[ iSKeTaMBoLa ]™

Susah macam mana pun hidup, kena teruskan jugak..

I inhaled some chemical vapour (prepared by other lab group) this evening. Pastu terus terbatuk2 sesak nafas sampai sekarang. Apa benda tah nama chemicals tu lupa nak cek. Cemana nak kerja oil/gas or chemicals nanti besar. Habis semua benda aku hidu.

Well the labmates for this sem are the best I've ever had. No offense dearest ex-groupmate. Bukannya apa, aku selalu dapat group yg best+tak best or average (+hambarism). Kali ni punya lengkap & balance beb, aku selesa ngan semua. Ntah2 kali ni aku yg hambar sebenarnya. Kah3 lantak.

So.... presenting Ijoy, Phai, Fern & Nelson. Harap2 lepas ni makin bertambah rasa semangat untuk siapkan lab report.

Professional labmates. Main tepung hari ni. Larutkan dalam air paip, pastu biarkan dia termendap. 5 column bar tu diisi dengan water height + concentration solution yg berlainan. And then see how it affects the sedimentation process.

Apa ntah nama unit yg dia label ni. Lupa.

Untuk part B pulak, the same 5 column bars ditambah dengan sejumlah Aluminium Oxide (Alum) each. Apa beza result dia nanti dengan part A? Proses mendapan akan berlaku dengan lebih cepat. Sebab Alum ni bertindak seolah2 sebagai pemberat molekul tepung dalam ni. Alum akan tarik solute (tepung) untuk jatuh ke bawah, so dengan bantuan Alum, maka sedimentation process akan terjadi dengan lebih cepat. Kenapa Alum? Haa yg tu den tak cari lagi kenapa. Pandai2 lah Google.

Example of application of settling & sedimentation process in industry: Water Treatment.

Ada paham? Kalau tak paham takleh jadi lecturer la aku kang

0 KOMENTAR:

Post a Comment

Allah berfirman: "Wahai anak-anak Adam, selagi mana engkau memohon dan mengharapkan dariKu, Aku ampunkan engkau walau apapun dosamu, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika dosamu sampai ke puncak langit, lalu Engkau pohon keampunan dariKu, Aku ampunkan engkau, Aku tidak peduli. Wahai anak-anak Adam, jika engkau datang kepadaKu dengan dosa yang hampir memenuhi bumi, namun engkau menemuiKu tanpa mensyirikkan Aku dengan sesuatu, nescaya Aku datang kepadamu dengan penuh keampunan.” -Hadis Riwayat at-Tirmizi-
[Sesungguhnya sifat rahmat Allah melebihi kemarahanNya]

Tukang Taip

Pengikut2 Setia

Jom main Farmville di sini