bekap berduyun2. Bak kata orang ramai, sekarang je merungut. Karang sumbat brim 600 terus lupa semua benda. Padahal depa dah sedut beribu2 dari mak pak kita. Padan le otak tak berkembang, tengok hang follow sape kat twitter fb pun leh tau. Hari2 kena suap ngan benda2 camni. Kot ye pun nak bekap jgn le nampak bebeno bebal tu



Tu la dulu Abang Rafizi buat video tutorial nak urus ekonomi negara semua buat bodoh. Goblok.




Aku marah lebih sebab kesian kat mak bapak aku. Lantak lah sape korang tua ke muda ke. Sampai hati kome semua buat mak pak aku camni. Yang kaya-raya tu dok diam ah kome tak rasa pape!



"Saya hidup untuk mengumpul hutang?"

Hari ni kita borak unsur2 'hiburan' sikit.

Jeng jeng jeng den terjumpa post ni;

Utk bacaan penuh & video sila klik di sini

Prof Dr. Muhaya ni pernah datang UTP bagi talk. Serious best, tyme dia cakap kat atas stage tu memang gua tenang je mendengar, takde rasa nak membantah sikit pun. Siap beli buku terus mintak otograp lagi tu. Kalau boleh nak dia datang lagi, jumpa face-to-face lain ngan tengok kat tv. Mak aku pun respek gila kat dia ni.

First skali yok tengok respon @malaysian_gags ngan @sukanstar pasal isu ni:

SukanStar hiburan dikala kuduka

Komen2 paling 'win' kat status fb SukanStar mengikut ranking;

Isi2 yg Prof M cakap tu betui dah, tapi tak kena tempat la.. Salah betau orang, salah ulas isu.. Pi tegur menteri2 hat zalim memerintah taknak berpikior tu takmo plak

Tapi akhirnya, aku decide utk pandang sebelah mata je kata2 Prof ni.. apply kat benda lain. Maybe dia tersilap utk kali ni je. Banyak lagi ilmu yg dia ada, yg aku boleh pakai. So anggap la benda ni sbg hiburan minum petang je ok?
Sian Prof. Bersabarlah wahai Prof!

*Yang tak bestnya pasal ni, cai dah ada modal baru nak support semua benda naik.. (walaupun bodoh hakikatnya).



Sedang menaip live dari Kafe V3, sambil2 siapkan report Unit Operation Lab I. 

Mr. Z agak kejam, esok ada lab test. Esok jugak la kena hantar long report. Tapi takpe, kita ada labmate yg hebat especially GKS. 

Part aku sikit lagi nak siap, kena tunggu deme siap dulu baru boleh completekan part aku. Sian kat diorang bertungkus-lumus berusaha nak cantikkan data.

Next year sambung Unit Operation Lab II pulak. Ayuh bertatih-tatih menuju kecemerlangan

Labmate Unit Operation Lab I

Labmate Analytical Chemistry
Dgn total 14 eksperimen kesemuanya, saya dan rakan2 seperjuangan survived sesi lab utk sem ini. Doakan saya lulus lab test esok

I'm gonna take a few minutes to promote my SMAPK friends' business.


I don't know 'Sikat' stands for what. but 'PAK' stands for Pacat-Ari-Kaban. 3 of them, are living their dream together! 
Dulu2 diorang ni dok buat majalah sekolah je, buat video2 utk event, beli kamera amik gambar edit2 post kat fb.. Last2 bukak studio sendiri kau, haaa. Of course I'm happy for them, ingat senang ke nak buat benda2 ni? RESPECT!

They provide high quality photography & videography services for wedding or any events, as well as do product photoshooting at studio for any product. Servis insyaAllah terbaik punya, kawan aku kot..

PAK Sikat Production social media;
-------------------------------------------------------

I have this new dream, which I think is quite difficult to make it into reality (the main problem is I just don't have enough courage to start it). But I believe this dream is realistic. 
Dream is one of the best gifts from God, u can't imagine how great dreams can motivate some people. Orang paling malas kat dunia ni pun boleh berjaya, kalau diorang betul2 ter'motivate' dgn impian diorang.

May Allah ease each of my friend's journey in achieving their own goals & dreams of life :)

It's 1.39 am. I'm waiting for UCL match - Real Madrid vs Copenhagen for about 2 hours more. We qualified for the next round, hoping Juventus will join us. 

Okay cerita UTP lak.

I have this one cool lecturer called Mr. Z, just now I found his 3rd blog. Camne dia boleh rajin gila update ketiga-tiga blog tu HARI-HARI? Seriously, I salute u boss. Idea mencurah2.

Aku pulak, hectic days after week 7. Lagi 2-3 minggu je nak final exam. Esok kena hantar assignment & siapkan long report, lusa ada lab test. Minggu depan ada dua test lagi. Lepas satu kerja siap, satu kerja lagi datang. Penat GILA (walaupun tak buat pun keje sebenarnya wakaka). Penat berpikir je sebenarnya, last2 aku buat keputusan utk abaikan je semua tu. Kah3. [camni ke gaya nak jadi chemical engineer? hish]

I am that kind of person that can get EASILY distracted. 
My main distraction now: Football (especially RM) - makin menjadi2. After La Liga, EPL. After EPL, UCL. After UCL, World Cup. Pastu datang balik La Liga. HOW DA HECK AM I GOING TO GET RID OF THOSE BEAUTIFUL THINGS EASILY?! But seriously, u got to admit that footbal is AMAZING. You'll learn a lot of things from it.
Lagi2 baru2 ni, I got appointed as one of the admin for Malaysia RM fb fanpage & twitter (serious rasa macam kerja betul dah). Disebabkan rasa 'ter'tanggungjawab yg amat besar, I became too focused with those so-called-jobs. Ada masa free je, gua update. Even tak free pun, aku curi masa gak utk update. Ofkos lah masa study aku yg terkorban last2.

I really2 need to get my student's life back. Motivation utk belajar dah datang, pastu tetiba lesap, dgn mudahnya dia hilang. Nak belajar tu still rasa seronok, cuma tang nak kena buat kerja sekolah tu dah start rasa malas dah (padahal dari dulu cenggitu).

Dear Allah, please help me in stabilizing my life, focusing on the most priority things but still enjoying my hobbies & interests.

*La Decima*


Convofair and Clasico. Big events in last weekend.

Sebelum Convofair sempat main futsal sat. Enactus UTP Futsal Tournament, CBB champion beb laki pompuan! :D

The Champions. Awesome team.
Convofair tak semeriah yg tahun lepas, tapi still ok la.. Riuh-rendah abis jalan2 ngan budak SIFE (don't know why I prefer this name rather than 'Enactus'). Dua hari jadi liar, pukul 3-4 pagi baru tidur. Nasib baik sempat siapkan projek Separation Process. Bought a new Real Madrid jersey with Varane's name on it :)


Rakan2 peliaran yg joyah

Turut sama meliarkan diri. Turut joyah.

Sad thing is, no one knows who Varane is. How come you guys never heard of one of the young talented defenders in Spain? He scored in the last El Clasico man! He's great & unstoppable when u combine him with Ramos.

After habis pusing2 Convofair, pi lepak kat Hafiz Tomyam sat. Watched Real Madrid-Barcelona match with Nur Kasih kids (Azim & Qayyum). Carlo's formation surprises everyone, quite disappointed. Tak nak dah komen pasal match hari tu, penat. Everybody knows what happen actually. So no need to debate about it anymore. The match ended with 1-2, which is not a good result. Left 6 points behind Barca. But glad Jese scored a goal on his Clasico debut! 

---------------------------------------------------------------

-Selamat bergraduasi senior2ku
-sape2 tolong la bagitau aku camne nak resize gambar kat Blogger ni! Besar gedabak gambo :(

*Big Boss approved the new Twitter account. Yeyeahhh I'm coming MRMSC!

Dari sem lepas lagi aku cukup takut ngan subjek Thermo. Senior2 duk cakap ni Killer Subject. Aku pulak memang 'kebetulan' lemah bab2 ngira energy ni. Heat Transfer pun lepas cukup2 makan je, cemana gamaknya dengan Thermo yg 4 credit hours ni?

Alhamdulillah everything went good (setakat ni), much better than what I expected. Tak rasa sesak nafas sangat belajar, lecturer pun superb okay (some didn't think so).

The sad thing is, there's ONLY 2 weeks left with Dr. Moni :( 

I really hate this 'switching-teacher-things'. Just when I'm about to adapt the learning style, the new lecturer came. It's not good for the students you know

-------------------------------------------


Oh yeah I changed my blog link/address. Yg dulu tu macam kebudak2an lak. Kah3



*Just created the FB group. May Allah ease everything :)

It's been a while since my last post. I don't have much things to tell, same routine everyday. But this one, is completely unbelievable. 

Right now my hobby is READING. Sampai skang aku tak percaya yg aku akan ter'addict' ngan buku. Ada masa lapang je aku terpandang buku atas meja, aku bukak aku baca. Laptop dah dilupakan, kadang2 je aku bukak. Kalau bukak laptop pun sebab nak tengok Criminal Minds or Sherlock series.. so sama je la kan?

What I love about being a book person is, I talk less. Kalau tak sepanjang hari mesti aku bercakap je tak kira happy ke sedih ke. Penat sebenarnya tau tak? Banyak energy habis.. Bila banyak energy habis, kena makan banyak, duit pun banyak habis. Maybe sebab tu la berat badan aku tak naik2. Haihh.. penat dah makan macam rimau.

Second, I like it when I'm 'quieter' because I tend to think more and my brain works all the time. Well just admit it, all of you will be less annoyed when I shut my mouth right? So it's good for the whole community actually.

-----------------------------

Before this I only read Detective Conan comics. Thanks to Sir Arthur Conan Doyle for the wonderful work, aku dah start beli buku2 Sherlock Holmes. Ada satu buku tu dah macam kamus dewan, semua 4 novels & 5 short stories collection dia sumbat dalam tu. Of course la aku tak bawak datang UTP, confirm2 tak baca [dah la berat gilak]. I just completed A Study In Scarlet last week.

Skang aku tengah baca short stories Sherlock (versi BM), sambil2 baca buku ni:
Serial Killers. Ni lah hasilnya kalau tengok Criminal Minds setiap masa.
Criminal Minds + Sherlock mode activated. Goodbye world

*Tak paham la dengan orang yang minat squash ni.
*Asal kau suka sangat baca novel ah?
*Amende ar budak ni dok tengok orang baling2 bola. Bukannya buat apa pun.
*Apa tah yang best sangat kat lagu rock ni sampai Milah tergila2 dengar.
*Bosan ah bola jaring.


Yup, bentuk soalan2 camni pernah gak bermain kat otak aku -dulu. Pelik aku tengok apa la yang lawak sangat ngan Maharaja Lawak tu sampai terkekeh-kekeh orang tengok. Running Man pun sama [me no sense of humor?]. Tapi aku still dengar gak lagu2 Korea okay. I prefer pop music more. Apa2 pun bagi aku lagu Indon gak terbaik! 2nd ranking lagu retro (Melayu & English) - old but gold.

Lain orang lain personaliti, lain minat. Aku betul2 sedar benda ni kira2 beberapa bulan yang lalu (kot). Satu hari tu aku punya la enjoy dok tengok cerita Jepun, tetiba someone datang, cakap: "Cerita merepek apa kau tengok ni", and terus blah. Dalam hati aku cakap "How can you NOT ATTRACTED to the funniest story in this world?!". Bila tengok kawan2 aku taksub ngan anime pun aku pelik, apa yang best sangat ngan benda ni?

Sekarang aku dah ada jawapan muktamad - As much as you enjoy watching football, macam tu jugak la orang lain yang minat dengan badminton. I have the same feeling like them >> excited, saspen, etc. You cannot question them.


Criminal Minds - terbaik wa habaq lu!!

2 things I must keep updated in my daily life;
-Football
-Politics
Setiap hari WAJIB ambik tau pasal salah satu benda tu, kalau tak aku rasa hari tu tak best. Kalau takde internet, aku akan tunggu berita. Lepas cek update kat fb ngan twitter semua, rasa puas hati yg teramat. Sanggup scroll sampai bawah sekali. 

Bola - Seronok tengok skil yg style gila, rasa semangat bila ramai2 sokong team yg sama. Now I'm happy enough because there are many Madridistas who keep sharing infos, and I got the chance to chat with them everyday! Tak sia2 masuk group MRMSC (Malaysia Real Madrid Supporters Club). Sape yg berminat mai join kami kat fb. Siap ada monthly futsal match lagi tu. Malangnya aku masih segan utk join.
Politik - Some of them inspire me a lot, & ada yg aku minat gila dengar speech2 diorang. Lagi satu aku setuju dengan pesan Mat Lutfi; "Kalau rasa diri tu bodoh, bukak video2 politik kat Youtube, tengok komen2 orang kat bawah tu. InsyaAllah akan rasa pandai lepas tu". Paling best bila baca trolling yg orang buat, aku gelak sebab aku paham lawak dia! hohoho. Adik aku kat sebelah tercengang je bila baca.

____________________________________________

There are no excuses for you to not enjoy this life. Just keep searching, you will find something that caught your attention - definitely. Sekarang gua tengah belajar dengar pendapat orang lain leklok, paham minat orang lain, & terima diorang seadanya. Ilmu Allah tu luas, macam2 benda bervariasi Dia boleh wujudkan.

P/S: Aku tak kenal Milah
P/S/2: Aku tak suka English. Sori sape2 yg terlibat. kah3


Pernah tak satu hari tu korang rasa cam hilang arah, dah tak kenal sape diri korang yang sebenar. 

Ada sorang budak ni. Dulu tyme zaman2 skolah dia happy gila dalam & luar, tak kisah pun orang kata apa. Kat mana2 pun dia menggila. Yg penting dia rasa seronok jadi diri dia. Malas setiap masa merupakan ciri2 utama dia. Selekeh apatah lagi, fesyen diketepikan 100%.

Tapi sekarang, tekanan dari luar menghilangkan ciri2 asli yg ada pada dia. Luar nampak happy, dalam banyak gila risau. Nak malas takleh, lagipun tak elok la malas *ngaku gak akhirnya. Terlalu bingung pikir pasal masa depan. Rasa bersalah setiap masa. Nak selekeh ramai komplen. Kalo orang yg komplen tu dia tak kenal takpe gak, ni orang2 rapat & disayangi lagi tu. Katanya takleh selekeh dah sebab nanti nak kawin. Arghh kawin lagi. Merata2 aku pergi semua nak cakap pasal kawin. 

___________________________________________________________

End of story about 'dia'.

Apa yg patut aku buat kalau orang suruh aku pakai benda yg aku taknak pakai? Salah ke kalau pakai apa yg kita selesa je? Aku tak kesah pun orang nak mekap tebal2 ke pakai belit2 gigi ke, kadang2 tu ada ar gak sakit mata tapi nak buat camne dah camtu perangai dia ye dak? Lagi satu aku taknak ar orang sayang aku sebab paras rupa/gaya etc. Nanti kawin ngan fashion designer ah senang cite, pas kawin mekap la kat aku camne2 pun [idea baru ni].

Rasa cam over la besar2kan benda kecik ni, hahah. Tapi serious aku dah bosan weyy dengan desakan2 ni. Tolong la stop. Banyak lagi yg aku kena fikir skang ni selain KAWIN. 

Tapi serious la, tahap aku paling happy ialah tahap bila aku jadi diri aku yg paling2 sebenar [sori dah lama tak buat karangan ayat pun huduh]. Tak rasa ke puas gila bila kita jadi diri kita sendiri? Tapi skarang, dah rasa lain la diri ni. Banyak sangat kecelaruan hati + otak. 

I used to be the one who always make everything simple in my life, but now.. I guess I have to grow up, isn't it? 

[Inspiration]

*Too busy thinking about the future. Then forget to enjoy the present..

Sori lama tak update blog, gua baru bangun setelah tido selama beberapa bulan bersama panda2 di China. 

Bangun2 je terus cerita pasal KPop. Magic sungguh. Nak kata minat, tak jugak. Takde la sampai aku mangat nak gi create account kat fanbase ke apa. Tapi kali ni memang agak ajaib ar sebab serious ni first time aku tengok variety show KPop seyh. Dan group yg bertuah itu ialah EXO-M (yg K gua tak berapa nak minat sangat sebab ada someone yg sungguh annoying. asyik2 muka dia je kluar puih! takleh betau kat sini, nanti blog gua kena hack).


Tadaa! Ni le murid2 kelasnya. Start dari kiri yg belah atas tu, nama dia Kris (leader), pastu Luhan, Xiu Min (yg plg gua pinggirkan), Chen, Tao, and last skali tu Lay. Lagu diorang yg gua paling suka - Angel. Memang terbaik ah, suara masing2 mantop. Lirik pun best, 'syahdu'.. Dance diorang memang synchro abis.

Ha, yang ni namanya Chen, yg ranking paling tinggi dlm carta aku. Sebab muka dia cam Sam Dong kot. kah3

Dia ni lak nama dia Lay, gua suka sebab suara dia sedap woo, dance pun cantik. Dah la terer masak. Lagi satu muka dia ada iras2 Yamapi skit.

Yang ni lak ramai gila minat dia sebab dia hensem. Tapi bagi aku biasa2 je. Dah le muka nak dekat sama ngan sepupu pompuan aku. Nama diberi, Kris. Rapper. *jangan anggap dia spesel sebab gamba gerak2

Ha yang ni best skit, sebab muka dia macam Ozil. Sama kat mata maybe? Keh3. Lagi satu dia ni terer wushu, don't play2.

Budak ni la yg paling ramai peminat (brdasarkan pemerhatian aku). Sebab muka cam budak2 kot. Tapi suara dia not bad gak, dance pun ok. Pemalu orangnya. *bajet cam dah lama kenal

Gamba XIU MIN gua taknak masukkan kah3. Jangan marah ye wahai fans. Gua tak racist.

Pape pun, seriously jauh di sudut hati aku, dunia KPop ni bukan dunia aku. Rasa tak puas sangat pun lepas tengok diorang nyanyi, dance2 la apa la. This is not the real me. Aku start minat pun sebab nak blajar nyanyi dalam Mandarin je. Hari ni baru je hari ke-6 aku cuti, aku dah start rasa bosan search2 pasal benda ni. Rasa cam takde life, haha. Ada baki lagi 4 bulan gua cuti, tak nak ah bazirkan dengan bidang yg tak 'ummpph' ngan gua. Rasa cam buat research lagi best (otak gua memang skema, tapi orangnya baik2 sopan2 saja). 

I need to stop this thing immediately. Nak search lagu2 cina yg slow2 dulu ah, senang skit nak catch up. Lagu EXO ni laju semua, susah gila nak ngapal. Rasa cam mencarut seorang diri lak. Nanti dah expert baru up level skit.

Goodbye Korea. 
Me. You. Cannot go.
*bapak besor gamba. sori dah tak pandai nak edit

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini